Hlavní obsah

Tipy na víkend: Čarodějné Velikonoce i výstava Wimbledonského talíře

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční víkend se točí hlavně okolo tradic a svátků. Za Čarodějnými Velikonocemi se vydejte do Starých Hradů, klasické zvyky na vás čekají na zámku Dobříš, Loučeň, Hořovice, Slatiňany, Helfštýn, ale také na Veselém Kopci. Speciální bílý perník si připravili v Perníkové chaloupce. Wimbledonský talíř si můžete prohlédnout na pražském hlavním nádraží.

Foto: Martina Žáčková

Valašské kraslice

Článek
Praha

Parní vlak opět vyjede na trať z Prahy do Křivoklátu - a nejen tam

V sobotu a v neděli 7. a 8. dubna vyjede z nádraží v Praze-Braníku rychlíková lokomotiva Šlechtična (475.179) z roku 1949 v čele parního expresu na Křivoklát. Parní vlak bude z Křivoklátu pokračovat přes Rakovník do železničního muzea v Lužné u Rakovníka, kam přijede v 12:36 hodin (celý článek).

Výstava býků Picassa, Dalího i Goyi

V sálech Obecního domu byla prodloužena výstava Tauromaquia: Tváří v tvář býku až do 29. dubna. Návštěvníci si mohou prohlédnout díla Picassa, Goyi, Dalího, Filly a Čapka inspirovaná býky a býčí tématikou vůbec. Další informace o výstavě najdete (celý článek).

Wimbledonský talíř na pražském hlavním nádraží

Od pondělí si mohou sportovní fanoušci prohlédnout v prostorách ČD centra na pražském hlavním nádraží cenné trofeje úspěšných českých tenistů Petry Kvitové a Tomáše Berdycha. Na výstavě nechybí ani cena pro vítězku ženské dvouhry ve Wimbledonu – talíř Venus Rosewater. Petra Kvitová vyhrála nejslavnější tenisový turnaj loni, když ve finále porazila Rusku Šarapovovou. Originál „wimbledonského talíře“ je uložen v muzeu All-England Clubu, vítězky získávají tříčtvrteční repliku. Zájemci si pak mohou vítězné předměty prohlédnout až do 22. dubna.

Vykoleduj si jízdu na Bobovce

V neděli si na bobové dráze na Proseku připravili velikonoční soutěže o volné jízdy pro děti. Pro malé návštěvníky bude navíc postavena velikonoční překážková dráha. Pokud bude pěkné počasí, je připraveno také grilování, jestliže bude pršet, je připravena i mokrá varianta. Dráha je otevřena každý den od 10 do 22 hodin, bez doprovodu rodičů na ní mohou jezdit děti od 8 let. Mladší se pak mohou svézt za doprovodu rodičů. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Velikonoce s tradičním průvodem i dárky od paní kněžny

Velikonoce u Thurn-Taxisů na zámku Loučeň budou pořádané na Bílou sobotu 7. dubna od 11 do 16:30 hodin. Tradiční řehtačkový průvod se v rámci této akce uskuteční i letos (celý článek).

Zámek Dobříš seznámí návštěvníky s velikonočními zvyky

Malovaná vajíčka, zajíčci, řehtačky i pomlázky na nás mávají ze všech stran. Do velikonoční nálady a jarních tradic se už brzy zahalí také zámek Dobříš. Od 5. do 9. dubna se zde návštěvníci kromě povídání o historii dozvědí také něco o velikonočních tradicích, symbolech a zvycích (celý článek).

Skála, pod níž se tříštily sázavské vory, je mimořádnou rozhlednou

Dávní voraři to místo v oblibě rozhodně neměli – plavba na Sázavě ani náhodou nebyla klidná, natož příjemná. I dnes to člověk dokáže pochopit. Ovšem pocity má jiné. Už jen proto, že se nachází sto metrů nad hladinou řeky a na vrcholu té samé skály zažívá opojné pocity návštěvníka mimořádně skvělé rozhledny (celý článek).

Zámek v Hořovicích zve na hračky, divadelní prohlídky i bramboračku

Státní zámek v Hořovicích se probudil do nové návštěvnické sezóny s bohatou nabídkou. Na své si přijdou nejen milovníci historických hraček, strašidel a pohádkových příběhů (celý článek).

Babka není houba, je to vrch s dalekým výhledem nad Řevnicemi

Nad městy u Berounky - Dobřichovicemi a Řevnicemi - se majestátně tyčí vrchol Babka. Právě na tento vrch a do nadmořské výšky 505 metrů jsme se vydali (celý článek).

Jihočeský kraj

Mezinárodní setkání harmonikářů a heligonkářů

Z Kulturního domu v Písku se v sobotu ponesou líbivé tóny harmonik a  heligónů. Letošní IX. ročník začíná ve 13 hodin. Samotná registrace začíná v 11:30 hodin. Závěr setkání okoření zábavný tanec a kvalitní pochutiny z nabídky místních organizátorů. Podrobnější informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Pojďte s Gymplem na cesty v okolí Plas

Již 29. ročník turistického pochodu Gympl na cestách se uskuteční v okolí Plas v sobotu 7. dubna - letos připadá toto datum na Velikonoční prázdniny (celý článek).

Jarní putování Pošumavím – Hory Matky Boží

V překrásné kopcovité krajině, v níž se pozvolna střídají lesy a rozlehlé louky, se v nadmořské výšce téměř 700 metrů nachází malá, ale půvabná obec nesoucí honosný název Hory Matky Boží (celý článek).

Karlovarský kraj

Karlovarský jarmark

V Karlových Varech probíhá Velikonoční jarmark. Na třídě T. G. Masaryka u hlavní pošty stojí několik stánků, kde je připraven doprovodný program i občerstvení. Ve čtvrtek od 15 do 17 hodin zde vystoupí Karlovarské školy, v pátek ve stejný čas zahraje country kapela Bankrot.

O víkendu a v pondělí potrvá program od 14 do 17 hodin. V sobotu vystoupí Skejušan a Pěvecká třída Štěpánky Steinové, v neděli pak Dyleň a harmonikář Dědek Zábranský, na pondělí se můžete těšit na švédský soubor Clös, Orbis Pictus a další. Do neděle je pro děti k dispozici také dílna, kde budou kopírovat zvyky Svatého velikonočního týdne.

Ústecký kraj

Velikonoční neděle v Zooparku Chomutov

Velikonoční tradice si připomenou v neděli ve Staré vsi v Zooparku Chomutov. Návštěvníci se mohou přiučit staré - nové techniky barvení vajíček, pletení pomlázek, ale také se podívat na ukázky stříhání ovcí a mnoho dalšího. Program obohatí vystoupení folklorních souborů Skejušan a Krušnohor. Další podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Velikonoční vigilie v kapli sv. Barbory vyvrcholí průvodem světel

O Velikonoční sobotu 7. dubna v 16 hodin se uskuteční vigilie na Grabštejně v kapli sv. Barbory. Součástí této bohoslužby je průvod světel. Právě sv. Barbora se od 5. května stane průvodkyní tajemných prohlídek na severočeském hradě Grabštejn (celý článek).

Královéhradecký kraj

Čarodějné Velikonoce

Od pátku do pondělí se můžete jet podívat na Čarodějné Velikonoce na Staré Hrady. Kromě svátečních lektvarů a utrejchů od čarodějnic se děti mohou těšit na soutěže, hry a překvapení. Návštěvníci se podívají do pohádek čaroděje Archibalda I. O velikonočních prázdninách mají otevřeno od 10 do 17 hodin. Více o programu najdete zde.

Pardubický kraj

Na zámku Slatiňany proběhne velikonoční prohlídka s hipologickou expozicí

O Velikonocích bude otevřeno na zámku Slatiňany nejen v sobotu 7. dubna a v neděli 8. dubna, ale také v pondělí 9. dubna. K vidění bude velikonoční úprava zámeckých prostor (celý článek).

Velikonoce s bílým perníkem

O víkendu se návštěvníkům od 9 do 17 hodin otevře Perníková chaloupka. Malí i velcí si budou moct ochutnat speciální bílý perník - vytlačovaný do forem a poté zdobený bílou polevou. Podrobnější program najdete zde.

Velikonoce na Veselém Kopci

Skanzen Veselý Kopec si připravil na velikonoční prodloužený víkend ukázky výroby velikonočních předmětů, jejich prodej, trhy, výstavy a veletrhy. Program mezi roubenými usedlostmi potrvá od soboty do pondělí vždy od 10 do 15 hodin. Více informací najdete zde.

Vysočina

V památném Šlakhamru budou kováři o Velikonocích kovat vajíčka

Památný Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou zahájí letošní sezónu Kovářskými Velikonocemi. Kromě ukázek výroby nejrůznějších kovaných nástrojů a ozdob budou návštěvníci svědky pokusu o okování velikonočních vajíček. Vstup bude bezplatný.

Kováři se pokusí kovem vyzdobit pštrosí vejce. V programu nebudou chybět ani tradiční zvyky. Lidé si ve mlýně mohou vyzkoušet pletení pomlázek z vrbového proutí, uvidí také zdobení velikonočních vajíček. Další informace lze najít zde.

Jarní těšení na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou

V neděli a pondělí bude na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou rozšířená trasa A o výstavu Jarní těšení. Navíc se mohou návštěvníci těšit na doprovodný program. V neděli si mohou namalovat vajíčka s malérečkou, koupit si velikonoční perníčky, podívat se na vystoupení folklórního souboru Bajdyš nebo s dětmi navštívit představení divadla Mrak s názvem Velikonoční pohádka. V pondělí bude pokračovat malování vajíček a prodej perníčků. Po celou dobu bude otevřena také zámecká kavárna Splněný sen, která kromě výborného občerstvení nabídne i novou výstavu o Islandu. Podrobnější informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Staň se detektivem a vyřeš zločin, zve návštěvníky Mendelovo muzeum

V brněnském Mendelově muzeu probíhá interaktivní výstava s názvem Stopa. Jedná se o výstavu o vědeckých metodách v kriminalistice, při které se návštěvník na chvíli sám stává detektivem (celý článek).

V sobotu za vínem

V sobotu se koná tradiční výstava vín v Kulturním domě Pavlov. Program s cimbálovou muzikou začíná od 10 hodin. Vystaveno bude na 500 vzorků z Pálavy i širšího okolí. Ve stejný den můžete putovat velikonočními otevřenými sklepy ve Valticích, které mohou zájemci spojit také s degustací.

V neděli za vínem

V Dolních Věstonicích se v neděli od 9 hodin otevře Kulturní dům, kde můžete ochutnávat vína místních i okolních vinařů v rámci Velikonoční výstavy vín. Program zpříjemní cimbálová muzika Břeclavan.

Ve stejný den se v Kulturním domě Rohatec koná 50. ročník výstavy vín z oblasti Slovácka a okolí. Letos přislíbilo účast také Rakousko, celkem by se tak mělo sejít na 800 vzorků. Akce začíná v 10 hodin.

V neděli si jděte zatrdlovat do Vinařského domu v Němčičkách v okrese Břeclav. Od 10 hodin začíná program, na kterém si návštěvníci mohou prohlédnout přípravy tradičních dezertů a ochutnávky likérových vín. Dopředu si rezervujte místo na e-mailu info@vinarsky-dvur.cz nebo na telefonu 774 430 739.

Olomoucký kraj

Helfštýn láká o Velikonocích na řemeslníky i výtvarné dílny

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku obsadí přes velikonoční svátky řemeslníci z celého okolí. Návštěvníkům v atraktivních prostorách hradu předvedou své umění paličkářky, keramičky i košíkáři. Velikonoční program na hradě doprovodí svými akcemi artistická společnost. Lidé si však z návštěvy mohou odnést i vlastní výrobky, na hrad se chystají také výtvarníci se svými dílnami. Na hradě se nyní opravuje jeden ze dvou havarijních mostů, velikonoční program to však neomezí. Ten se odehraje na třetím nádvoří v historické pekárně a jejím ateliéru.

Zlínský kraj

O Velikonocích na Valašsku vypukne jarmark a další zajímavé akce

Chcete zažít Velikonoce po Valašsku? Tento malebný kout východní Moravy ve Zlínském kraji nabídne hned několik příležitostí, jak o velikonočním víkendu nasát atmosféru starých časů a poznávat lidové zvyky a tradice. Na Bílou sobotu ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm vypukne řemeslný jarmark a zahrají cimbálové muziky. V neděli na Hod Boží Velikonoční uvidíte navíc také obchůzky rapačárů a ukázky velikonočních zvyků (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Voda a město odstartují sezónu komentovaných prohlídek Ostravy

Stejně jako minulý rok i letos se budou v průběhu celého roku konat pravidelné komentované prohlídky Ostravy a jejího okolí. Ta nejbližší s názvem Voda a město se uskuteční 7. a 8. dubna vždy od 14:30 v centru Moravské Ostravy. Její součástí je také návštěva Muzea ostravských vodních mlýnů (celý článek).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám