Hlavní obsah

Luhačovice - místo pro léčbu i odpočinek, kde si nahradíte pobyt u moře

Právo, Věra Keilová

V květnu proběhne symbolické otevírání léčivých pramenů v Luhačovicích, největších moravských a čtvrtých největších lázních v rámci republiky. Tím se naplno rozběhne hlavní sezóna, během níž v Luhačovicích hostům nabídnou nejen kvalitní lázeňské služby, ale i mnoho kulturních a společenských akcí.

Foto: Profimedia.cz

Kolonádě vévodí rekostruovaný Jurkovičův dům.

Článek

Luhačovice leží v malebném údolí chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Původ názvu souvisí s hlubokými luhy v povodí Horní Olšavy.

Poprvé byly Luhačovice písemně zmíněny v roce 1412, letos tedy uplyne šest set let od oné první písemné zmínky. Historické prameny udávají, že území Luhačovic a okolí bylo osídleno v 7. století. Historii města zásadně ovlivnilo působení rodu Serényiových, který je vlastnil v letech 1629 až 1945.

Jedinečný styl

Nejstarším upraveným pramenem je Amandka, ale nejznámější je bezpochyby Vincentka pojmenovaná podle hraběte Vincenta Serényiho, který se zde o rozkvět lázeňství zasloužil v 19. století.

Do té doby totiž Luhačovice mnoho možností k obživě neskýtaly a objevení pramenů bylo darem z nebes. U zrodu první akciové lázeňské společnosti v roce 1902 stáli hrabě Otto Serényi, Cyril Holuby a lékař František Veselý. Architektonický ráz byl lázním dán díky vkladu architekta Dušana Jurkoviče. Lázeňské domy v jedinečném stylu – Jurkovičův dům, Chaloupka nebo Jestřabí – byly rekonstruovány a poskytují komfortní služby dodnes.

V roce 1905 byla do Luhačovic zavedena železnice a jezdily sem přímé rychlíky až z Prahy. Pravidelně sem jezdívali malíři Joža Uprka, Antonín Slavíček a také skladatel Leoš Janáček. Závěr svého života zde strávila i druhá žena Bedřicha Smetany Betty Smetanová, jež je zde pochována.

Foto: Profimedia.cz

Návštěva Luhačovic patřila za první republiky k velké módě, ostatně i proto zde byl natočen film Poznej svou ženu s Jaroslavem Marvanem, Janem Pivcem a Raoulem Schránilem. Přáním všech, kteří v Luhačovicích bdí nad jejich dobrou pověstí i dnes, je, aby se zlaté časy do Luhačovic vrátily. Kromě kvality služeb tu proto také dbají na vlídné a laskavé chování bez stresu.

Léčba hlasivek pro učitele

To, co zde nabízejí hostům, je unikátní hned v několika ohledech. Kromě vysoké úrovně lázeňské péče, dostupnosti služeb a bohatého společenského programu, si zde můžete vychutnávat také krásu přírody a večer si třeba zatančit na živou hudbu v nočním klubu hotelu Alexandria.

Mezi lázeňskými hosty se dnes zvyšuje podíl těch, kteří přijíždějí jako samoplátci, a mnozí sem míří i za zábavou a romantikou. Nabídka wellness, beauty a rekondičních pobytů je široká – v nabídce jsou týdenní i několikadenní pobyty s různými balíčky služeb včetně procedur, pedagogové mají možnost využít pobyty zaměřené na léčbu hlasivek atd. Vybere si každý.

MUDr. Eduard Bláha, generální ředitel Lázní Luhačovice a prezident Svazu léčebných lázní dodává, že nadále zde nabízejí i klasické lázeňské pobyty, a to jak komplexní, tak příspěvkové.

„Změna indikačního seznamu pro lázeňskou péči hrazenou pojišťovnami je nevyhnutelná, ale k dílčím změnám dojde až v druhé polovině roku a o jejich rozsahu se stále jedná. Zájemci o lázeňskou péči hrazenou zdravotními pojišťovnami by proto se žádostmi neměli otálet,“ dodává lékař.

Péče v Luhačovicích je určena především pacientům s onemocněním dýchacích cest, ale také s nemocemi trávicího a oběhového ústrojí, cukrovkou, nemocemi pohybového aparátu a těm, kteří prodělali onkologické léčení a do Luhačovic přijeli na doléčení.

Foto: Profimedia.cz

V lázeňském domě Smetana se často ubytovávají herci, kteří vystupují ve zdejším divadle.

Z letošního kulturního programu stojí za to zmínit divadelní představení v rámci letní divadelní sezóny a festival pod záštitou herce Miloslava Mejzlíka, hudební festival věnovaný Leoši Janáčkovi (letos zde vystoupí například Dagmar Pecková a Iva Bittová), dále Akademii Václava Hudečka, folklórní festival Písní a tanců, rybářské závody aj.

Ve dnech 11. až 13. května se při příležitosti symbolického otevírání pramenů, kdy jim bude požehnáno farářem, v Luhačovicích uskuteční řemeslný jarmark a ke slovu přijde i folklór.

O program hostů zde mj. pečuje cestovní agentura Luhanka pořádající výlety do okolí, například do Vizovic, Zlína, Vídně, na moravské hrady, do vinných sklepů atd.

Vincentka jako náhrada pobytu u moře

Málokdo ví, že unikátní Vincentka, která hojí nemocné a oslabené sliznice dýchacích cest, je zbytkovou podmořskou vodou a do jisté míry tak v našich podmínkách supluje pobyt u moře. Díky tomu je výborným zdrojem jódu a také mírně snižuje krevní tlak. Používá se k pitné léčbě a léčebným inhalacím.

Lázně Luhačovice, a. s., spravují čtrnáct pramenů, jejichž teplota je v rozmezí od 10 do 14 °C. Luhačovické vody jsou považovány za jedny z nejúčinnějších v Evropě nejen pro vysoký obsah minerálních látek, ale také kvůli vynikajícímu proplynění volným oxidem uhličitým.

Foto: TJ, Právo

K pitné kúře, inhalačním procedurám a minerálním koupelím se využívá osm pramenů – nejznámější jsou Vincentka, Aloiska, Ottovka a pramen Dr. Šťastného, Vincentka je také základním inhalačním médiem ve většině inhalatorií v naší republice, avšak její účinek přímo z pramene je nenahraditelný.

Vyvěrá za kolonádou a je jímána v hloubce 50,2 m. V roce 1947 byl po výstavbě nové kolonády pramen sveden do haly k výdejnímu pultu, kde je možno nabírat minerální vodu jak v její přírodní formě, tak i ohřívanou. Vydatnost pramene je až 12 litrů za minutu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám