Hlavní obsah

Hrad Křivoklát vjel do nové sezóny v historickém kočárku

Novinky, Miroslav Šára

Nikoliv kočárem, ale kočárkem vjel hrad Křivoklát v letošním roce do nové sezóny. S mírnou nadsázkou a s narážkou na novou sezónní výstavu tak lze slavnostní otevření hradu pro turisty pojmenovat – jedním dechem ale i dodat, že jízda je to od samého počátku skutečně spanilá.

KřivoklátVideo: Miroslav Šára, Novinky

 
Článek

V sobotu 24. března se již dlouho před rozhodující jedenáctou hodinou začalo nádvoří plnit návštěvníky. Skvělé počasí a pověst jedné z českých hradních perel byly dvojitou pozvánkou i lákadlem. V 11 hodin se všichni vrátili před vstupní bránu, kastelán Luděk Frencl je zde přivítal a oficiálně pozval dál – nejprve na slavnostní otevření nového návštěvnického centra (bude zde i nově pokladna). Vzápětí i na dvě nové výstavy.

Fotografie Josefa Seiberta jsou poctou křivoklátské krajině a jejím krásám. Končiny takřka pralesní, skály natahující se z dosahu vody, z níž vyrůstají, objektivem navždy zakletý okamžik, kdy se obyčejné svítání proměnilo ve výjev takřka pohádkový – to vše a spoustu dalšího vyprávění z těch záběrů vnímavý divák vyčte.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Křivoklát

V těsném sousedství fotografií i nového centra umístila své artefakty Věra Čížková. Sbírá historické dětské kočárky (ty nejstarší pamatují závěr 19. století), takže téma je jasné. Jak sběratelka prozradila, kočárků již nashromáždila čtyři stovky – na Křivoklátě je jich pochopitelně jen část. „Takový jsme přece měli taky!“ nechali se občas slyšet první návštěvníci výstavy. Zvláště tehdy, když se zastavili před kočárky vyrobenými ve druhé polovině minulého století... Další historické kočárky ze sbírky Věry Čížkové jsou k vidění na zámku Stránov na Mladoboleslavsku.

Pro úplnost ještě dodejme, že ke slavnostnímu zahájení sezóny patřilo nejen otevření hradu, ale rovněž i řeky Berounky a cyklostezek vedoucích Křivoklátskem – tři symbolické klíče proto putovaly nad vstup do návštěvnického centra.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Z výstavy historických kočárků sběratelky Věry Čížkové.

Berounku a kilometry na stezkách v sedlech kol si nechme na příště, ovšem otevřený hrad si vychutnejme okamžitě. Ať je tu člověk poprvé, nebo poněkolikáté, křivoklátský hrad vždy zapůsobí mimořádně. Není divu – jedná se nejen o jeden z nejvýznamnějších, ale i nejstarších českých hradů. Jeho počátky sahají do 12. století, za panování Přemysla Otakara II. o století později vznikl rozsáhlý, majestátní, pro oko nesmírně přitažlivý královský hrad. Dobudovaný byl za Vladislava Jagellonského…

Ale opusťme hájemství údajů a dat a vydejme se na malou ochutnávku z dvou tras, jež se tu nyní návštěvníkům nabízejí. Jedna se soustředí na gotické paláce (trvá 60 minut), druhá, stominutová, provádí celým hradem.

K interiérovým perlám rozhodně patří Královský sál, druhý největší gotický hradní sál v Česku (po pražském Vladislavském sále) či Kaple korunování Panny Marie se síťovou klenbou, plastikami apoštolů a nádherným křídlovým oltářem. Podobně povznášející pocity návštěvník zažívá ve Fürstenberské knihovně ve společnosti tisíců svazků knih. „Je jich tu třiapadesát tisíc,“ prozradil zástupce kastelána Ladislav Adam, který se nám stal v premiérový den nové sezóny průvodcem. S Fürstenberky, kteří hrad vlastnili do roku 1929 a mj. přispěli k jeho záchraně resp. restaurování, se návštěvník setká po pár krocích v jejich rodové obrazárně.

Stejně přitažlivý jako zevnitř je hrad i zvenčí – ostatně velice často si to uvědomují nejen turisté, ale i filmaři. Jen tak si lze vysvětlit jejich neutuchající zájem. Mj. se tu natáčely filmy Slasti otce vlasti, Honza málem králem, Tři veteráni, Bathory, ale třeba i některé scény z Noci na Karlštejně.

Krása hradu je ještě o něco víc patrná, když člověk stoupá během prohlídky výš a výš, až se ocitne na hradebních ochozech, nad vlající přemyslovskou vlajkou, v místech s nádherným rozhledem, kde i ústřední, 42 metrů válcová věž už nevypadá tak vysoká. Podobnou dokonalou rozhlednou je i čtverhranná věž Huderka. Ve videu vysvětlujeme, jak přišla ke svému poněkud neobvyklému jménu – kromě verze související s mučením jsou ovšem k mání i jiná vysvětlení. Tvrdí se také, že se jí původně říkalo Úderka, a to proto, že stojí na nároží, nebo Chuderka, jelikož se jakoby skromně krčí za Velkou a Prochoditou věží – tak si můžete vybrat.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Věž Huderka

A než se sami vypravíme na hrad Křivoklát načerpat dojmy na vlastní oči, vězte, že až do 31. října tu mají otevřeno denně mimo pondělí od 10 do 16 hodin (v květnu do 17 hodin, v červnu od 9 do 17 hodin, o prázdninách od 9 do 18 hodin, v září do 17 hodin a v říjnu pak podobně jako v dubnu, tzn. od 10 do 16 hodin). Tak ať se vám na Křivoklátě (i kdekoliv jinde na turistických trasách) letos líbí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám