Hlavní obsah

Otevřené ostravské Hradčany přilákaly rekordní počet lidí

Právo, Denisa Telaříková

Národní kulturní památku Dolní oblast Vítkovice v Ostravě v úterý zaplnilo přes 40 tisíc lidí. Takzvané ostravské Hradčany byly totiž v tento den od osmi do 20 hodin zpřístupněné téměř zdarma v rámci Dne otevřených dveří strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Poprvé mohli v úterý lidé nakouknout do opravovaného Plynojemu, který se zanedlouho rozezní zpěvem Jarka Nohavici.

Článek

Možnost poprvé uvidět zevnitř opravovaný objekt Plynojemu, který se proměňuje na multifunkční centrum pro více než 1500 lidí, či se poprvé svézt výtahem na Vysokou pec číslo 1, přitáhla letos rekordní počet zájemců.

Chyběla proto místa na parkovištích, lidé také museli dlouho čekat na další komentované prohlídky či skipový výtah.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Dolní obl. Vítkovice DOD1 – Kvůli rekordní návštěvnosti si lidé museli nějakou dobu na výtah jedoucí na Vysokou pec číslo 1 počkat. Zážitek to však byl mimořádný.

„Jeli jsme prostě nonstop, se skupinkami chodili všichni naši průvodci. Pak se to v jednu chvíli zaseklo, jelikož výtah na Vysokou pec číslo 1 má omezenou kapacitu. Museli jsme proto počkat s pouštěním dalších návštěvníků. Skipový výtah pojme pouze 18 lidí a na vrchol pece jede osm minut,“ vysvětlovala mluvčí holdingu Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková s tím, že opatření bylo uděláno především kvůli bezpečnosti návštěvníků, aby nebyli v ohrožení.

„V běžném provozu jsou komentované prohlídky od sebe vzdálené dvě hodiny, takže zaseknutí a čekání nehrozí,“ upřesnila Kijonková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravská národní kulturní památka Dolní oblast Vítkovice na 1. května otevřela své brány.

Kromě rekonstruovaného Plynojemu, ve kterém za pár dní poprvé zazní i koncerty Jarka Nohavici či Janáčkovy filharmonie, se mohli lidé poprvé podívat i do úplně nové haly Vítkovice Hammering, která je nejmodernější kovárnou ve střední a východní Evropě.

Unikátním zážitkem pro většinu z návštěvníků akce bylo také prvomájové ostravské metro. Lidé se po Ostravě mimořádně mohli projet vyřazenými vozy pražského metra po bývalém kolejišti. Metro projíždělo mezi průmyslovými areály, ale také malým městským okruhem.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravská národní kulturní památka Dolní oblast Vítkovice na 1. května otevřela své brány.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám