Hlavní obsah

Do Neprobylic u Slaného za unikátní zvonicí a kostelem svatého Ducha

Právo, Mirka Paloncy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec vzdálená šest kilometrů severozápadně od Slaného nabízí hlavně příjemnou procházku pro celou rodinu. Mezi nejvýznamnější nejen regionální památky patří kostel svatého Ducha, zvonice na návsi a zbytky tvrze Hrádek.

Foto: Obec Neprobylice

Kostel svatého Ducha

Článek

První písemná zmínka o obci Neprobylice pochází z roku 1316 a je spojena se jménem šlechtice Michala z Neprobylic. V roce 1393 byla obec spojena se sousedními Kutrovicemi. Později bylo panství rozděleno na horní a dolní část.

Tvrz v horních Neprobylicích

V horních Neprobylicích najdeme dodnes tvrz Hrádek. Pochází ze 14. století, a pokud se na ni místních zeptáte, budou ji nejspíš znát jako Horní tvrz. Název získala díky své poloze na návrší na severní straně obce nad Pozdeňským potokem.

Foto: TJ, Právo

V roce 1527 koupil Hrádek rytíř Václav starší Pětipeský z Chýš a Egrberka. Právě on se o téměř padesát let později zasloužil o sjednocení obce, když odkoupil v roce 1572 obě části, sloučil je a vybudoval tu pivovar.

Později přestavěl horní tvrz v renesančním stylu. Dolní, podstatně skromnější, postupně zchátrala a zanikla. Po bitvě na Bílé hoře připadly Neprobylice Jaroslavu Bořitovi z Martinic. Horní tvrz přestala být sídlem aristokracie a sloužila jen pro hospodářské účely.

Kostel svatého Ducha a zvonice

Do Neprobylic se jezdí hlavně kvůli zvonici a kostelu svatého Ducha, který je stylově podobný kostelu Nejsvětější Trojice ve Slaném.

Kronikáři se o církevním stánku na náměstí obce zmiňují už před rokem 1352. Původní stavba, která stála na návsi vedle zvonice, zchátrala a v roce 1741 byla zbořena. Ještě v témže roce byl na jižní straně Neprobylic postaven nový barokní kostel. Interiér kostela je dnes prázdný a zjevně by zasluhoval opravy.

Foto: Obec Neprobylice

Trojice zvonů je jako u jediné zvonice u nás viditelná i z venku.

Na návsi zůstala jen zvonice. Dnešní unikátní šestiboká dřevěná stavba na zděné podezdívce je zčásti replikou z roku 1896. Původní zvonice z 16. století podlehla postupně zubu času.

Cukrárna s domácí výrobnou ve Slaném

Trojice zvonů je jako u jediné zvonice u nás viditelná i z venku. Nejstarší zvon pochází z 15. století a váží 80 kg. Největší z roku 1595, vážící 260 kg, byl odlit zvonařem Brikcí z Cimperka. Autorem třetího zvonu z roku 1510 je Bartoloměj Berounský. V podezdívce je zabudována dvojice renesančních náhrobníků někdejších majitelů vsi Pětipeských z Chýš a Egrberka.

Neprobylice najdete asi šest kilometrů severozápadně od Slaného, proto se samo nabízí zajet si po příjemné procházce na něco dobrého právě do tohoto původně královského města.

Foto: Profimedia.cz

Občerstvit se zajeďte do nedalekého Slaného.

Znáte-li to tam, máte možná už svá oblíbená místa. Pokud ne, zkuste třeba pizzerii Na Hradbách, která jako jediná ve Slaném peče pizzy v peci vytápěné dřevem. Z vlastní výrobny mají i skvělé gnocchi a dezerty. Něco sladkého si dejte na náměstí v cukrárně Venezia známé vlastní výrobnou italské zmrzliny a velkým výběrem dortů, palačinek, koláčů či pralinek.

Reklama

Výběr článků

Načítám