Hlavní obsah

Památky se otevřou 31. března za stejnou cenu

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro letošní sezónu si Národní památkový ústav připravil rok Pernštejnů. Kromě Hradozámecké noci i noci kostelů a kaplí zachoval ceny vstupenek i otevřené pondělky a pozdější časy prohlídek, kde to šlo.

Foto: Profimedia.cz

V Salmovském paláci v Praze na Hradčanech začne 3. května výstava Pernštejnové.

Článek

Začíná se výstavou památek UNESCO na Karlštejně. Ještě než se oficiálně otevřou dveře hradů a zámků a zahájí se turistická sezóna, která letos začne o den dříve, tedy v sobotu 31. března, mohou si totiž památek chtiví turisté vyšlápnout kopec na Karlštejn.

V otevřených arkádách Císařského paláce lidé najdou fotografie výstavy Poznej světové dědictví UNESCO. Na fotografiích s texty jsou zachycena nejkrásnější místa světa, která patří mezi 936 vybraných světovou organizací. Česko má mezi nimi v současnosti dvanáct místních pokladů.

10. ročník putovní výstavy, která byla zahájena 16. března, připomíná 40. výročí Úmluvy o ochraně světového dědictví OSN a zároveň oslavuje 20 let od zápisu prvního českého dědictví do UNESCO, a to historického jádra Prahy, Českého Krumlova a Telče.

Ti, kteří si počkají na zahájení sezóny, se mohou těšit na Rok Pernštejnů. Hlavním lákadlem bude pražská výstava Pernštejnové a jejich doba v Salmovském paláci na Hradčanech, která se otevře 3. května.

„Troufám si říct, že podobná výstava v Praze ještě nebyla. Ponese se v duchu renesance a trochu neobvykle ji budeme instalovat do městského paláce s malými pokoji. Celé první patro proměníme na renesanční zámek,“ řekl náměstek ředitelky NPÚ Petr Svoboda a vysvětlil, proč zrovna Pernštejnové.

O Pernštejnech se říká, že to byli takoví vynálezci globální finanční krize
Petr Svoboda, NPÚ

„Loni byl rok Rožmberků a i další roky budou vždy zasvěceny šlechtickým rodům. Na letošek připadá výročí sňatku Viléma z Rožmberka a Polyxeny z Perštejna, moment, kdy se nám tyto rody propojily. Pernštejnové byli pohádkově bohatý moravský rod, který půjčoval i králům, až sám zkrachoval. Říká se o nich, že to byli takoví vynálezci globální finanční krize, kteří nakonec uprchli do daňového ráje, který tehdy představovala rozdrobená Itálie,“ naznačil Svoboda zajímavou historii rodu, který například založil v Česku rybníkářství.

Letos se návštěvníci hradů a zámků nemusí obávat zdražení a ti, kteří se účastní věrnostního programu s návštěvnickými pasy, dostanou od května zdarma karty s čárkovým kódem, které jim budou schraňovat bonusy. S pasem je ani letos nemine šestá prohlídka památky NPÚ zdarma a hra o Knížecí den prožitý na zámku Lednice.

Oživlé památky i Hradozámecká noc

„Kromě tradičně oblíbené Hradozámecké noci v sobotu prvního září, které se minule zúčastnilo 20 000 lidí, jsme na prvního června připravili také Noc kostelů a kaplí a víkend otevřených zahrad zdarma, který se bude konat od osmého do desátého června,“ pozvala nejen do pěti palácových zahrad pod Pražským hradem ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Ve všech památkách bude každý měsíc věnován v rámci programu Oživlé památky jednomu tématu. Duben bude patřit jarnímu dobývání, květen hradním kaplím, červen zahradám, červenec a srpen letním milostným laděním v hudebním i hereckém podání, září patří dědictví antiky a v říjnu budou hlavním tématem ozvěny lesních rohů.

Reklama

Výběr článků

Načítám