Hlavní obsah

Lipenská přehrada se pyšní luxusní bruslařskou dráhou

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci šumavského národního parku si mohou v zimě také vyzkoušet, jaké je to vyrazit na skvěle upravenou bruslařskou dráhu. Každý rok ji připravuje starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek a další dobrovolníci.

Foto: Lipno Servis

Na bruslařskou dráhu se vydají v sezóně i desítky tisíc lidí.

Článek

Minulý rok v únoru byla zapsána do České knihy rekordů, když komisaři naměřili její délku na jedenáct kilometrů bez osmi metrů.

Samozřejmě že lipenská dráha je závislá na klimatických podmínkách, které vytvořily 30,5 centimetrů silný led (ke dni 13.2.2012).

Prodloužení nebude

Zídek chodí zodpovědně téměř každý den led měřit a zároveň jej také udržuje. „V loňské sezóně jsme měli na úpravu především dva dvoukoláky s rotujícími kartáči a také traktůrek. Problém byl, že když napadl sníh, začal se do něho zahrabávat. Proto jsme se na letošní zimu speciálně připravili a máme novou malou rolbu,“ vysvětlil novinky Zídek.

Zároveň zmínil, že lipenská bruslařská dráha je nápadem dobrovolníků od Lipna, kteří sami od sebe zlepšují podmínky pro místní i turisty.

„Dráha v ideálních podmínkách měří šest až osm metrů na šířku a její úprava v délce téměř jedenácti kilometrů zabere pět hodin, takže už ji prodlužovat rozhodně nebudeme,“ ujistil lipenský starosta.

Foto: Lipno Servis

Na bruslařskou dráhu se vydají v sezóně i desítky tisíc lidí.

Bruslařská dráha je podle něho naprosto skvělým doplňkem pro lyžování na nedalekém kopci Kramolín. Všichni, kteří se vydají k lipenskému jezeru, si mohou vyzkoušet i bruslení, protože je tady celá řada půjčoven bruslí.

„Tomuto sportu doposud holdovali především Nizozemci, ale po úspěších Martiny Sáblíkové má čím dál víc příznivců i mezi českými rekreanty,“ je přesvědčený Zídek. Na Lipně samozřejmě nechybí při ideálních podmínkách hokejové hřiště.

„Je to krásný pohled, když svítí slunce, po jezeře bruslí stovky lidí, o kousek dál si ve stopě užívají běžkaři a za nimi je vidět chlapy, jak hrají hokej na dvě branky,“ popisuje atmosféru pravé zimy lipenský starosta.

Pro sportovce i maminky s kočárky

Na Lipně se už v minulosti měly několikrát konat i opravdové rychlobruslařské závody, ale vždy je překazila obleva. „Letos chystáme akci pro všechny, kteří rádi bruslí, aby mohli změřit své síly. Závod se bude tedy týkat celé veřejnosti a určitě pozveme i Martinu Sáblíkovou, která už tady byla v létě na in-line stezce. Je reálná šance, že by si i přes nabitý program mohla na správný termín najít čas,“ přeje si Zídek.

Upravené okruhy

Lipenský (Lipno nad Vltavou - Frymburk - Přední Výtoň - 11 km) a Hornoplánský (Horní Planá - Černá v Pošumaví - Raclav a Horní Planá - Pernek - 15 km).

Podle Martina Řezáče, šéfa marketingu společnosti Lipno Servis, která provozuje blízký lyžařský areál, už patří brusle k zimní sezóně u Lipna stejně jako například lyže. „Jezdí k nám i turisté, kteří chtějí hlavně bruslit a lyže jsou pro ně jenom doplňkem. Lipenská dráha je v zimě ideální pro sportovce, kteří si chtějí zlepšit fyzičku, i pro maminky s kočárkem,“ míní Řezáč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám