Hlavní obsah

V Krkonoších byly zkušebně otevřeny trasy pro skialpinisty

Novinky, Dáša Palátková

Správa Krkonošského národního parku ve spolupráci s Horskou službou Krkonoše a Českou asociací horských vůdců otevřela na dvě zkušební lyžařské sezóny doporučené trasy pro skialpinisty.

Foto: Dáša Palátková

Před túrou si vždy, nejlépe u Horské služby Krkonoše nebo na některém z informačních center Správy KRNAP, zjistěte, jestli aktuálně nepanuje zvýšené riziko lavinového nebezpečí.

Článek

Trasy vedou po turistických značených cestách, ale také mimo ně. Pro lyžaře tak vznikly pěkné okruhy a sjezdy. V některých místech propojují kratší úseky mezi značkami, které tvoří často atraktivní sjezdy nebo naopak výstupy.

Tratě jsou přístupné v případě, že je dostatek sněhu. Podmínkou je alespoň 30 cm zhutněného sněhu především tam, kde trať vede mimo cestu. Většina tras vede minimálně místy terénem, který může být za určitých klimatických podmínek krajně obtížný na orientaci nebo nebezpečný z důvodu rizika pádu lavin.

Foto: Dáša Palátková

K základnímu vybavení patří lavinový vyhledávač, sonda a lopata, nabitý mobilní telefon, vhodné oblečení a přijímač GPS.

Před túrou si tedy vždy, nejlépe u Horské služby Krkonoše nebo na některém z informačních center Správy KRNAP, zjistěte, jestli aktuálně nepanuje zvýšené riziko lavinového nebezpečí.

K základnímu vybavení, bez něhož byste se vůbec neměli do hor vydávat, patří lavinová výbava (lavinový vyhledávač, sonda a lopata), nabitý mobilní telefon (pozor, v horách je řada míst se špatně pokrytým signálem), vhodné oblečení a přijímač GPS.

Z důvodu ochrany přírody zůstávají lyžařům uzavřeny krkonošské ledovcové kary (místo ze tří stran obklopené strmými srázy, čtvrtou stranou je odváděna ledovcová masa). S jejich zpřístupněním se nepočítá ani do budoucna.

Pozor ve vánici

Velká část uvedených tras není v terénu vyznačena tyčemi nebo turistickým značením a v některých úsecích je za určitých klimatických podmínek obtížná orientace.

U slovního popisu tras je proto přiložen kromě mapy soubor obsahující trasu (formát GPX komprimovaný metodou zip), který si můžete stáhnout do své GPS. Přesnost uvedených GPS souřadnic se může od skutečnosti lišit v řádech několika metrů. Trasy lze absolvovat obousměrně, ale určité úseky jsou vhodnější pro výstup než pro sjezd, což je uvedeno u konkrétní trasy.

Je samozřejmě také možné zvolenou trasu nakombinovat i s dalšími turisticky značenými trasami či cestami a nelesními plochami. Než se na trasy vydáte, pročtěte si webové stránky a všechna související doporučení Správy KRNAP.

Špindlerův Mlýn a okolí
Svatý Petr – po sjezdovce Stoh A (doporučujeme haršajzny) – po modré cesta úbočím Stohu (velmi nebezpečný úsek) (Klínová cesta) – Klínové boudy – po zelené k chalupě Na Rozcestí – dále po červené k Výrovce – po zelené Dlouhým dolem – Svatý Petr.
Martinova bouda – po zelené k Labské boudě – po modré do Labského dolu – Labským dolem po modré k Dvorskému potoku – kolem srubu po pěšině výstup k Patejdlově boudě (úzká pěšina – úsek určený spíše pro výstup) – po zelené k Martinově boudě.
Špindlerův Mlýn – po žluté po Dřevařské cestě – bouda U Bílého Labe – po modré (Weberova cesta) údolím Bílého Labe – v závěru odbočení z modré značky k Bílému Labi, přechod Labe a podél toku po levé straně (z pohledu proti proudu) – Luční bouda – po červené Starou Bucharovou cestou k Tetřevímu žlabu (strmý úsek) – po vrstevnicové svážnici do Hrazeného dolu (trasu si nezkracujte, jsou tam výsadby) – žlabem podél Hrazeného potoka (vhodná jen, když je 30 cm sněhu) – Dlouhý důl – po zelené do Sv. Petra.
Medvědí koleno – po zelené k Medvědí boudě – po žluté na Brádlerovy boudy – po modré směr Ptačí kameny – necelý 1 km pěšina pod Moravskou boudu – sjezd po žluté k Davidově boudě – Školní cestou po modré buď k Medvědí boudě a po zelené do Medvědího kolene, nebo šikmo vzhůru 150 m výstup na Brádlerovy boudy (pozor na oblast Medvědího potoka – sesuv sněhu, lavina).
Pec pod Sněžkou a okolí
Pec pod Sněžkou – po červené výstup do Modrého dolu – zimní tyčovaná cesta Modrým dolem k Výrovce (procházíte mohutnou lavinovou dráhou a především v závěru můžete mít problém s orientací – zafoukané tyče) – po zelené přes Richterovy boudy – Pec pod Sněžkou (varianta s odbočkou na červenou na rozcestí U Richterových bud do Zeleného dolu nebo na červenou Železnou stezku).
Pec pod Sněžkou – po modré do Obřího dolu – do sedla pod bývalou Obří boudou – po červené přes vrchol Sněžky – dolů po žluté k horní stanici lanovky na Růžové hoře – průsekem pod lanovkou – dolní stanice lanovky – při sjezdu: dále po žluté buď na modrou a do Pece, nebo Větrník a Karlův vrch a po neznačené cestě do Velké Úpy. Bezpečná varianta je též Růžohorky – zelená a žlutá značka – horní stanice Boboliftu – po sjezdovce dolů do Velké Úpy.
Rokytnice nad Jizerou a okolí
Rokytnice nad Jizerou – podél potoka v Liščím doupěti (dodržte trasu, nevjíždějte do lesa) – napojení na žlutou značku (Vlčí cesta) – Okružní cesta – sjezd průsekem U Vlka (dodržte trasu, nevjíždějte do lesa) – Vrata – napojení na trasy KČT.
Hoření domky – výstup po modré sjezdovce – dále po modré značce na rozcestí Zadní Plech – po žluté na Krakonošovu snídani – po modré (Harrachovou cestou) výstup na rozcestí U Čtyř pánů – po zelené (České cestě) – Růženčina zahrádka – po červené do Kotelského sedla – varianta 1. – tyčovaná cesta – Lysá hora – po sjezdovkách sjezd do Rokytnice nad Jizerou, varianta 2. – po červené sjezd na Dvoračky, odtud sjezd po značených cestách do Rokytnice n/Jizerou.

Užitečné odkazy

Podrobný popis včetně map, GPS souřadnic, upozornění na orientačně problematická místa i místa nebezpečná kvůli terénu či nebezpečí pádu lavin je zveřejněn na adrese: www.krnap.cz/popis-tras

Na webu Správy KRNAP, na adrese:  www.krnap.cz/skialpinismus jsou veškeré další potřebné informace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám