Hlavní obsah

V ostravském Landek parku sfáráte do dolu

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Synci, děvuchy, děcka, Landek park je prostě pecka! Vezmi mamu, tatu, celu rodinu, farame každu hodinu! To je slogan, kterým propagační materiály lákají veřejnost k návštěvě ostravského Landek parku.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jaké to je být horníkem, zažívají lidé při fárání v ostravském Landek parku.

Článek

Landek park spojuje jedinečné přírodní prostředí a pravěkou historii s největší hornickou expozicí v České republice. Navíc od loňského roku zde mohou návštěvníci muzea sfárat do dolu. V budoucnu se zde chystají i další mimořádné turistické atrakce.

„Lidé si u nás mohou vyzkoušet, co znamenalo být horníkem. Fáralo se tu sice i v minulých letech, ale od loňského podzimu je iluze fárání téměř dokonalá,“ říká Felkl.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Vstup do největšího českého hornického muzea s těžní věží bývalého dolu Anselm.

„Do podzemní expozice bývalého Dolu Anselm, který je nejstarším černouhelným dolem v Ostravě, lidé sfárají výtahem, kde se jim pod nohama zobrazí hluboká těžní jáma, do které klec sjíždí,“ popisoval novinky jeden z průvodců, Arnošt Felkl. Návštěvníci dokonce zažijí i černočernou důlní tmu, v níž horníci pracují.

Nechybějí ani hlasy havířů

„Natočili jsme zde zvukové efekty a nafilmovali skutečný pohyb klece v těžní jámě. Kromě toho lidé při procházení dolem uslyší i zvuk ventilátoru a další důlní techniky, nechybějí ani hlasy havířů domlouvajících se při práci. Mimo to ucítí i vibrace klece či proudění vzduchu vháněného do dolu. Naším cílem je, aby návštěvníci prožili pocity jako při skutečném fárání do činného dolu, kterých je na severu Moravy a ve Slezsku ještě sedm. Žádný z nich však už není v Ostravě, jsou na Karvinsku a dva na Frýdecko-Místecku,“ líčil ředitel Landek parku Lumír Plac.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

I horníci mají své potřeby. Takto vypadá důlní toaleta.

„Fárání se nám moc líbilo, i kluci si ho užili. Přijeli jsme z Kroměříže. Po dvaceti letech jsem své syny vlastně přivezl na místo, kde jsem se vyučil důlním mechanikem. Klukům se nejvíce líbilo, když se v dole zhaslo a museli jsme vytáhnout baterky. Prolezli si i velká rypadla venku před muzeem, zkoukli jsme i pravěkou osadu s mamutem,“ svěřil se Právu se svými zážitky sedmatřicetiletý Miroslav Těreško, který Landek park navštívil se dvěma malými syny.

Navštívit můžete i expozici báňského záchranářství, kde si na vlastní kůži vyzkoušíte průlez dýmnicí, tedy výcvikovým prostorem pro záchranáře.

„Lidé se při procházce expozicí mohou zastavit v pietním sále a připomenout si zahynulé horníky a záchranáře. Uvidí dýchací přístroje z 19. a 20. století, potápěčskou a těžkou techniku báňských záchranářů, prohlédnou si vývoj důlních lamp,“ lákal na prohlídku průvodce expozice Miroslav Machara, který přes dvacet let pracoval jako důlní záchranář.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Děti si na vlastní oči mohou prohlédnout hornické exponáty umístěné ve venkovním areálu Landek parku.

„Na konci prohlídky si lidé mohou i prolézt dýmnicí, což je výcvikový prostor pro záchranáře. Nejen mladší ročníky si to rády vyzkoušejí, zažil jsem i skupinku dam v důchodovém věku, které se nezalekly a dýmnicí prolezly,“ vypráví bývalý záchranář.

Landek park láká i na pravěk

Ve venkovním areálu Landek parku uvidíte pravěké exponáty v podobě pračlověka, jeho chýší, ale i mamuta.

„Exponáty na volné ploše zachycují zdejší lidské aktivity od doby kamenné v podobě sídliště pralidí, přes rozmach těžby reprezentovaný typickou průmyslovou architekturou až po důlní techniku 20. století. Spíše než muzeum v klasickém stylu tu najdete kombinaci muzea a skanzenu,“ upřesnil ředitel.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Návštěvníci v bývalém dole Anselm zažijí i černočernou důlní tmu. Každý si svítí tím, co má po ruce.

Chystají se další novinky. Netrpělivě je očekáván zejména rok 2014, kdy má být otevřen Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice. „Připravují se však novinky i u nás,“ říká Lumír Plac.

„Areálem by měl projíždět důlní vláček, plánuje se lanovka, která by propojila vrch Landek s ostravskou kulturní památkou Trojhalí na Nové Karolině a právě s Dolní oblastí Vítkovic. Návštěvníci také zažijí simulovaný odstřel horniny, v areálu Landek parku by měl vzniknout kemp pro návštěvníky proslulého hudebního festivalu Colours of Ostrava, který se už letos z centra krajské metropole přesune do Dolní oblasti Vítkovic mezi pece.

Kemp se ale teprve chystá, v letošním roce to ještě nebude,“ vypočítává novinky ředitel parku.

Foto: TJ, Právo

Kromě toho se zde realizuje projekt nové naučné stezky, kterou v areálu Landek parku začal vloni v létě budovat Klub přátel hornického muzea v Ostravě. Tři původní a dnes již nevyhovující stezky se tak propojí do jediné. U ní vzniknou kromě nových odpočívadel také nové informační tabule.

Ti odvážnější si mohou na Landeku vylézt na rozhlednu a prohlédnout si Ostravu z výšky, vyzkoušet zde však mohou i outdoorové adrenalinové aktivity jako například speciální střelbu z netradičních zbraní, bungee running, bumper ball či bláznivou trampolínu.

V areálu navíc nechybí možnost bohatého sportovního vyžití, k dispozici jsou zde totiž čtyři tenisové kurty s umělým povrchem a krytou tenisovou halou, pétanque, plážový volejbal, víceúčelová sportovní hala či čtyřdráhový bowling. Nechybí ani hornická restaurace Barborka, ve které se nejen v klidu občerstvíte, ale vyzkoušet můžete rovněž tradiční nápoj horníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám