Hlavní obsah

Skiareály hlásí ideální podmínky, o víkendu bude nadále mrznout

Většina skiareálů hlásí ideální podmínky pro lyžování a zimní sporty. Na mnoha místech připravují provozovatelé závody a jiné akce. Ochlazení přeje sněhu, místy je ho až dvoumetrová vrstva. Na horách ve čtvrtek vládlo slunečné mrazivé počasí. Turisté by neměli podcenit teplé oblečení, mráz bude i o víkendu. V Krkonoších a Jeseníkách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Článek

V Krkonoších jsou výborné podmínky pro lyžování, na sjezdovkách leží až 210 centimetrů prachového sněhu. Lyžuje se ve všech střediscích, například na Černé hoře v Janských Lázních je otevřeno 11 kilometrů sjezdovek.

Silné sněžení konečně umožnilo i stavbu sněhového Krakonoše v Jilemnici na Semilsku. Od středy pracuje na osmimetrové hromadě sněhu na jilemnickém náměstí čtveřice lidí vedená výtvarníkem Josefem Dufkem. Na jizerskohorském Severáku v Hraběticích zase nadšenci připravují sněhový hrad, který chtějí pro děti postavit na pololetní a jarní prázdniny.

Skvělé lyžařské podmínky hlásí už druhý týden lyžařské areály na Šumavě. Na sjezdovkách leží v průměru kolem metru sněhu, teploty pod nulou navíc umožňují i technické dosněžování. Na Špičáku se v pátek i v sobotu koná automobilová show, na spodní části sjezdovky číslo dvě si mohou díky instalovanému zařízení lyžaři a snowboardisté změřit svoji rychlost.

Ideální sněhové podmínky jsou také v Orlických horách, například v Říčkách i v Červené Vodě leží na sjezdovkách 90 až 100 centimetrů a na hřebenech až 130 centimetrů prachového sněhu.

Dva metry prachového sněhu čekají na lyžaře v Jeseníkách, kde jsou v provozu všechny areály. Na Červenohorském sedle si lyžaři mohou už druhý víkend užívat novou sedačkovou lanovku. Návštěvníci hor však musejí počítat s mrazivými teplotami, všichni lyžaři by si proto podle horské služby měli při sportování chránit obličej.

Výborné podmínky slibují na víkend lyžařské areály v Beskydech, které mají neobvyklé množství sněhu. "Myslím si, že na víkend to bude skvělé," řekl vedoucí areálu Ski Bílá Jaroslav Vrzgula. Zimní radovánky si mohou lidé užít i v příměstských areálech.

V Krušných horách přibyl v uplynulých dnech další sníh, na Klínovci je ho už přes 160 centimetrů. V sobotu a v neděli se v Potůčkách závodí ve skicrossu, síly si tam mohou poměřit i neregistrovaní lyžaři.

Na Vysočině bude o víkendu fungovat nejméně 14 sjezdovek, ve Středočeském kraji pojedou vleky v Chotouni u Prahy, na Šibeničním vrchu u Mnichovic, v Kvasejovicích i na Monínci. Díky umělému zasněžování se možná konečně začne lyžovat i na svahu v centru Zlína.

Pro běžkaře jsou například v Krkonoších k dispozici desítky kilometrů běžeckých tras, které navazují na zhruba 170 kilometrů dlouhou Jizerskou magistrálu. Pokračovat je možné i po upravených trasách v sousedním Polsku. Na šumavském Zadově je upraveno 60 kilometrů a v okolí Nového Města na Moravě 100 kilometrů běžeckých stop. Běžkaři si přijdou na své i Jeseníkách, v Beskydech jsou běžecké stopy projeté, ale na mnoha místech působí lyžařům problémy popadané stromy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám