Hlavní obsah

Na zasněžený Svatý Hostýn procházkou i po stopách Yettyho

Novinky, Martina Žáčková

Svatý Hostýn na Kroměřížsku má v zimě neobyčejné kouzlo. Ať už vyrazíte do Hostýnských vrchů na některou z místních sjezdovek, nebo se vydáte na výlet na běžkách, určitě si udělejte zastávku i na tomto známém poutním místě.

Foto: Archiv města Bystřice pod Hostýnem

Hostýnské vrchy patří dlouhá léta k nejoblíbenějším terénům ve Zlínském kraji díky nepříliš náročným trasám neporušenou krajinou.

Článek

Svou pohádkovou atmosférou vám zpříjemní den strávený v zasněžené přírodě. Svatý Hostýn při cestách po Kroměřížsku nemáte šanci přehlédnout. Spolu s dalšími kopci Hostýnských vrchů se výrazně tyčí nad jinak rovinatou Hanou u městečka Bystřice pod Hostýnem. Pokud cestujete autem, je nutné zaparkovat pod kopcem a nechat se vyvézt nahoru kyvadlovou dopravou. Svatý Hostýn je totiž pro běžnou dopravu uzavřen. Toto drobné nepohodlí je nahoře bohatě vykoupeno maximálním klidem a tichem.

Na Svatém Hostýně se nachází rozsáhlý komplex církevních i světských staveb obklopený vzrostlými stromy, které při pořádné sněhové nadílce násobí pohádkovou atmosféru. Můžete se tu procházet a kochat zvláštní atmosférou místa třeba i půl dne, aniž byste se začali nudit.

Foto: Martina Žáčková

Dominanta Svatého Hostýna – bazilika Nanebevzetí panny Marie. Během roku se tu konají poutě.

Areálu dominuje bazilika Nanebevzetí Panny Marie, do níž můžete nahlédnout nejen v době mší a bohoslužeb. Kousek za bazilikou zaujme neobvykle pojatá křížová cesta, která je dílem slavného architekta Dušana Jurkoviče, autora mj. lázeňských domů v Luhačovicích či turistických staveb na Pustevnách.

Padesát kilometrů upravených tras

Na Svatém Hostýně najdete i nejstarší rozhlednu na východní Moravě z roku 1898. Její základní kámen položil císař František Josef I. V zimě není běžně přístupná, hned u ní je ale vyhlídková terasa, odkud získáte srovnatelně kvalitní výhled do širokého okolí.

Vezměte s sebou sáňky. Pokud je dost sněhu, můžete se na nich svézt dolů po lesních pěšinách. Sáňkování a bobování je oblíbenou kratochvílí návštěvníků Svatého Hostýna. A pokud vezmete běžky, dá se odsud podniknout příjemná túra po Hostýnské magistrále.

Foto: Martina Žáčková

Hostýnská magistrála je lemována odpočívadly i přehlednými orientačními mapami.

Hostýnské vrchy patří dlouhá léta k nejoblíbenějším terénům ve Zlínském kraji díky nepříliš náročným trasám neporušenou krajinou. Běžecké trasy dříve vznikaly spíše živelně tam, kde si je běžkaři sami „vyšlápli“. Před dvěma lety získala síť běžeckých tras další dimenzi. Trasy jsou nyní strojově upravovány, přehledně očíslovány a značeny a přibylo zázemí s odpočívadly a mapami.

Maskotem Hostýnské magistrály je Hostýnský Yetty, který má v místních podmínkách podobu dobrotivého staříka s dlouhými bílými vlasy. Občas se objeví na sjezdovkách, kde se přátelí s dětmi, a nechybí ani při různých doprovodných akcích.

Uvidíte ho například v sobotu 11. února při tradičním závodu na běžkách pro celou rodinu nazvaném „Hostýnský YEŤTY“ (čti „jeď i ty“), vhodném pro všechny věkové kategorie. Startuje se v 9 hodin přímo na Svatém Hostýně.

Běžecké trasy v Hostýnských vrších doplňuje i nabídka sjezdovek. Nejznámější je Skiareál Troják, zasportovat si ale můžete i na menších sjezdovkách, oblíbený je například svah v obci Rusava, který je díky mírnému sklonu ideální pro návštěvu s dětmi.

Foto: TJ, Právo

Co nevynechat

Než nasednete zpátky do svého auta na záchytném parkovišti v Bystřici pod Hostýnem, přejděte ještě cestu směrem k místnímu hřbitovu. Patří k nejkrásnějším na Moravě. V zadní části se nachází takzvaný Loudonský hřbitov s kaplí, kterou vymaloval známý malíř Hanuš Schwaiger.

Nejlepší tečkou každého výletu je spokojený žaludek. Mezi gurmány je vyhlášená restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem, která provozuje na vysoké úrovni takzvanou zážitkovou gastronomii.

Na Svatém Hostýně se můžete i ubytovat. Fungují zde tři poutní domy s nabídkou levného ubytování. Ceny za noc dle typu pokoje začínají již na 150 Kč za osobu. www.hostyn.cz

Hostýnská magistrála

Měří celkem 52 kilometrů. Její základ tvoří páteřní trasa dlouhá 19 kilometrů, kterou na sedmi místech kříží odbočky k menším cílům. Magistrála je kvalitně značená - podél tras je 22 panoramatických map a 140 menších šipek.

Orientaci v terénu usnadní mapa, která je zdarma k dostání v penzionech, hospůdkách či v zásobnících podél trati. Díky malému formátu ji snadno složíte do kapsy. Podrobnosti o upravených trasách jsou uvedeny na:  www.hm52.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám