Hlavní obsah

U Uherského Hradiště mají maják na souši i pirátskou loď

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřili byste, že majáky nemusí nutně střežit jen mořské pobřeží? Jeden takový vnitrozemský najdete ve Starém Městě u Uherského Hradiště. A dokonce u něj kotví pirátská loď.

Foto: Martina Žáčková

Vedle majáku Šrotík kotví pirátská loď.

Článek

Až se budete s dětmi vracet z toulek po Slovácku, určitě si tady udělejte zastávku. Návštěva majáku a pirátské lodi se může stát příjemnou tečkou za celodenním výletem a dětem utkví v paměti jako zážitek, na který budou ještě dlouho vzpomínat.

Maják se tyčí u výjezdu ze Starého Města vedle Uherského Hradiště na silnici, po níž se jezdí například k hradu Buchlov a zámku Buchlovice. Dobře se sem dostanete nejen autem, ale i na kole během výletu po cyklostezce podél Baťova kanálu nebo třeba do blízkého Archeoskanzenu Modrá nebo Památníku Velké Moravy.

Zvířata z kovového odpadu

Maják se tyčí nad areálem soukromé firmy, která se zabývá tříděním odpadů a mimo jiné i osvětou s tím související. Nese jméno Šrotík, protože má ukazovat „správnou cestu v moři odpadů“. Podobný ekologický akcent má i další zajímavost v areálu v podobě nové Kovozoo se zvířaty v životní velikosti vyráběnými z kovového odpadu. Nechybějí mezi nimi lvi, gorila, koně, nosorožci, pštrosi či želvy.

Foto: Martina Žáčková

Zvířata v životní velikosti byla vyrobena z kovového odpadu.

Zoo má malým i velkým návštěvníkům ukázat, že i ze zdánlivě nepotřebného šrotu mohou vznikat věci, které jsou nejen krásné a zajímavé, ale i nadále užitečné. Na rozhlednu na majáku Šrotík vede necelá stovka schodů.

Když na ni vyšplháte, uvidíte malebnou krajinu lemovanou vrcholky Chřibů s hradem Buchlovem a pohořím Bílých Karpat s vrcholem Velká Javořina. Na dohled je také královské město Uherské Hradiště. Nečekejte ohromující panoramata jako u klasických rozhleden. Šrotík je spíše milou kuriozitou pro pobavení.

Foto: TJ, Právo

Z majáku na loď

Hned vedle majáku kotví velká pirátská loď, v níž děti mohou prozkoumat podpalubí i kapitánskou kajutu, zatočit si kormidlem, zapsat svůj vzkaz do lodního deníku a chvíli si zahrát na námořníky.

Než se vyřádí, můžete se dole občerstvit v malém bufetu U Piráta. Je zde zřízeno i turistické informační centrum s nabídkou suvenýrů a dětské hřiště s dřevěnými průlezkami a skluzavkami.

Foto: Martina Žáčková

Na pirátské lodi si děti mohou zatočit kormidlem.

Parametry Majáku

nadmořská výška 176 m n. m.

výška majáku 27 m

váha majáku 25 t

počet oken 12

výška, ve které je ochoz 23 m

počet schodů 96

Parametry lodi

Délka 20 m. Zdobí ji tři stěžně s plachtami, z nichž ten nejvyšší sahá od paluby až do výšky 14 m.

Otevírací doba

duben až říjen (pracovní dny, víkendy a státní svátky): 10 až 17 hodin Parkování přímo pod majákem je zdarma

Vstupné (maják, loď, kovozoo)

0–6 let zdarma

Děti, studenti, důchodci, ZTP, skupina nad 10 a více 20 Kč

Dospělí 30 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám