Hlavní obsah

Tipy na víkend: Výstava trofejí, závod přes louži a s kočárky, oslavy sv. Patrika

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu oslavte svátek irského patrona sv. Patrika v Praze, Plzni nebo Rokycanech, kde bude k dostání i zelené bylinkové pivo. Maminky budou v neděli v pražské Stromovce soutěžit s dětskými kočárky. Staré lyže můžete oprášit na dobovém sjezdu Maloúpské padesátky. Pobavit se můžete na šumavském Špičáku, kde se pojede závod přes louži.

Foto: Archiv lyžařského areálu Špičák

Loňský ročník Jízdy přes louži přilákal do areálu na Špičáku několik stovek diváků, kteří fandili cca 50 soutěžícím.

Článek
Praha

Svátek svatého Patrika bude v Praze letos v irském rockovém duchu

Oslavy oblíbeného svátku svatého Patrika, irského patrona, se letos v Praze uskuteční v rockovém duchu. Festival s podtitulem St. Patrick Rock Prague se bude konat od čtvrtka do pátku ve čtyřech pražských restauracích. Hlavním hostem programu bude irská rocková skupina Aslan, která vystoupí 16. března v Paláci Akropolis a poté 17. března na Václavském náměstí.

Vrchol oslav bude 17. března, tedy v den, kdy se Irové po celém světě oblékají do zelené barvy a ochutnávají zelené pokrmy i pivo. "Slaví se různě - od slavnostních pochodů, irské hudby a tradičního tance až po oblékání se do zeleného, barvení piva, pečiva a všeho možného nazeleno," řekl Frank Haughton, který festival organizuje již 15 let.

V irských hospodách James Joyce Prague's Cosy Irish Pub a Caffrey's Irish Bar a nově i ve Staroměstské restauraci a restauraci U Supa zahrají skupiny Celtic Whisper, Nat nua & The Bold Fellas a Dave Morissey & The Studio 65.

Závody kočárků

Nejen maminky mohou závodit s dětskými kočárky, ale i tatínkové a vůbec celá rodina. V pražských Malešicích (sraz před zámkem v Měšicích) a ve Stromovce (sraz u Šlechtovky) se bude soutěžit od 15 hodin v neděli 18. března. Více najdete zde.

Nevíte kam na výlet? Památné stromy vám ukáží cestu

V Botanické zahradě v Praze-Troji probíhá jedinečná výstava mapující všechny památné stromy hlavního města. Řadu fotografií, velkých map a zajímavostí doplní i komentované prohlídky, výstavy a diskuze s autorem. Výstava se koná do 25. března (celý článek).

Středočeský kraj

Do Neprobylic u Slaného za unikátní zvonicí a kostelem svatého Ducha

Obec vzdálená šest kilometrů severozápadně od Slaného nabízí hlavně příjemnou procházku pro celou rodinu. Mezi nejvýznamnější nejen regionální památky patří kostel svatého Ducha, zvonice na návsi a zbytky tvrze Hrádek. (celý článek)

Putovní výstavu věnovanou památkám UNESCO hostí hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn bude od pátku 16. března hostit putovní výstavu představující světové památky UNESCO. Výstava fotografií Poznej světové dědictví UNESCO bude přístupná zdarma denně kromě pondělí v otevřených arkádách Císařského paláce hradu Karlštejn, a to až do 30. března. (celý článek)

Jihočeský kraj

Pohádkový výlet nejen pro děti

V pátek se otevře pohádkové království v Netolicích a Dívčicích. Z Českých Budějovic bude vypraven parní vlak s pohádkovým králem Zdeňkem Troškou, který děti na nádraží přivítá už v 8:30 hodin. Vlak vyjíždí v 8:55 hodin, v Dívčicích bude stavět od 9:32 do 9:56 hodin, kde proběhne autogramiáda Trošky. V Netolicích bude vlak v 10:23 hodin. Malí i velcí se mohou těšit na kostýmový průvod, který se vydá z náměstí v 11 hodin.

Zpátky do Českých Budějovic se parní vlak vydá v 13:50 hodin. Jízdné je jednotné a platí z jakékoliv stanice pro jízdu tam i zpět (děti do 6 let 50 Kč, děti do 15 let 100 Kč, cestující nad 15 let 200 Kč). Každý cestující obdrží originální pamětní jízdenku. Místo ve vlaku je nutno rezervovat předem na telefonním čísle: 972 544 691 nebo na e-mailové adrese: jiznicechy@cd.cz.

Táborský festival vína

Ve čtvrtek začíná v Táboře festival vína, který je největší přehlídkou českých a moravských vín na jihu Čech. Součástí programu jsou nejen řízené degustace, ale také různé přednášky, výstavy, divadla, vzdělávací akce a gastronomické večery. Festival potrvá do 31. března na několika místech historického města Tábora: Vinotéka U Černého kocoura a zeleného stromu, malý sál restaurace Střelnice, Divadlo Oskara Nedbala Tábor, Milenium a v dalších podnicích. Kompletní program najdete zde.

Plzeňský kraj

Jízda přes louži

V sobotu si můžete vyzkoušet svého sportovního ducha. Na šumavském Špičáku u Železné Rudy se v sobotu pojedou závody v jízdě přes louži. Nezáleží, jakou máte lyžařskou výbavu, povoleno je soutěžit na čemkoliv. Přímo u nástupu na lanovku bude postaven bazén o délce zhruba 20 m, hluboký 1,3 m, který musí závodníci překonat na lyžích, snowboardu, skibobu, surfu - zkrátka na něčem nemotorovém. Do dalšího kola postupují jen ti, kteří přejedou vodní plochu celou, až na pevnou zem. S každou jízdou se zkracuje délka nájezdu, z čehož je jasné, že pouze vítěz může vyjít z této akce suchý.

Přihlásit se můžete na místě hodinu před závodem v kiosku u Sekyrek, start je v 16 hodin. Do každé z kategorií lyže a snowboard bude zapsáno pouze první 15 přihlášených. Minimální věk závodníků je 15 let. Startovné je zdarma. Více najdete zde.

Tajemná a záhadná místa Šumavy - kostel sv. Maří Magdalény

Hřbitovní kostel sv. Maří Magdalény ve Velharticích je místem, které je protnuto záhadou a tajemným obrazem smutné tváře. Legenda vypráví, že pro jednu dívku si v noci přišel její mládenec, který ale již nebyl mezi živými. Jakási oživlá mrtvola tedy vedla dívku na hřbitov, do světa mrtvých. (celý článek)

Rokycanský minipivovar čepuje na svátek sv. Patrika zelené pivo

Nový jasně zelený ležák na irský svátek svatého Patrika uvařil restaurační minipivovar U Stočesů v Rokycanech. Svatopatrická patnáctka obsahuje různé bylinky jako mátu, kopřivu a kanabis. Receptura je tajná, řekl spolumajitel Tomáš Grimm.

Hlavní oslava začne v minipivovaru tento pátek v 19:30 a potrvá v sobotu i v neděli. Poteče zlevněná irská whisky i česká "zelená." Podávat se bude tradiční hovězí stew, tedy irský guláš s kořenovou zeleninou na černém pivě, lidé přijdou v zelených kostýmech.

Svatého Patrika oslaví tradičně zeleným pivem také plzeňský pivovar Purkmistr od 15. do 20. března. Jeho pivo obsahuje z bylinek například mařinku a meduňku. "Když si zvykli na naši višeň nebo borůvku, tak se zeleným pivem nemají žádný problém," řekl sládek Petr Krýsl na adresu konzumentů.

Karlovarský kraj

Pokladny a pokladničky

V karlovarském muzeu vystavují věci v dnešní době nevídané - osmnáct pokladen z let 1900 - 1948. Bohatě zdobené pokladny cinkaly při placení. Stejně tak si dnes návštěvníci muzea mohou poslechnout rozličné zvuky pokladen a podívat se na originál dobového reklamně naučného filmu o potřebě vlastnit pokladnu.

Film si nechala vyrobit firma National, svého času největší výrobce registračních pokladen na světě. Právě z dílny této společnosti pochází nejvíce vystavených pokladen. Vstupné do Muzea Karlovy Vary - Nová Louka činí 50 a 25 korun. Otevřeno mají od úterý do neděle mezi 9 - 12 a 13 - 17 hodin. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Závody kočárků

Na závody kočárků se můžete přihlásit také v Mostě. Konají se v neděli od 15 hodin, sraz je u areálu Benedikt u Bowlingu. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Tradiční horský karneval s Krakonošem

V sobotu přijede do Harrachova Krakonoš. Vládce hor s Ančetem, Kubou, hraběnkou a hrabětem Harrachovými přivítá jaro lidovou veselicí. Program, na kterém nebudou chybět mažoretky, masky a Krkonošská dechovka, začíná průvodem Krakonošovy družiny od 11 hodin před sklárnou. Návštěvníci se mohou těšit na exhibici lyžníků, čertovu kovářskou dílnu, hod sekyrou či ukázky tradičních krkonošských řemesel. Vstupné je zdarma. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Maloúpská padesátka aneb 50 let lyžování na Malé Úpě

Pokud máte po prarodičích na půdě staré funkční lyže, nandejte si je a vyzkoušejte, jak se na nich kdysi jezdívalo. V sobotu se od 11 hodin pojede Maloúpská padesátka na sjezdovce Pomezky. Akce je koncipovaná jako rekreační vyžití pro celou rodinu na sněhu, nejlépe v dobových kostýmech.

Nezoufejte, pokud nemáte vlastní dobové lyže, na místě budou lyže spolu se sáněmi k zapůjčení. Těšit se můžete na jarmark s nabídkou tradičních výrobků. Po celý den bude k dispozici i venkovní bar a gril. Kompletní program najdete zde.

Pardubický kraj

Řemesla z dávné minulosti ožívají v muzeu v Poličce

Do 22. dubna probíhá v poličském muzeu výstava se středověkou tématikou, v jejímž rámci byla pro veřejnost připravena řemeslná dílna. Návštěvníci mohli vyzkoušet tkaní na středověkém stavu, výrobu lněných provazů a měli i možnost pod vedením zkušeného brašnáře vyzkoušet si práci s kůží, její opracování, zdobení… (celý článek)

Vysočina

Josefská noc v knihovně

Na páteční večer připravila knihovna M. J. Sychry ve Žďáru nad Sázavou Josefskou noc. Akce začíná v 18.30 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na cestopisnou besedu o Novém Zélandu, tvůrčí dílnu olejomalby technikou Boba Rosse, hudební skupinu Ambitters a autorské čtení Hororových povídek Jana Opatřila. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Přednáška o staronových přístupech ve vinohradnictví

V pátek se pro vinaře koná přednáška Richarda Stávka o staronových přístupech ve vinohradnictví a vinařství hnutí autentistů. Akce je spojená s degustací a začíná v 19 hodin v Jaroslavicích. Více najdete zde.

Znojemský košt

Ve štukových sálech Louckého kláštera se v sobotu koná 23. ročník Znojemského koštu. Na programu je přehlídka vín znojemské vinařské podoblasti spojené se soutěží - 'Král vín' a 'Pečeť znojemských měšťanů. Návštěvníci Znojma navíc ochutnají vína z Rakouska z oblasti Weinviertel a zejména z mikroregionu Retzer Land.

Olomoucký kraj

Maškarní karneval na lyžích

Ve Skiparku Filipovice u Bělé pod Pradědem se v sobotu budou na svahu prohánět maškary. Děti do 12 let, které přijdou v masce, budou mít poloviční cenu skipasu. Rodiče si za každý zakoupený skipas budou moct vybrat míchaný drink zdarma. Celý víkend se bude lyžovat už za mimosezónní ceny.

Zlínský kraj

Na Josefský jarmark do Rožnova pojede i parní vláček

Josefský jarmark na Masarykově náměstí v Rožnově pod Radhoštěm se uskuteční 16. a 17. března. Dvoudenní doprovodný program nabídne vystoupení žáků rožnovských základních škol, cimbálových muzik, dechové hudby a taneční skupiny. (celý článek)

Na Valašsku se uskuteční první ročník závodu pro lyžaře-golfisty

Ski areál Razula Velké Karlovice spolu s Valašským golfovým klubem Rožnov pod Radhoštěm a Golf clubem Horal zakládají novou soutěžní tradici na Valašsku. (celý článek)

Zámek v Ořechově na Slovácku obsadí napoleonská vojska

Do časů napoleonských válek se vrátí o víkendu Ořechov na Uherskohradišťsku. Na nádvoří tamního zámku se ubytuje francouzská řadová pěchota zastoupená 8. plukem. Návštěvníci tak uvidí výcvik jednotky, dobový výdej stravy a také přestřelku mezi Francouzi a od Slavkova ustupujícím nepřítelem.

Akce začne v sobotu od 10 hodin, přestřelka je plánována na 16 hodin. Výcvik vojsk bude k vidění i v neděli od 8:30. Po oba dny bude připravena výstava zbraní. Organizátoři chtějí návštěvníkům akce připomenout válečné události z přelomu let 1805 a 1806. Inspirovali se skutečnými událostmi. Po prohrané bitvě u Slavkova 2. prosince 1805 ustupovaly ruské a rakouské jednotky různými směry.

Moravskoslezský kraj

Přehlídka trofejí

V Bruntále se o víkendu budou vystavovat desítky trofejí. Parůžky a růžky si veřejnost může prohlédnout v Kulturním domě v ulici Dukelská. Součástí výstavy budou oblasti chovu jelena lesního „Jeseníky východ” a dančí zvěře „Osoblažsko”. Prostory se otevřou v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 12 hodin. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám