Hlavní obsah

Tipy na víkend: Maškary na sjezdovce, zabíjačka i recesistické závody

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná se někteří pokusí zachytit poslední záchvěvy zimy a vyrazí na sjezdovku. Maškarní rej na lyžích potkáte například na Bublavě v Heiparku u Tošovic. Nově se také znovu otevřela Vila Tugendhat a hrad Helfštýn zahajuje návštěvnickou sezónu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Na sobotu si připravte veselou masku či kostým. Od 14 hodin se v Heiparku u Tošovic u Odry budou konat recesistické závody.

Článek
Praha

Výstava Pod hladinou Vltavy, kde kraluje sumec Pepa

V rozsáhlém sklepení paláce Kinských na Staroměstském náměstí najdete pozoruhodnou a neprávem opomíjenou výstavu Pod hladinou Vltavy. Balkón, ze kterého Gottwald vyhlašoval vítězství pracujícího lidu, je na očích stále, ale že v podzemí vládne metr a půl dlouhý sumec Pepa, to ví jen málokdo. (celý článek)

Na pražském památníku Vítkov je přístupná tajná laboratoř

Národní muzeum v památníku na Vítkově zpřístupnilo dříve tajné prostory, kde ležel sarkofág s tělem Klementa Gottwalda. Návštěvníci tak na vlastní kůži zažijí pocit obyvatel republiky, kteří se v 50. letech šli poklonit mumii. (celý článek)

Magický bod u pražské Černé Matky boží

Magickým bodem Prahy je prý dům U Černé Matky boží na rohu Ovocného trhu a Celetné ulice. Ten je postaven do ostrého úhlu a v rohu má umístěnu raně barokní sochu Černé Panny Marie za mříží. Domu se také říkalo U Zlaté mříže. Při jeho stavbě bylo v Praze velké vzbouření, protesty nebraly konce. (celý článek)

Unikátní stříbrný poklad v Muzeu hlavního města Prahy

V roce 2008 našli stříbrný depot tři ukrajinští dělníci při stavebních pracích v košířské Duškově ulici v Praze. Narazili na něj při stavebních pracích ve sklepě nájemního domu. Nález, o který se nikdo nepřihlásil, byl po zákonné lhůtě předán do muzea, kde ho roztřídili a zrestaurovali. Výstava je otevřena od 28. února do 27. května v Muzeu hlavního města Prahy, Na Poříčí 52. (celý článek)

Středočeský kraj

Benátský karneval roztančí zámek Loučeň a otevře novou návštěvnickou sezónu

Zámek Loučeň uspořádá v sobotu 3. března od 13:45 do 16 hodin Benátský karneval a zahájí tak novou návštěvnickou sezónu. Bohatý program, v kterém nechybí taneční show, soutěže ani dárky, ukončí vyhlášení krále a královny karnevalu. (celý článek)

Berounské muzeum představuje časoměrné skvosty

Výstava Muzea Českého krasu v Berouně představuje obvyklé i ojedinělé hodinové stroje. Zaujme také trojice slunečních hodin, z nichž některé umí určit čas s přesností na minuty. To a mnohem více si lze prohlédnout na výstavě Vstupujte tiše – příběh pánské pracovny 18. století až do 25. března. (celý článek)

Ladovské vepřové hody ve Velkých Popovicích

V sobotu se milovníci piva a jídla sejdou ve Velkých Popovicích. Letos si návštěvníci pochutnají na jitrnicích, zabíjačkové polévce, guláši, tlačenkách, škvarcích, prejtu a Kozlovi 11°.

Vepřové hody se uskuteční od 10 hodin v prostorách pivovaru a v přilehlé restauraci Kozlovna. Součástí akce bude ukázka práce kováře nebo košíkáře, mistr řezník předvede bourání masa a o dobrou náladu se postará harmonikář a houslista. Návštěvníci se budou moci také každou půlhodinu vydat po stopách Kozla po prohlídkové trase pivovaru, a potěšit se s živým maskotem pivovaru – kozlem Oldou. Vstup je zdarma.

Jihočeský kraj

Výstava psů

V sobotu se v Českých Budějovicích koná již XVII. Jihočeská oblastní výstava psů České Budějovice pro všechna plemena skupin FCI I-X, vč. neuznaných a národních plemen mimo NO a kníračů a klubové výstavy vybraných plemen. Program na výstavišti začíná přejímkou psů, jež začne v 7:30 hodin. Následuje v 9:15 posuzování psů a od 13:15 se mohou návštěvníci těšit na soutěže "Dítě a pes" a "Mladý vystavovatel". Další podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Tajemná a záhadná místa Šumavy – Mouřenec

Nad malebným údolím řeky Otavy, která v těchto místech spěchá kolem Annína k Sušici, se až do výšky 617 metrů nad mořem zvedá vrch Mouřenec, na němž se v dávné minulosti nacházela pohanská svatyně. (celý článek)

Běžné i neobyčejné stroje z 19. století v Západočeském muzeu

Od 19. století je člověk stále více obklopen nejrůznějšími stroji. K jakým účelům stroje tehdy člověku sloužily, jak se vyvíjely a zdokonalovaly – to vše, i další pohledy na stroje běžné i neobyčejné, ukazuje a přibližuje výstava pořádaná Západočeským muzeem v Plzni. (celý článek)

Karlovarský kraj

Karneval na Bublavě

Oblékněte se do kostýmu a vydejte se na sjezdovku. Na Bublavě se v sobotu koná tradiční karneval. Od 10 hodin se můžete těšit na maškarní rej, grilování, hudbu a soutěže o nejhezčí masky. Nejhezčí masky dostanou lyžování zdarma. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Masopust

V sobotu se v Droužkovicích koná tradiční masopust. Ve 14 hodin vyjde průvod, který se občerství v hasičské zbrojnici. Jarmareční představení divadla BezeVšeho začíná v 16:30 hodin. Samotná masopustní veselice se pak koná s country skupinou MaraCas. Další podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Žitavské poklady v Oblastní galerii Liberec

Pohraniční města Liberec a Zittau (Žitava) jsou po staletí propojena v širokém portfoliu lidské činnosti. Nejčastějšími jsou kultura a naposledy i sport. Čeští obyvatelé preferovali v minulosti Žitavu před Libercem a snad i proto se v Žitavě nachází spousta památek, vzniklých českýma rukama. Z depozitářů oprášená díla českých umělců se koncem února objevila ve výstavních síních liberecké galerie. Mnohá z nich uviděla světlo poprvé. Výstava potrvá do 8. dubna a vstupenka platí současně i do žitavských muzeí. (celý článek)

Věda a fyzika na zámku Sychrov

V sobotu se zámek Sychrov ponoří do 19. století. Připraveny jsou tematické prohlídky od 11 do 16 hodin, které malé i velké návštěvníky přenesou do 19. století. Do doby, kdy šlechtu začala ovlivňovat věda a technika.

V neděli se návštěvníci Sychrova podívají na Úžasné divadlo fyziky. Od 11 do 16 hodin budou na zámku probíhat krátká představení, kdy se dospělí i děti podívají pod tajemství fyzikálních jevů.

Královéhradecký kraj

Na běžky okolo Říček

Vydejte se na běžky za posledním sněhem. Pěkné běžecké stopy na vás čekají v Říčkách v Orlických horách. Z vrchu Zakletý (996 m n. m.) jsme se vydali na Pěticestí a odtud k dělostřelecké tvrzi Hanička. (celý článek)

Hradec Králové nabízí dětem zábavní centrum, ale i expozici v elektrárně

Problém, jak zabavit potomky, když se sice už blíží jaro, ale venku ještě není nejtepleji nebo prší, zná asi každý rodič. Jednou z možností je vypravit se do některého ze zábavních center. Jedno z nejnovějších vyrostlo na sklonku loňského roku v areálu obchodního centra v Hradci Králové - Plačicích. Jmenuje se Tongo a všechny atrakce propojuje téma Oceány a moře. (celý článek)

Pardubický kraj

Ples perníku

V Pardubicích budou o víkendu tančit s perníkem v ruce. Od 20 hodin se v Kulturním domě Hronovická koná ples v rámci zahájení 9. sezóny Muzea perníku. Nebude chybět pardubický perník, předtančení a kapela Mamut z Broumova. Večerem bude provázet Marie Schillerová. Cena vstupenky na balkón je 150 Kč a v sále pak za 200 Kč.

Vysočina

Svatební salón Vysočina

V pátek a v sobotu se koná Svatební salón v městečku Rančířov u Jihlavy. V hotelu Vivaldi se v pátek můžete inspirovat od 13 do 20 hodin, v sobotu pak od 10 do 18 hodin. Vstupné činí 20 Kč, v ceně je i káva. Vstupenky budou slosovány o hodnotné ceny.

Jihomoravský kraj

Skvost architektonické moderny, vila Tugendhat, se otevírá

Po dvouleté náročné rekonstrukci se ve středu v Brně-Černých polích slavnostně otevře vila Tugendhat. Stavbu z let 1929 až 1930 navrhl významný německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. V srpnu 1995 se stala vila Tugendhat Národní kulturní památkou a v prosinci 2001 ji zapsali na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Rekonstrukce přišla na více než 165 miliónů korun. (celý článek)

Vinex - mezinárodní veletrh vín

Na brněnském výstavišti do pátku běží vinařský veletrh Vinex, který tam probíhá v rámci mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA - MBK - INTECO – VINEX v Brně. Představí se zde nejen vinaři, ale i výrobci vinařských technologií. Nejlepší vína soutěže bude na veletrhu také možné ochutnat. Více najdete zde.

Miroslavský košt

V sobotu jeďte ochutnávat víno z podoblasti znojemské, mikulovské, velkopavlovické a ze Slovenska. Od 10 hodin v Miroslavi se koná 16. přehlídka výše jmenovaných podoblastí. Další podrobnosti najdete zde.

Valtický košt vín

V sobotu probíhá od 10 hodin Valtický košt vín. Víceúčelová hala Vinařské školy na Střelecké ulici ve Valticích bude hostit největší a nejprestižnější výstavu regionu, kde se střetávají profesionální vína s víny malovinařů z Valtic a okolí, prý dorazí také vína z Rakouska. Nebude chybět volná ochutnávka vystavených vín. Při odchodu si budou moci návštěvníci zakoupit celé láhve oceněných vín.

Olomoucký kraj

Helfštýn otevírá své brány

Historičtí šermíři, divadelníci, kováři, ale i sportovci či psi obsadí v letošní turistické sezóně prostory hradu Helfštýna na Přerovsku. Jedna z nejnavštěvovanějších památek v Olomouckém kraji otevírá své brány už o víkendu. Návštěvníci se mohou těšit nejen na tradiční setkání uměleckých kovářů, které letos okoření mistři černého řemesla až z Pensylvánie, ale i na sérii nočních kostýmovaných prohlídek.

"Návštěvníkům budeme prezentovat celou historii v nejdůležitějších momentech. Budou moci nahlédnout pod pokličku nejen vystavených exponátů, ale i věcí, které se k tomu pojí organizačně i z hlediska významných osobností. Dozví se, kdo všechno na tom spolupracuje, jak se celá akce rodila a jakým způsobem se měnil i samotný hrad," uvedl kastelán Jan Lauro. Helfštýn bude o víkendech otevřený v březnu od 9 do 16 hodin.

Zlínský kraj

Závody malých tygrů

V pátek se na sjezdovce Horal ve Velkých Karlovicích pojede závod O pohár nejrychlejšího tygra. Akce se mohou účastnit děti do 12 let. Předběžné rezervace na tel. 776 249 481.

V sobotu se jděte ohřát na Saunovou noc, která potrvá až do půlnoci. Návštěvníci si mohou vychutnat koupání v termálních bazénech, saunování za svitu svíček a každou hodinu saunovací rituály. Jde o saunování za asistence zkušených saunérů spojené s potíráním pokožky různými, tělu prospěšnými produkty, které zatím nabízí jen několik wellness center v tuzemsku. Saunu můžete vyměnit za country tance, kterým bude patřit večer v hotelu Galík.

Moravskoslezský kraj

Recesistické závody

Na sobotu si připravte veselou masku či kostým. Od 14 hodin se v Heiparku u Tošovic u Odry budou konat recesistické závody. Letos se bude soutěžit ve sjezdu na čemkoliv, proběhnou závody na bobech a možná i ve snowtubingu. Startovné je zdarma, ale dopředu se registrujte na info@heipark.cz nebo na místě před závodem. O prázdné žaludky se postará nedaleká restaurace Heikalka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám