Hlavní obsah

U Karviné lze hrát golf přímo mezi šachtami

Právo, Pavel Karban

Neobvyklou scenérii zažije každý golfista, který navštíví nejnovější golfové hřiště v kraji, Golf Resort Lipiny u Karviné. Osmnáctijamkové mistrovské hřiště, devítijamkové hřiště pro začátečníky a cvičné odpaliště se rozkládá přímo mezi těžebními věžemi šachet ČSA a Darkov, a na dohled od dolu ČSM.

Foto: Archiv OKD

Přímo mezi šachtami leží nové golfové hřiště Golf Resort Lipiny u Karviné.

Článek

Areál vznikl rekultivací území zasaženého těžbou uhlí. „Golfové hřiště je jednou z variant využití území zasažených těžbou uhlí. Počítáme s tím, že i v budoucnu se některá poddolovaná území po revitalizaci promění ve sportovní a rekreační zóny,“ řekl ředitel pro HR a rozvoj revíru OKD Radim Tabášek s tím, že dříve nevyužívané lokality OKD postupně rekultivuje a vrací do nich život.

S úpravami terénu na Lipině se začalo už v roce 1984. „Technická rekultivace, zasypání hlušinou a vytvarování terénu, byla hotova už v roce 1995,“ popsal Tabášek. Původně mělo být výsledkem prací orná půda, později les. Nakonec však zvítězilo řešení vybudovat golfový areál. Na něj mají v budoucnu navazovat stezky pro in-line bruslaře a cyklisty, které Lipiny propojí s areálem takzvaného Darkovského moře. Rekultivace plochy a vybudování hřiště stálo 170 miliónů korun, přičemž 44 miliónů uhradila evropská dotace.

Foto: Archiv OKD

Přímo mezi šachtami leží nové golfové hřiště Golf Resort Lipiny u Karviné.

Mistrovské hřiště s 18 jamkami je s 3567 metry jedním z nejdelších v Evropě, a dobré parametry má i devítijamkové hřišti pro začátečníky, které je dlouhé 1549 metrů. Green pro zkušené hráče je otevřen od pátku 20. dubna, veřejné hřiště bude v provozu pravděpodobně až od července.

„Zájemců o golf tady bylo už spousta, a to ještě před slavnostním otevřením mistrovského hřiště,“ prozradil správce golfového areálu Pavel Malina a dodal, že spíš než špičkové profesionální golfisty očekávají na Lipinách běžné rekreační hráče.

I když je hřiště otevřené jen pár hodin, už u něj vzniká golfový klub. Do budoucna se plánuje rozšíření hřiště o dalších 9 jamek směrem na Důl Darkov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám