Hlavní obsah

V Nízkých Tatrách můžete lyžovat po boku celebrit

Právo, Radek Malina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete-li alespoň na chvíli odhodit pocit všednosti a připadat si výjimečně, zvolte pro zimní rekreaci středisko Jasná v Nízkých Tatrách. Jde o největší lyžařský resort na Slovensku, kde se na svazích při zahájení sezóny proháněla kupříkladu dvojka světového žebříčku tenistek Petra Kvitová, sníh pod lyžemi zde pak následně drtily i zpěvačka Dara Rolins či modelka Andrea Verešová.

Foto: Radek Malina, Právo

Všechny sjezdovky jsou nádherně široké.

Článek

Volba těchto hvězd české i slovenské mediální scény nebyla náhodná. Jasná nabízí na svazích výjimečné zážitky. Celkem šestatřicet kilometrů tratí pro lyžaře všech schopností.

Dlouhé a široké, černé i modré

Je tam 10 km červeně značených sjezdovek, 4,9 km tratí nejvyšší náročnosti (černé) a 9,6 km modrých sjezdovek. Své touhy zde plně ukojí i milovníci freeridu.

„Máme celkem pět zón pro jízdu ve volném terénu, samozřejmostí je snowpark, v němž je nově nafukovací matrace, do které si můžete pro radost skočit,“ říká Katarína Šarafínová, ředitelka komunikace společnosti Tatry Mountain Resorts, která provozuje středisko, kde den lyžování přijde dospělého na 770 korun. Pětidenní skipas je za 3500 korun.

Foto: Petr Veselý, Právo

Na sjezdovce v nejpopulárnějším lyžařském středisku Slovenska: Jasná v Nízkých Tatrách.

Všechny sjezdovky jsou nádherně široké. Svah Jelení grúň s několika terénními zlomy nechá vyniknout dovednostem všech milovníků lyžování, mimořádným zážitkem pro vyznavače carvingových oblouků je pak sjezd z hory Koňský grúň (1843 metrů) do stanice Záhradky dlouhý přes čtyři kilometry.

Ze severu na jih

Odtud vede nová šestisedačková lanovka na vrchol Priehyba (1342 metrů), kde už je základna pro novou kabinovou lanovku Funitel, která od příští sezóny pohodlně spojí areály Chopok sever a Chopok jih.

Foto: Radek Malina, Právo

Zatím je přesun na druhou stranu možný jen s dvěma přestupy. „Vybrali jsme jednu z nejmodernějších technologií na světě, která umožňuje provoz až do rychlosti větru sto dvacet kilometrů v hodině,“ vyzdvihuje budoucí zařízení Šarafínová. Už nyní přitom ani během víkendových dnů díky přepravní kapacitě lanovek (24 500 osob za hodinu) nedochází k žádným tlačenicím.

Když nelyžujete...

Až na svazích v Jasné budete, nenechte si ujít návštěvu restaurantu Luková s jedinečným interiérem. Jde o bývalou stanici lanovky. Hlavní části bývalého přepravního zařízení, včetně vodicích kolejí, zůstaly na svém místě, odstraněné díly se staly inspirací pro vnitřní vybavení restaurace.

Pokud zvolíte vícedenní skipas, můžete využít volný celodenní vstup do aquaparku Tatralandia s termální vodou v Liptovském Mikuláši. Srdcem zařízení je vrt hluboký 2500 metrů, z něhož proudí voda o teplotě 60 stupňů Celsia. Současně také máte jako bonus možnost jednodenního lyžování ve Vysokých Tatrách.

Nevšední zážitky pak garantuje i skibar Happy End, který slouží přes den jako restaurace pro znavené lyžaře, po setmění se pak mění v centrum rozličné zábavy a tanečních dýchánků. Mezi řáděním na svazích a ulehnutím k odpočinku můžete vyrazit na bezplatné kluziště v Bielé Púti s půjčovnou bruslí, samozřejmostí je večerní lyžování.

Nudu zaženou i stovky sněhuláků

Přehlídka rozličných nápadů, které vás pohltí a zaručeně nadchnou. Pokud nevydržíte lyžovat sedm dní v týdnu, je pro vás ve slovenských horách připraveno tolik aktivit pro volný čas, že vám zrak bude přecházet.

„Mnoho zdejších provozovatelů hotelů či penziónů fňukalo, že neudrželi turisty delší dobu. Neměli jsme totiž program, který by je zaujal,“ vysvětluje Peter Chrapčiak, zástupce střediska Terchová – Vrátna dolina.

Časy se ale mění. A tak je k mání pestrá paleta možností. Třeba v Oščadnici každoročně pod vedením Ľubomíra Kubly, místního podnikatele, vyrostou stovky sněhuláků, kteří lákají turisty ať už při stavbě, či později k pouhému zhlédnutí „lesa sněhových těl“.

„Letos šest set padesát dětí z okolních vesnic postavilo za dvě hodiny 1390 sněhuláků, čímž jsme se zapsali do Slovenské knihy rekordů. Každý musel měřit minimálně sto dvacet centimetrů, nesměly mu chybět oči a nos. Však jsme také spotřebovali 600 kilogramů uhlí a 250 kilo mrkve. Dostali i šály,“ vykládá Kubla.

Foto: Radek Malina, Právo

Armáda sněhuláků v Oščadnici

Jeho myšlenka stála i při zrodu Slovenského orloje v nedaleké Staré Bystrici na rynku Svatého Michala. Celková kompozice znázorňuje sedící Madonu, patronku země Pannu Marii Sedmibolestnou. Ve středu náměstí je Zbojnický kámen, který byl snesen z vrchu Černatín a podle legendy na něm tancovaly víly se zbojníky.

Jednou z mnoha dalších atrakcí v kysucké obci je i sedmnáct metrů vysoká rozhledna, jež vyrostla na dohled orloje na vrchu Bobovec (723 m n. m.). Za jasného počasí je vidět až do Česka.

Od jara čekají návštěvníky i medvědi

Chcete vidět medvěda ve volné přírodě, ovšem bez strachu, že si vás dravá šelma bude servírovat k časnému obědu? Není problém! Naprostou specialitu připravili pro návštěvníky ve Vrátné dolině. Od jara bude v nabídce doplňkových aktivit pozorování medvědů.

„Ještě v prosinci jsme našli stopy, ale teď snad huňáči spí,“ směje se Peter Chrapčiak ze střediska Terchová-Vrátna dolina. Od jarních měsíců ale milovníci zvířat mohou za medvědy v doprovodu zkušených horalů vyrazit.

„Jde sice o velmi plaché zvíře, ale máme zmapované stopy. Víme, kde se medvědi pohybují. Je však třeba absolvovat školení, aby se eliminovala všechna rizika. A při samotné túře dodržovat všechny pokyny jednak kvůli bezpečnosti a také proto, aby se šelma nevyplašila,“ říká Chrapčiak.

Cena za pozorování medvědů ve volné přírodě je přibližně tisíc korun českých, skupinu mohou tvořit maximálně čtyři turisté. „Sami jsme zvědaví, jaký bude zájem. Jde o velkou atrakci, ale také i jistou dávku adrenalinu,“ připouští Chrapčiak s úsměvem.

Zážitkové balíčky jsou pak nachystány ve Vrátné dolině. „I během zimy je připraveno dvě stě kilometrů značených turistických tras,“ upozorňuje Peter Chrapčiak. V nabídce je za patnáct eur (cca 375 korun) sněžnicový pochod s průvodcem trvající přibližně dvě až tři hodiny. Vybírat přitom můžete z denní i noční varianty, přičemž ve druhém případě je v ceně zahrnuto půjčení čelové svítilny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám