Hlavní obsah

Tipy na víkend: Karlovská padesátka, plesy a závody horských kol

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu jeďte na hory, sněhové podmínky přejí všem zimním sportům. Pokud nelyžujete, zajeďte si na ples do Pardubic, Telče, Modrých hor, Jablonce nad Nisou nebo Sokolova. Ve Velkých Karlovicích se pojede Karlovská padesátka, v Olomouci pořádají turistický veletrh Tourism Expo 2012. V Praze se pojedou závody horských kol uprostřed nákupního centra.

Foto: Petr Marek, Právo

Majitelé běžek mohou v okolí Velkých Karlovic vyrazit na Karlovskou padesátku.

Článek
Praha

Závod DownMall na horských kolech

Trochu netradiční závod se bude v sobotu konat na Pankráci v Arkádách. Při čtvrtém ročníku DownMallu Ultim8 2012 pojedou horská kola od 15. hodiny uvnitř obchodního centra za plného provozu. Závodníci pojedou po čtyřech eskalátorech a před cílem je čeká skok z 1. patra do přízemí. Účast v závodě potvrdil zatím rekordní počet zahraničních závodníků, kteří poměří síly s českými mistry světa ve 4X - Tomášem Slavíkem a Michalem Prokopem. V závodě se utká celkem třicet vyvolených riderů ze tří různých bikových disciplín.

Slivenecký masopust

V neděli se budou scházet maškary na Sliveneckém masopustu. Ve 13 hodin mají sraz na návsi. Průvod půjde okolo sliveneckého rybníka, ulicí K Lochkovu, na Křenkově kolem řeznictví, ulicí U sportoviště, kolem holyňského hostince u Knotků. Připravena je dětská tombola a koblížková soutěž o nejlepší hospodyňku pekařku. Nouze nebude ani o jitrnice a pivo.

Dětský karneval

V neděli od 15 hodin budou ve Vršovické sokolovně tančit malé děti i jejich rodiče. Děti se mohou těšit na karnevalový rej, tombolu, pohybové soutěže, diskotéku pro malé i velké. Nezapomeňte si vzít masku a dobrou náladu. Dospělí zaplatí vstup 50 Kč, děti 30 Kč. Podrobnější informace najdete zde.

Středočeský kraj

Barokní areál Skalka nad Mníškem pod Brdy zve k návštěvě v každém ročním období

Barokní areál Skalka s krásným výhledem na Mníšek pod Brdy a krajinu středních Čech je vítaným turistickým v každém ročním období. Tentokrát k němu vystoupáme po zeleně značené turistické stezce vedoucí z náměstí v Řevnicích. (celý článek)

Poznejte tajemství pánské pracovny

Výstava Muzea Českého krasu v Berouně přenáší návštěvníky do minulosti a představuje předměty spojené s životem šlechtice. Využijte této příležitosti a poznejte známé i neznámé předměty 18. století. (celý článek)

Jihočeský kraj

Husitské muzeum v Táboře získalo unikátní oltářní křídla z Roudník

Husitské muzeum v Táboře získalo v prvním lednovém týdnu do svých sbírek unikátní oltářní křídla z Roudník. Je na nich mj. výjev upálení mistra Jana Husa, který patří k nejvýznamnějším a nejstarším známým dílům umění české reformace. (celý článek)

Plzeňský kraj

Zapomenuté šumavské vesničky – Nahořánky

Necelé dva kilometry od obce Strašín se mezi horskými pastvinami a pod ochranou skalního masivu rozprostírá v nadmořské výšce přes 700 metrů další ze zapomenutých šumavských vesniček. (celý článek)

Automobilová show

V pátek a sobotu se v areálu šumavského Špičáku koná automobilová show. Návštěvníci si budou moct otestovat na sněhu auto s pohonem 4 x 4. Připraven bude také stan s barem a míchanými nápoji zdarma. Dále pak např. soutěže na iPadu, hosté také mohou jen tak relaxovat na přistavených lehátkách. Podmínky pro lyžování a snowboard jsou nyní vynikající. Na sjezdovkách je v průměru přes jeden metr sněhu. Na spodní části sjezdovky č. 2 - U Zalomeného si pak díky instalovanému zařízení lyžaři a snowboardisté změří svoji rychlost, informoval spolumajitel střediska Vladimír Kasík.

Karlovarský kraj

Reprezentační ples Policie ČR

V Sokolově můžete zajít na 6. reprezentační ples Policie ČR. Akce začíná v sobotu od 19 hodin ve Velkém sále MDK Sokolov. Návštěvníkům zahraje Hudba Hradní stráže a Policie České republiky. Vstupné činí 199 korun. Podrobnější informace najdete zde.

Ústecký kraj

Zimní bitva v Podbořanech

V sobotu se budou v Podbořanech pohybovat pohádkové postavy z období gotiky. Městem půjde průvod v 10 hodin, o tři hodiny později se bude konat nácvik bitvy. Samotná akce začne v 15 hodin na bitevním poli (vedle koupaliště) Podbořany. Bitva bude opět na pohádkový námět z období gotiky. Pozvaní jsou také řemeslníci, kupci a prodejci historického tovaru na středověké tržiště. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Ples Jablonce nad Nisou

V sobotu se rozezní hudba v Jablonci nad Nisou. Od osmé hodiny večerní se bude tančit v Eurocentru. K poslechu zahraje orchestr Ladislava Bareše, vystoupí také kapela  Mandragora a ZUŠ Jablonec nad Nisou. Část výtěžku ze vstupného bude tradičně věnována neziskové organizaci ze sociální oblasti. Vstup je 299 korun.

Královéhradecký kraj

V Orlických horách začaly extrémní závody psích spřežení

V úterý 24. ledna večer proběhlo slavnostní zahájení závodů Šediváčkova longu v Deštném v Orlických horách. Musheři a jejich psi musí od středy do soboty urazit 240 kilometrů. Součástí 16. ročníku je Musherbal a noční jízda. Slavnostní zakončení a vyhlášení výsledků bude v sobotu od 15 hodin. (celý článek)

Pardubický kraj

Pardubické divadlo se chystá na první ples ve svých prostorách

Východočeské divadlo v Pardubicích se připravuje na svůj první ples. Ten nese název Velká pardubická kratochvíle a bude se konat v sobotu od 19 hodin. Na návštěvníky čeká také módní přehlídka, která se bude řídit názvem plesu, který odkazuje na nejslavnější překážkový dostih v ČR. Na diváky čeká přehlídka klobouků i oblečení, ale i dražba skulptur koní, které byly součástí inscenace Cikáni jdou do nebe.

Návštěvníci plesu se dočkají i vyhlášení nejlepšího herce a herečky Východočeského divadla a bohaté tomboly. Hrát bude mimo jiné Pardubická filharmonie, která je spolu s městem a pardubickým divadlem spolupořadatelem plesu.

V "nové“ Dolní Moravě se pobaví nároční sjezdaři, malé děti i nelyžaři

„Užijte si hory plné zážitků“ – tímto heslem láká návštěvníky v letošní zimní sezóně Skiareál Dolní Morava v údolí pod Králickým Sněžníkem. Středisko se v posledních dvou letech proměnilo k nepoznání díky mohutným investicím. Na své si tu přijdou malé děti i zkušení jezdci vyhledávající náročné terény. Nudit se nebudou ani ti, kteří zimním sportům neholdují. (celý článek)

Vysočina

Ples města Telče

V pátek se koná X. Ples města Telče a Mikroregionu Telčsko. Od osmi hodin večer bude otevřený sál v sokolovně v Telči. Slavnostní zahájení začíná ve 20.30 hodin. K tanci a poslechu zahraje Marathon Live Band. Předtančení se ujme Rock and Roll club Elvis Jihlava. Připravena je bohatá tombola. Vstupné činí 100 Kč.

Jihomoravský kraj

Krojovaný ples

V Moutnicích se v sobotu koná 4. Krojovaný vinařský ples. Nebude chybět folklor, dechovka, kroje a dobré víno. V orlovně zahraje dechovka Dambořanka. Vstupné činí 100 Kč.

Ples Modrých hor

V sobotu se bude plesat také ve Velkých Pavlovicích. Společenský ples Modrých hor začíná v 19 hodin. Připravena je bohatá tombola, dobré víno a Salónní orchestr Brno.

Olomoucký kraj

Cestování po regionech i exotika, to je olomoucký Tourism Expo 2012

Na propagaci zajímavých lokalit střední a severní Moravy a regionální turistiku vůbec vsadí veletrh Tourism Expo 2012, který ve dnech 27. až 29. ledna otevře novou sezónu Výstaviště Flora Olomouc. Součástí veletrhu, který se letos koná po sedmnácté, bude mimo jiné volba Miss Hané 2012. (celý článek)

Zlínský kraj

Karlovská padesátka

Všichni, kdo mají běžky, vyrazí v okolí Velkých Karlovic na Karlovskou padesátku. Závody se pojedou v sobotu o délce 25 a 50 kilometrů. Trasa je vedena směrem k údolí Léskové a míjí mj. lyžařské areály U Bambuchů, Machůzky a Razula. V kraji leží nebývalé množství sněhu, podmínky pro lyžování i výlety na běžkách jsou výborné.

Pokud vám bude zima, můžete se ohřát v Karlovském muzeu, kde byla minulý týden zahájena výstava Karlovské zlaté ručičky, představující tvorbu umělců a řemeslníků, kteří nyní působí ve Velkých Karlovicích. Ve Zvonici Soláň na hoře Soláň zase nyní vystavuje obrazy Marta Zatloukalová. Více o závodu najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Osoblažsko láká krásnou přírodou, památkami i jednou z posledních úzkokolejek

Kraj s rozmanitou přírodou, tvrdými podmínkami pro život, s velkým turistickým lákadlem v podobě úzkorozchodné železnice, lidmi často označován jako bohem zapomenutý. To je Osoblažsko. (celý článek)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám