Hlavní obsah

O Velikonocích na Valašsku vypukne jarmark a další zajímavé akce

Novinky, Martina Žáčková

Chcete zažít Velikonoce po Valašsku? Tento malebný kout východní Moravy ve Zlínském kraji nabídne hned několik příležitostí, jak o velikonočním víkendu nasát atmosféru starých časů a poznávat lidové zvyky a tradice.

Foto: Archiv skanzen Rožnov pod Radhoštěm

Vynášení Mařeny

Článek

Takřka vyčerpávající průřez zvyky a tradicemi uvidíte, pokud zavítáte na oblíbené velikonoční programy do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Na Bílou sobotu 7. dubna ve skanzenu vypukne řemeslný jarmark a zahrají cimbálové muziky.

V neděli 8. dubna na Hod Boží Velikonoční uvidíte navíc také obchůzky rapačárů a ukázky velikonočních zvyků. A na Červené pondělí 9. dubna se přiučíte zdobení kraslic a pletení pomlázky, děti předvedou jarní tance a zvyky a pak budou hrát cimbálové muziky. Podrobnější program najdete zde.

Foto: Martina Žáčková

Výhled na Soláni

Živo bude také v blízkých Velkých Karlovicích. V neděli 8. dubna se bude konat Velikonoční šmigrustování v Karlovském muzeu. V 9 hodin ho zahájí rukodělné dílny pro děti s ukázkami různých technik zdobení kraslic.

Malí návštěvníci si budou moci vyrobit vajíčka perníková, drátkovaná a vrtaná nebo si třeba ulít slepičku ze včelího vosku. Ve venkovních stáncích budou ke koupi řemeslné výrobky z keramiky, dřeva a textilu. Na své si přijdou i labužníci, ve stáncích se budou nabízet uzeniny, sýry, horké trdelníky, bramborové spirálky, medovina a další pochutiny od regionálních producentů. V kulturním programu zahrají folklórní soubory a cimbálovka.

Foto: Martina Žáčková

Valašské kraslice

Koňský povoz, kraslice i velikonoční dobroty

Týž den ve 13 hodin začne Velikonoční neděle v blízké Zvonici Soláň na hoře Soláň. Pro návštěvníky bude v tomto stylovém informačním centru s galerií připraven program s ukázkami malování kraslic, pletením tatarů, drátkováním, malováním vitrážových obrázků, vyřezáváním ze dřeva a pečením velikonočních beránků. Můžete si také prohlédnout výstavu kraslic nebo se po Soláni svézt v koňském povozu. Příjemným zážitkem je ale i pěší procházka po hřebeni Soláně, při které se nabízí výhled na okouzlující panorama okolních hor.

Foto: Archiv skanzen Rožnov pod Radhoštěm

Zdobení a vaření vajíček

Mnohé valašské hospůdky budou v tomto čase nabízet velikonoční speciality. Pokud chcete ochutnat něco opravdu speciálního, zajděte do restaurace hotelu Galik ve Velkých Karlovicích. Budou tu servírovat jehněčí kýtu se šťouchanými brambory, baby špenátem a rozmarýnovou omáčkou - pokrm, s nímž vybojoval šéfkuchař Miroslav Milučký letos v únoru bronzovou medaili na světové soutěži Emirates Culinary Guild v Dubaji. Ve své kategorii tam uspěl v konkurenci sedmi stovek kuchařů z celého světa.

Možnost poznávání tradic slibuje také Velikonoční výstavka ve Francově Lhotě. V tamním informačním centru Pulčín se od pátku 7. do pondělí 9. dubna uskuteční výstava s ukázkami velikonoční výzdoby, malování vajec, pletení korbáčů, výroby píšťalek nebo produktů z ovčí vlny. Vše si budete moci také vyzkoušet.

Foto: Martina Žáčková

Hřeben Soláň

Program oslavující příchod Velikonoc je připraven také v Muzeu regionu Valašsku v Zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Až do 15. dubna je tu k vidění výstava kraslic zdobených nejrůznějšími technikami a zvykoslovných předmětů. Pro děti je připraven i jarní dvorek s vycpanými domácími zvířaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám