Hlavní obsah

Součástí unikátní stezky v korunách stromů je i nejdelší suchý tobogán v Česku

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci Lipenska se mohou v letošním létě těšit na novou ojedinělou atrakci. Na začátku prázdnin se otevře na vrcholu Kramolína Stezka korunami stromů za asi 60 miliónů korun. Podobná je už pouze v Bavorsku a projektoval ji stejný architekt Josef Stöger.

Foto: Archiv Stezky korunami stromů Lipno

Děti si na stezce mohou projít po jištěných provazových mostech.

Článek

„Hlavní rozdíl mezi touto stezkou a stezkou v Bavorsku je ten, že naše stezka bude návštěvníky hlavně bavit, zatímco ta v Německu je více naučná,“ vysvětlil ve čtvrtek na tiskové konferenci Filip Pekárek, ředitel společnosti Stezka korunami stromů Lipno. Dále upozornil, že se jedná v rámci České republiky o zcela ojedinělý projekt.

„Stezka nabídne mnoho zajímavých zážitků počínaje procházkou korunami stromů či výhledem na krajinu šumavské přírody, jedinečný pohled na Lipenské jezero a Novohradské hory,“ poznamenal Pekárek. Stezka korunami stromů měří 675 metrů a je zakončena čtyřicetimetrovou vyhlídkovou věží.

Foto: Archiv Stezky korunami stromů Lipno

Vizualizace projektu

„Každému se tak naskytne fantastický pohled i na vrcholky Alp. Výstup na první vyhlídkové patro věže ve 37 metrech je bezbariérový. Devítihranná věž je unikátní svým vzhledem, a to nejen díky vzdušné architektonické formě, ale také typem a metodou výstavby,“ konstatoval ředitel. Velkou atrakcí prý bude také nejdelší suchý tobogan v republice. Jeho trasa je 52 metrů.

„Stezka je v celé své délce bezbariérová a přizpůsobená jízdě s kočárky i pro vozíčkáře. Je jedinečným doplněním střediska Activ Park Lipno,“ je přesvědčený Pekárek.

Foto: Archiv Stezky korunami stromů Lipno

Vizualizace projektu

Trasa mezi stromy má dřevěnou konstrukci o délce 372 metrů s maximálním stoupáním dvě až šest procent. „Dřevěné zábradlí a transparentní postranní síť jsou zárukou dokonalé bezpečnosti a výhledu. Didaktické prvky potom obohatí děti i dospělé o znalosti z přírody, její ochrany a funkce lesa,“ podotkl Pekárek.

Marcela Haladajová z marketingu společnosti Stezka korunami stromů Lipno ozřejmila, že ke stezce se každý dostane lanovkou na Kramolín, autobusem nebo i na kole či pěšky.

Foto: Archiv Stezky korunami stromů Lipno

Děti si na stezce mohou projít po jištěných provazových mostech.

Základní vstupné je 150 korun, zlevněné 120. „Stezka bude v létě každou sobotu otevřená i večer do 24 hodin a její provoz je celoroční. To znamená, že na ni budou mít přístup i lyžaři,“ dodala Haladajová.

Foto: Archiv Stezky korunami stromů Lipno

Západ Slunce nad špičkami stromů

Reklama

Související témata:

Související články

Beskydy mají být bohatší o novou rozhlednu

Už v průběhu příštího roku by se měla v Beskydech tyčit nová rozhledna. Na vrcholku Velkého Javorníku ji chtějí postavit Lesy ČR. Rozhledna má mít dvě...

Výběr článků

Načítám