Hlavní obsah

Na nožní klinice na trase pochodu Praha - Prčice tradičně masírují a osvěžují

Novinky, Lucie Poštolková

Nožní klinika u Karlíka už se stala nedílnou tradicí pochodu Praha - Prčice. Na trase z Milevska (40 km) a z Petrovic u Sedlčan (30 km) se už několikátým rokem mohou procházející osvěžit a namasírovat si unavené nohy.

Foto: Archiv Karla Pazdery

První nebo poslední pomoc na pochodu Praha - Prčice?

Článek

"Lákal jsem přátele na pochod Praha - Prčice. Zdráhali se, to bys nás musel mazat Alpou! A tak jsem přišel na nápad otevřít Nožní kliniku u Karlíka," vysvětluje Karel Pazdera, provozovatel Nožní kliniky.

Před roubenkou v Mezném u Chýšky oživuje unavené chodce Karel Pazdera od roku 2000. Najdete ji přibližně v polovině trasy - 17 kilometrů před cílem. U čilého sedmdesátníka se každoročně ošetří několik desítek účastníků pochodu. V jeho výbavě nechybí voda, masážní náčiní a francovka Alpa, kterou mu firma zdarma posílá.

Foto: Archiv Karla Pazdery

Samoobslužná Nožní klinika u Karlíka

Dvanáctým rokem pan Pazdera vyskládá před chalupu lavory, kbelíky někdy i vaničku a lavičku. V bílém plášti nabízí možnost se osvěžit. Dle jeho slov poskytuje první nebo poslední pomoc. Někteří účastníci pochodu se k němu každoročně rádi vrací. Zastávka u Karlíka se stala pro některé z nich už tradicí.

Pochod prochází Českou Sibiří, mezi stromy se krčí roubenky a občas zakopnete i o bludné kameny. Pokud půjdete po zelené stezce přes Petrovice, vaše kroky povedou kolem roubenky, kde se natáčel film Na samotě u lesa. Bohužel ji asi už nepoznáte, protože ji nový majitel zrekonstruoval.

Na nejdelší stezku s lékařským potvrzením

Letos je připraveno na pochod Praha - Prčice dvacet tras. Nejdelší pěší vede od metra Háje přes Týnec nad Sázavou, Neveklov a Kosovu Horu. Měří 70 kilometrů a mohou se jí účastnit pouze osoby nad 18 let a s lékařským potvrzením, že jsou v dobré tělesné kondici. Připraveny jsou také cyklostezky od pražské stanice metra Opatov, z Tábora a Milevska. Vozíčkářům letos patří stezka z Miličína. Startovné je 30 korun.

Podrobnější informace o pochodu najdete zde.

Foto: Archiv Karla Pazdery

Samoobslužná Nožní klinika u Karlíka

Foto: Archiv Karla Pazdery

První nebo poslední pomoc na pochodu Praha - Prčice?

Reklama

Výběr článků

Načítám