Hlavní obsah

I přes velký mráz se na šumavském Špičáku tančilo a zpívalo

Novinky, Lucie Poštolková

Na šumavském Špičáku vládne zima v plné a mrazivé síle. Přesto na sjezdovce potkáte desítky lidí, kteří se mrazivého počasí nebojí. Mezi nimi jsme poznali tvář Dominika Haška, Martina Dejdara či hudební skupiny No Name.

Foto: Jan Mottl

Mrazivý západ slunce z okna

Článek

Celé Česko sužují mrazy, to ale neodrazuje lyžaře a snowboardisty. Však také na sjezdovkách panují skvělé podmínky. "Máme ideální podmínky pro lyžování. Sníh se ani nehne a vše funguje jako po másle. Jen lidé na svahu dlouho nevydrží, po čtyřech až pěti jízdách se chodí ohřívat," pochvaloval si zimní počasí spolumajitel střediska Vladimír Kasík.

Foto: Jan Mottl

Lyžaři o víkendu chválili sníh, po kterém se lehce jezdilo. V sobotu se teplota na sjezdovce pohybovala přes den od minus osmi až do minus pěti stupňů, v neděli mráz posunul rtuť teploměru až na minus dvanáct stupňů. Na svahu tak vydrželi hlavně otužilci a dobře vybavení sportovci s funkčním prádlem. Ostatní se pravidelně chodili ohřívat do jídelny v chatě Hanička, do restaurace v Blažence či bufetu u pokladen.

Výhodou zdejších sjezdovek a lanovky zůstávají vzrostlé stromy, jež brání větru, který dokáže zimomřivé lyžaře pěkně potrápit.

Foto: Jan Mottl

Mráz nám ráno pomaloval okenní tabulky.

Hvězdy na sjezdovce

Kvůli zimě měli lidé na sjezdovce většinou kukly či obmotané šátky přes obličej. A tak jsme na Dominika Haška narazili až na obědě v jídelně, když si sundal helmu a lyžařské brýle.

Zato Martin Dejdar byl nepřehlédnutelný, uváděl totiž na pódiu sobotní akci soutěží pro děti i dospělé. Nechyběl závod na pětilyži - pět osob na dvou lyžích soupeří s druhým družstvem, kdo bude první v cíli; nechybělo poznávání filmových hlášek, vědomostní soutěž a podobně. Největší úspěch měl pak koncert slovenské hudební skupiny No Name. Hudebníci si mezi písničkami nasazovali rukavice, aby si alespoň trochu chránili promrzlé prsty. Frontman skupiny Igor Timko povzbuzoval poskakující publikum a chválil jej, že zatím nezažili tak báječné posluchače, co by vydrželi poskakovat tak dlouho.

Foto: Jan Mottl

Kapela No Name rozehřívala publikum pod sjezdovkou.

Čtyřsedačka hravě zvládala odbavovat návštěvníky areálu, za celý víkend jsme nestáli ve frontě.

"Jsme jediná funkční lyžařská škola na Železnorudsku. Učí se u nás 250 dětí, pro které máme připravené zázemí, kde se mohou pravidelně ohřívat a také jídelnu," dodal Kasík. Lyžařská škola má letos nový pohyblivý koberec o délce 21 metrů.

Foto: Jan Mottl

Oproti minulému roku rozšířili na Špičáku horní partie sjezdovek o tři hektary, čímž při rozjezdu lyžařů nevzniká takový chaos a sjezdovky jsou tak bezpečnější. Navíc se u nástupu na lanovky vyměnily informační tabule, které jsou dobře čitelné i přes lyžařské brýle a za špatných podmínek.

Foto: Jan Mottl

Západ slunce nad dětským lyžařským parkem

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Do lyžařského areálu Špičák jsme přijeli z Prahy vlakem, který jel přes Klatovy a Plzeň. Cesta trvala čtyři hodiny. Pokud se na hory vydáte autem, nezapomeňte si s sebou vzít zimní řetězy. Autem trvá z Prahy cesta přibližně dvě hodiny, nejkratší trasa vede po dálnici D5 přes Plzeň, dále pak přes Přeštice, Klatovy a dále směr na Železnou Rudu. 

Skipasy

Pokud přijedete vlakem, nevyhazujte vstupenku a využijte slevu na skipas. Slevy na jízdné mohou použít také držitelé karty ISIC nebo senioři narození před rokem 1951, rodina (tj. pár s dětmi), děti a junioři.

V hlavní sezóně (do 18.3.) zaplatí dospělí za jednodenní jízdenku 520 Kč, za šestidenní 2300 Kč. Mládež platí na jeden den 350 Kč a za šest dnů 1800 Kč, děti za stejný počet dnů 70 Kč a 310 Kč, rodina pak 1160 Kč a 5060 Kč.

Ve vedlejší sezóně (19. 3. - 10. 4.) stojí dospělé jednodenní permanentka 400 Kč, šestidenní 1820 Kč. Mládež platí 270 Kč a 1250 Kč, děti 54 Kč a 250 Kč, rodiny 900 Kč a 3960 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám