Hlavní obsah

Tipy na víkend: Mistrovství v krasobruslení, telemark a čokoládové lyžování

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend je ve znamení zimních sportovních sportů. V Pardubicích se můžete zdarma podívat na Mistrovství ČR v krasobruslení juniorů či synchronizovaného bruslení. Na Klínovci zaplní sjezdovky čokoládové šílenství, na šumavském Špičáku vystoupí kapela No Name, v Peci pod Sněžkou si poměří sportovci sílu na telemarkových lyžích a v Deštném v Orlických horách se poběží na běžkách půlmaratón.

Foto: Archiv lyžařského areálu Razula

Sjezdovky i běžecké trasy v lyžařském areálu Razula hlásí výborné podmínky.

Článek
Praha

Plavecká soutěž Branické ledy letos bude poctou otužilci Nickovi

Zimní plavecká soutěž Branické ledy, která se koná v sobotu, se letos poplave jako Memoriál Ladislava Nicka. Jeden z největších českých otužilců a nejstarší zimní plavec Nicek se zúčastnil soutěže Branické ledy ještě v roce 2011, v květnu v nedožitých 98 letech zemřel, řekl Richard Machálek z pořádajícího I. plaveckého klubu otužilců Praha (I.PKO).

Plavat se bude na tratích 100, 250, 500, 750 a 1000 metrů, výsledky budou vyhlášeny odpoledne po závodech v kině v Modřanech, kde se také bude promítat dokumentární film Zimní plavání, který natočil otužilec a člen I. PKO Jack Bright. Film dokončil v roce 2011 a 4. února bude mít premiéru.

Nickovi bude vzdána pocta spuštěním voru s 98 svícemi na Vltavu. Vor budou zimní plavci v pátek v předvečer Branických ledů doprovázet na zhruba stometrové plavbě. Kromě toho skupina otužilců přeplave na největší nepojmenovaný říční ostrov na Vltavě, na kterém budou stanovat do druhého dne. Ostrov neformálně pojmenují podle zakladatele otužileckého plavání v Československu, pražského zlatníka Alfreda Nikodéma.

Barbecue brunch v jihoamerickém stylu

Široký výběr mas a barbecue omáček v jihoamerickém stylu můžete ochutnat na nedělním brunche v restauraci El Asador. Součástí nedělního brunche je živá hudba, program pro děti. Vstupné činí na osobu 650 Kč, děti do 6 let zdarma.

Středočeský kraj

Jinčov, intimní hrádek Přemysla Otakara II. v křivoklátských hvozdech

Uprostřed křivoklátských hvozdů, na skalním ostrohu nad potokem Vůznice, se tyčí pidihrádek Jinčov. Údajně ho nechal postavit jako úkryt při lovu král Přemysl Otakar II., ale mohl také sloužit jako hnízdečko intimity. Tahat do lesů ženu by ale asi nebylo záhodno. Spíš se tu vyvrhovala zvěř a hodovalo. (celý článek)

Hrad Karlštejn v únoru nabízí mimořádné prohlídky kostela

Hrad Karlštejn zahajuje turistickou sezónu 2012 již o únorových víkendech. A nebudou to víkendy ledajaké. Pouze v únoru budou mít návštěvníci možnost navštívit v rámci prohlídkové trasy mimořádně také kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je standardně přístupný pouze v létě s povinnou rezervací. (celý článek)

Jihočeský kraj

Reprezentační ples města Písek

V sobotu se bude v Písku tančit. V 19:30 hodin se otevírá Kulturní dům, samotný program začne ve 20 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na taneční orchestr Big Band Relax (Mladá Boleslav) a Michala Davida revival, hostem večera bude Helena Zeťová. V Hudebním sále vystoupí legendární country kapela Schovanky v Hudebním sále a v Uhelně bude probíhat diskotéka. Ples stojí 320 až 280 Kč podle místa sezení.

Plzeňský kraj

Zapomenuté šumavské vesničky – Věštín

V malebné krajině s překrásným výhledem nejen na šumavské vrcholy Sedlo, Ždánov a Javorník, ale i do vnitrozemí k hradu Rabí, leží vesnička Věštín, která měla v dávné minulosti sehrávat významnou úlohu při ochraně české země. (celý článek)

Závod na pětilyži a diskotéka na sjezdovce

Na šumavském Špičáku bude v sobotu živo. Od 9:30 do 16:30 hodin se návštěvníci mohou zúčastnit závodu na pětilyži, kdy se pět osob pokouší zkoordinovat pohyby tak, aby plynule jely na jediné lyži. Nebo se můžete nechat zabalit do koule vyplněné vzduchem tzv. bumber ballu, zahrát si maxikostky, vyzkoušet jízdu na psím spřežení a mnoho dalšího. Největším lákadlem je koncert skupiny No Name.

Pro děti je připravena diskotéka, pořad z Pohádky do pohádky, kde se zpívají známé melodie z pohádek a dětských filmů, a podle nich se hádají jejich názvy. Na sjezdovkách leží průměrně metr sněhu.

„Nemáme tady zatím žádné třeskuté mrazy (ve dne v rozmezí minus 5 až minus 10 stupňů) a svítí slunce. Navíc máme léty odpozorováno, že pokud k nám přijde tento typ mrazivého počasí, jde o suchý mráz, který se lépe snáší a lyžuje se v něm bez problémů,“ říká k současným podmínkám na Špičáku V. Kasík.

Karlovarský kraj

Čokoládové lyžování na Klínovci

O víkendu se v lyžařském areálu na Klínovci objeví kráva Milka a s ní je připraven zábavný park. Děti i dospělí se mohou vyřádit na obřím praku, koulometu a přetahováku. Podrobnější informace o akci najdete zde.

Ústecký kraj

Masopust na zámku a v zoo

V sobotu čeká návštěvníky zámku a zoo v Děčíně masopustní rej. Program začíná ve 14 hodin. Návštěvníci budou moci soutěžit o nejrychlejšího jedlíka koblih, nejlepšího odborníka na masopustní zvyky nebo o nejhezčí masku, jejíž výherce pak pojede v čele průvodu ze zoo na zámek na oslíkovi a dostane také malý dárek. Na zámku pak bude masopustní veselí pokračovat divadelním představením. Další podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

V Liberci se otevřel nový Dinopark

Ve středu se otevřel nový DinoPark Liberec, celkově pátý dinopark v Česku. Ale jako jediný bude sídlit pod střechou. Najdete ho v nákupním centru Plaza. Díky zastřešení mohou provozovatelé použít nejmodernější technologie a navíc může být v provozu celoročně.

V Liberci si navíc připravili speciální projekci v otočném tunelu, kde návštěvníkům vysvětlí, jak vznikl vesmír a následně jim ukáží zvířata typická pro jednotlivé etapy pravěku.

Kromě samotné prohlídky dinosaurů si budou moct děti vyzkoušet práci archeologů a v písku si tak mohou odhalit kostru dinosaura či si zahrát na lovce a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Cos provedl, Tobiasi, že tě pohřbili jako vampýra?

Ležel obličejem do země, po staletí, s vlevo vyvrácenou hlavou. Kosterní nález z minulého roku je jedním z nejpozoruhodnějších a nejdiskutovanějších. Prozkoumané kosti leží v improvizovaném hrobě v informačním centru Trojzemí v Hrádku nad Nisou, od 24. ledna lákají k návštěvě veřejnost a vyvolávají otázky, na něž nenajdeme odpověď. (celý článek)

Královéhradecký kraj

Festival telemarkových lyží

O víkendu si v Peci pod Sněžkou poměří síly sportovci na telemarkových lyžích. Na sjezdovce Javor se opět pojede Telemark Classic Sprint. Diváci si mohou zdarma vypůjčit telemarkovou výbavu a vyzkoušet workshopy pro začátečníky i pokročilé. Během silných mrazů přijde vhod svařák. Podrobnější program najdete zde.

Orlický půlmaraton

V Deštném v Orlických horách se o víkendu pojede Orlický půlmaraton, čtvrtý z pěti letošních závodů SkiTour. Na horách leží půl metru sněhu, 28. ročník čekají ideální podmínky. Pojedou se trasy 20 a 40 km klasiky a 20 km volně. Podrobnější informace najdete zde.

Pardubický kraj

Mistrovství v krasobruslení juniorů a synchronizovaného bruslení

O víkendu se v Pardubicích koná Mistrovství České republiky 2012 v krasobruslení juniorů a synchronizovaného bruslení. Do města perníku se sjedou ti nejlepší z celé republiky. Akce je zdarma přístupná široké veřejnosti. Další podrobnosti a časový harmonogram najdete zde.

Vysočina

V Pelhřimově vystavují kuriózní zimní čepice

V Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově vystavují raritní čepice. Nejnovějším exponátem je miniaturní čepička od paní Blanky Böhmové z Kaznějova, která ukázala velkou dávku zručnosti s pěti pletacími dráty o délce 15 cm a síle jednoho milimetru. Upletla tak nejmenší čepici v České republice o velikosti 10 milimetrů, z čehož jsou tři milimetry jen bambule.

Jihomoravský kraj

V Lednici se v únoru otevírá zámecký skleník

Již 1. února se otevře veřejnosti zámecký skleník v Lednici. Budete se tak moci kochat pohledem na ojedinělou kolekci exotických rostlin, z nichž některé právě teď rozkvétají. Skleník by měl být plný květin a vůní za několik týdnů.

Den vína

V pátek oslaví Den vín ve Věmyslicích, kde se bude ochutnávat z 80 druhů vín ze třinácti moravských vinařství. Čtvrtý ročník se koná v hotelu Ryšavý. Ochutnávku zpříjemní cimbálová muzika Prespolan. Vstupné činí 590 Kč na osobu.

Výstava vín

V sobotu od 10 hodin se budou vystavovat vína rozličných přívlastků a odrůd. V sále kulturního domu v Křepicích u Hustopeče bude probíhat také ochutnávka přibližně 500 vzorků vín ve 40 odrůdách. Od 15 hodin bude návštěvníkům hrát cimbálová kapela Longa.

Olomoucký kraj

V Lesním baru nad Horní Lipovou se turisté sami obslouží i zkasírují

Lesní bar umístěný nad obcí Horní Lipová nabízí sortiment jako jiné bary. Zajímavostí je, že se návštěvníci musí sami obsloužit i zkasírovat. V zimě si návštěvníci mohou uvařit kávu, čaj nebo grog. Na rozdělaném ohni je možné si opéct klobásu či špekáček. Nově v baru přes zimu nabízí i svařené víno. (celý článek)

V Jeseníkách začala nejtěžší armádní soutěž Winter Survival

V Jeseníkách začalo nejtěžší sportovní armádní klání s názvem Winter Survival. Své síly na horách poměří v náročných disciplínách přes pět desítek vojáků z české, polské a belgické armády. Letos se budou muset vypořádat především se silnými mrazy.

Vojáky navíc čekají i dvě noci, kdy přespí ve volné přírodě. Klání se letos koná poosmnácté. Soutěž, která prověřuje fyzickou zdatnost i odolnost vojáků, kvůli extrémní zátěži každoročně vzdává několik účastníků.

Letos se do nejtěžší armádní sportovní soutěže zapojila družstva ze společných sil, sil podpory, vojenských škol a vojenské policie. Extrémně obtížný závod si nenechali ujít ani vojáci z Belgie a Polska. Celkem půjde o 54 českých a zahraničních vojáků, které vytvoří 18 tříčlenných týmů.

Sbírkové skleníky Flory Olomouc od února opět zvou návštěvníky

O prvním únorovém víkendu se po zimní údržbě opět otvírají sbírkové skleníky Výstaviště Flora Olomouc. Zvou obdivovatele cizokrajné flóry a fauny k povzbuzení duše i těla mezi kvetoucí orchideje, palmy, liány, zrající papáje, citrusy. (celý článek)

Arcibiskupský palác v Olomouci je pro veřejnost otevřen po celý rok

Arcibiskupský palác v Olomouci, rezidence biskupů a arcibiskupů, v loňském roce otevřela opět své brány veřejnosti. Po nákladné rekonstrukci, která přišla na 25 miliónů korun, si reprezentační prostory paláce prohlédlo 20 tisíc návštěvníků. Významná památka je veřejnosti přístupná po celý rok. (celý článek)

Zlínský kraj

Zlínská zoo nabízí školákům za vysvědčení vstup zdarma

Zlínská zoologická zahrada oslaví se školáky pololetní vysvědčení. Každý žák základní nebo střední školy, který předloží vysvědčení nebo jeho kopii, bude mít od pátku do neděle vstup zdarma.

Na návštěvníky čeká procházka zasněženým areálem, školáci mohou vidět slony, nosorožce, antilopy, klokany či různá exotická zvířata netradičně na sněhu.

Při nízkých teplotách se mohou školáci zahřát v tropické hale, kde bez ohledu na aktuální počasí teploměr ukazuje stále kolem 20 stupňů Celsia. Příjemně je i ve čtyřech dalších pavilonech, v pavilonu slonů, afrických kopytníků, primátů a v teráriích, uvedla mluvčí.

Ostatní návštěvníci mohou nadále využít snížené zimní vstupné, které platí do konce února. Vstupné pro dospělé stojí 80 korun, studenti a senioři zaplatí 60 korun, děti od tří let 40 korun. Zahrada je otevřena každý den v roce, do konce února je přístupná veřejnosti od 8:30 do 16 hodin.

Hračky ze staré půdy zvou do zlínského zámku nejen na prohlídku

Hlavní výstavní prostory Muzea jihovýchodní Moravy na zlínském zámku v současnosti zdobí atraktivní výstava Hračky ze staré půdy. A právě v souvislosti s touto „hravou“ výstavou připravily muzejní lektorky zajímavý doprovodný program. (celý článek)

Víkend ve Ski areálu Razula slibuje i Saunovou noc a country večer

Víkend mimořádně bohatý na různorodé zážitky čeká návštěvníky Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích. Sjezdovky i běžecké trasy hlásí výborné podmínky. Pokud lyžaři v současných mrazech nevydrží dlouho venku, mohou se zahřát v bazénu, sauně, galerii či při country večeru v Gril srubu Razula. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

V ostravském Landek parku sfáráte do dolu

Synci, děvuchy, děcka, Landek park je prostě pecka! Vezmi mamu, tatu, celu rodinu, farame každu hodinu! To je slogan, kterým propagační materiály lákají veřejnost k návštěvě ostravského Landek parku. (celý článek)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám