Hlavní obsah

Hrad Helfštýn zahájil sezónu víkendovými prohlídkami

Novinky, Martina Žáčková

Jedním z prvních hradů, které počátkem března zahájily novou turistickou sezónu, je hrad Helfštýn na Přerovsku. Prohlídku si můžete užít zatím vždy o víkendu. Od dubna bude otevřeno denně s výjimkou pondělí.

Foto: Martina Žáčková

Hrad Helfštýn se tyčí nad údolím Moravské brány nad Týnem nad Bečvou.

Článek

Helfštýn tyčící se nad údolím Moravské brány nad Týnem nad Bečvou patří mezi nejrozsáhlejší hradní komplexy v Evropě. Založen byl ve 13. století, původně na ploše pouhých 30x50 metrů.

Poté byl přistavován, sloužil jako vojenská pevnost, v 17. století byl poničen a zchátral. V posledních desetiletích prochází obnovou. Areál si můžete projít sami, v nabídce jsou i prohlídky s průvodcem, které začínají každou celou hodinu.

Od roku 1982 je Helfštýn místem setkávání uměleckých kovářů Hefaiston, které mu zajistilo nejen všeobecnou proslulost, ale i specifickou výzdobu. Díla z minulých ročníků zdobí různá místa hradního areálu a zdaleka nejsou určena jen k dívání. U dětí se velké oblibě těší třeba kovová houpačka nebo lavička s dračí hlavou.

Foto: Martina Žáčková

Od roku 1982 je Helfštýn místem setkání uměleckých kovářů.

Letos budou kováři tvořit svá díla před zraky návštěvníků koncem srpna již pojednatřicáté. Loňské jubileum připomene výstava, která bude v hradní galerii zahájena 21. dubna.

Výhled z věže i lanové centrum

Při prohlídce hradu určitě nevynechejte věž s výhledem do okolí. Právě na začátku jara přináší trochu jiný pohled do krajiny, než když se o pár týdnů později zazelenají okolní stromy. Atraktivní je také nahlédnutí do bývalého paláce, v jehož labyrintu holých zdí, většinou nezastřešených, můžete popustit uzdu své fantazii, jaké události se tu nejspíš odehrávaly v dávné minulosti.

Pokud si chcete počkat na teplejší dny a těšíte se i na doprovodné programy, budete mít během sezóny na Helfštýně z čeho vybírat. Vedle Hefaistonu se uskuteční například festival Rockový Helfštýn, různá hudební vystoupení, výstavy, přehlídka žonglérů nebo Festival vojenské historie.

Návštěvu můžete příjemně spojit s cyklistickým výletem, údolí pod hradem protíná nenáročná cyklostezka Bečva a několik dalších tras. Kopec k hradu se při průměrné kondici dá na kole vyšlápnout, silniční úsek dlouhý 1,5 kilometru obnáší převýšení 140 metrů. Pěšky se dá k hradu nejlépe dojít z Týna nad Bečvou po červené značce.

Informace

Tipy na nejbližší akce 

2.–25. 4. Jarní výstava patchworku

9. 4.–31. 8. výstava Plastiky z ohně

18. 4. Mezinárodní den památek (volný vstup)

23.–25. 4. Velikonoce na Helfštýně

21.–22. 5. Festival vojenské historie

25. 6. Rockový Helfštýn

Otevírací doba

březen: víkendy 9–16 hod.

duben: denně mimo pondělí 9–17 hod.

(na Velikonoční pondělí otevřeno)

květen až srpen: 9–18 hod.

Pro motorizované návštěvníky je k dispozici parkoviště vzdálené jen asi 200 metrů od vstupní brány. Výlet na Helfštýn můžete v letních měsících spojit se zábavou v lanovém parku, který se nachází v těsném sousedství hradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám