Objekt Čokoládového domu našel po letech působení v Týnské ulici svoje nové útočiště pod Nuselským mostem. „Původně jsme v roce 2003 začínali jako galerie čokoládových obrazů autora Vladimíra Čecha,“ přibližuje počátky muzea jeho vedoucí Natálie Korněva.

Muzeum mapuje kromě historie i tradice spojené s čokoládou.

Muzeum mapuje kromě historie i tradice spojené s čokoládou.

FOTO: Naďa Kverková

„Dnes máme rozsáhlou expozici, která kromě nejstarší historie mapuje také tradici spojenou s čokoládou v Evropě, v českých zemích, pořádáme workshopy, ukazujeme, jak se vyrábí tabulková čokoláda, figurky i třeba plněné pralinky, a samozřejmě tuhle neodolatelnou laskominu prodáváme.“ Ochutnat můžete na 35 druhů horkých čokolád a stejně bohatý je i klasický čokoládový sortiment.

Konec české čokolády

Muzeum dnes provozuje občanské sdružení Svět rodiny. Kromě tradiční osvěty o čokoládě se zaměřuje především na posílení úlohy základního stavebního článku každého státu – tedy rodiny.

„Sdružení si dalo za úkol spojovat rodinu, vytvářet podmínky pro to, aby rodiče nebo prarodiče trávili s dětmi více času, nejlépe při nějaké zajímavé aktivitě,“ říká sympatická Natálie. „Díky doprovodným programům, kterým dominuje malování čokoládou na papír a společná výroba vlastní čokolády, se nám toto poslání daří celkem úspěšně naplňovat.“

FOTO: fotobanka Profimedia

První v Česku vyrobená čokoláda se vařila v pražské Celetné ulici už koncem 18. století. Obliba nápoje i křupavého lesklého pamlsku, který se nejdříve prodával pouze v lékárnách coby lék, se rychle rozšířila. Fungování soukromých podniků u nás násilně ukončilo znárodnění a další ránu dostala typická česká čokoláda v devadesátých letech minulého století, kdy se výroba přesunula do rukou zahraničních investorů.

„Dnes se tradice typické české čokolády obnovuje velice těžce,“ říká paní Korněva. Značky Zora, Maryša, Deli a Orion mají v expozici proto svoje speciální zastoupení.

Lék a povzbuzovač vášní

Součástí muzea je také „čokoládová ordinace“. Není to vůbec náhoda. Kdysi lékaři totiž předepisovali hustý sladký nápoj coby lék a povzbuzovač vášní. Nikdo tehdy neznal kouzelné modré pilulky, pila se čokoláda… A nejspíš pomáhala. Stačí si jen připomenout slavný britsko-americký film Čokoláda s Johnnym Deppem a Juliette Binocheovou v hlavních rolích, který byl natočen podle knižní předlohy Joanne Harrisové.

FOTO: fotobanka Profimedia

Ale zpět k povzbudivým účinkům čokolády. „Obsahuje mj. látky, které čistí cévy, snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi,“ doplňuje informace naše průvodkyně. „Nedávno vědci přišli na to, že čokoláda může být příznivá rovněž na zuby. Hořká, tmavá čokoláda obsahuje látky, které neutralizují cukr, který jinak negativně působí na sklovinu.“

Za to, že pro mnohé je čokoláda tak trochu drogou, mohou především pozitivní látky obsažené v kakaových bobech – fenyletylamin, teobromin, vápník, draslík, fosfor, železo, hořčík, boby obsahují také vlákninu a vitamíny.