Hlavní obsah

Tipy na víkend: Plesové šílenství, mistrovství v biatlonu i bitva barbarů a rytířů

Novinky, Lucie Poštolková

Víkend připravil sportovní i kulturní akce. V Novém Městě na Moravě probíhá světový pohár v biatlonu. Po celé republice bude probíhat řada plesů, a to jak v knihovně, tak před oponou. Oblečte plesové šaty a zatančete si v Děčíně, Brně, Frýdku-Místku a Olomouci. U Hradce Králové se v sobotu koná bitva mezi rytíři a barbary.

Foto: Profimedia.cz

Plesová sezóna začíná.

Článek
Praha

Fantasy TolkienCon 2012

Od pátku do neděle se na Smíchově budou setkávat přátelé díla J.R.R. Tolkiena. V základní škole Grafická 1060/3 se budou konat přednášky a semináře z fantasy světa  anglického spisovatele. Více než cokoliv jiného jde o setkání s přáteli a lidmi naladěnými na stejnou vlnu. Podrobnější program najdete zde.

V pražském muzeu čokolády můžete ochutnat desítky lahodných druhů

Hořká, mléčná, bio, s česnekem, s wasabi, plněná krémy, oříšky nebo likérem... Chcete-li se vypravit do historie čokolády, poznat tajemství kakaových bobů, kdysi odhalených kmeny Aztéků a Mayů na americkém kontinentu, vydejte se do českého muzea čokolády v pražské Oldřichově ulici. (celý článek)

Výstava Rokoková Praha byla pro velký zájem prodloužena

Po nabubřelém a honosném baroku vtrhlo do Čech drobnější rokoko, plné pohybu, barev. V Clam-Gallasově paláci v Husově ulici v Praze byla prodloužena do 29. ledna výstava, která stojí za zhlédnutí - Pražské rokoko - Kulturní a společenský život v Praze 1740 – 1791. (celý článek)

Cesta do hlubin alchymistova kotle

Muzeum alchymistů a mágů na Jánském vršku připravilo na pátek a neděli zajímavé akce. V pátek od 19 hodin začíná netradiční prohlídka potmě, kdy se projdete tajuplnou alchymistickou laboratoří Edwarda Kelleyho sami s baterkou v ruce. V neděli se můžete od 16.30 hodin vydat do hlubin alchymistova kotle. Na komentované prohlídky se musíte předem rezervovat na telefonu 257 224 508. Další informace hledejte zde.

Lego v zoologické zahradě

Pražská zoologická zahrada přichystala pro své návštěvníky na lednové neděle akci „Hrajeme si s Legem“. Děti i dospělí se mohou přijít vyřádit do Vzdělávacího centra, kde budou přichystány stavebnice i stolní hry a nebudou chybět ani soutěže o některé z nich. Fantazii se meze rozhodně nekladou, její uzdu mohou děti i dospělí popustit každou neděli vždy od 10 do 16 hodin. Budou zde připraveny hrací stoly s kostičkami Lega a molitanové bazénky naplněné stavebními součástkami Duplo. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Gastronomický víkend na hradě Červený Újezd

Nadcházející víkend bude na Červeném Újezdě ve znamení pečiva a gastronomických pochoutek. Návštěvníci si prohlédnou výrobu a zdarma ochutnají pivní dalamánky pečené v chlebové peci, chlebové rohlíky a krkonošské kyselo od historika Luboše Teprta. Nebude chybět odborný výklad. Další výrobky si můžete koupit v hradní krčmě. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Myslivecký bál v Českých Budějovicích

V sobotu se v českobudějovickém Metropolu koná tradiční myslivecký bál. Večerem bude provázet Miroslav Mareš. Program začíná v 19.30 hodin, vystoupí hudební tělesa jako je Budvarka, jazZÍKAspol a Furiant. Chybět nebude tombola, digitální střelnice a zvěřinové speciality v Restauraci Metropol. Vstupenky stojí 150, 200 a 250 korun. Další informace najdete zde.

Mohutnou zříceninu Dívčí Kámen a její okolí lze navštívit i v zimě

Letošní mírná zima přeje milovníkům přírody, turistiky a historie k výletům i v jindy třeskutém ročním období. Jedna z největších českých zřícenin v lokalitě Blanského lesa je romantickým povahám přístupná bez ohledu na počasí. (celý článek)

Plzeňský kraj

Zapomenuté šumavské vesničky – Ostružno

Pod ochranou hory Ždánov (1064 m. n. m.) se nachází jedno z nejpůvabnějších míst Šumavy, odkud je překrásný a nepopsatelný výhled hluboko do vnitrozemí. Výjimečnost této lokality si uvědomovali i lidé v dávné minulosti. (celý článek)

Šumavský Špičák má optimální podmínky. O víkendu nabízí zdarma testování lyží.

Obří slalom - Šumavský pohárek

V sobotu se ve střední pasáži lyžařského areálu Špičák číslo 1 pojedou krajské závody Šumavský pohárek dětských kategorií v obřím slalomu. Na sjezdovkách leží od 50 do 90 cm sněhu (v průměru pak 60 cm). „Podmínky jsou v tomto týdnu ideální. Sjezdovky jsou upravené a drží v perfektním stavu po celý den, teploty jsou mírně pod nulou a navíc je slunečno. Jezdí se bez čekání, všechny tratě a vleky jsou v provozu,“ uvedl spolumajitel areálu Vladimír Kasík. Další informace hledejte zde.

Karlovarský kraj

2. Farní ples

V sobotu od 20 hodin se bude tančit v Městském domě kultury v Sokolově. Ve velkém sále se zde koná 2. Farní ples. Hudebně jej bude doprovázet kapela Riviéra. Vstupné je 150 korun.

Ústecký kraj

Zahajovací ples města Děčín

V pátek vyndejte taneční střevíce z police a jděte na Zahajovací ples města Děčín. Program začíná ve 20 hodin ve Společenském domě Střelnice. Vstupné je 250 korun.

Liberecký kraj

Společenský večer aneb Ples Krajská vědecká

V sobotu se můžete zavlnit na melodiích jazzu v liberecké knihovně. Kromě skupiny historického tance Villanella vystoupí také skupina scénického tance Parau – Parau a skupina skotských tanců Jizerský bodlák. K poslechu a tanci zahrají: jazzová kapela Aurora JaSBand, hudební společnost hudebních bonbónků. Program začíná ve 20 hodin. Vstupné vás vyjde na 150 korun.

Královéhradecký kraj

Zimní bitva v Dohalicích

Okolí Dohalic u Hradce Králové se ponoří do věku barbarů a statečných rytířů. V sobotu od 14 hodin se můžete jít podívat na devátou bitvu barbarů proti rytířům z cyklu Dračí setba. Nebude chybět občerstvení a středověké suvenýry. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Maketa Ďáblovy bible je nyní k vidění v muzeu v Ústí nad Orlicí

Maketu největší rukopisné knihy světa, včetně 17minutového dokumentu o historii originálu knihy i o výrobě její funkční makety, si můžete prohlédnout v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí. Vystavena je tu od loňského 2. listopadu, k vidění bude do 15. ledna. (celý článek)

Výstava origami v muzeu Letohrad

V Městském muzeu v Letohradě probíhá výstava origami. Na zámku byla otevřena v pondělí a potrvá do 3. března. Mají otevřeno každý všední den od 8 do 16 hodin, v sobotu pak jen do 17 hodin. Více najdete zde.

Vysočina

Světový pohár v biatlonu 2012

Nové Město na Moravě žije sportem, od středy do neděle se v tamějším areálu koná Světový pohár biatlonu  2012. Ve čtvrtek pojedou vytrvalostní závod od 14.15 muži, v pátek a v sobotu jsou v plánu rychlostní závody, v neděli pak stíhací závody. Doprovodný program probíhá každý den po 16. hodině. Vystoupí například Marek Ztracený či Janek Ledecký a další. Kompletní organizační informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Cestovatelské veletrhy se zaměří na církevní památky a poutě

Různé české a moravské církevní památky a také poutě se dostaly do popředí zájmu expertů na cestovní ruch. Letos se tento u nás zatím teprve začínající druh turistiky dostává do popředí zájmu odborníků i na připravovaných veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour, které se uskuteční od čtvrtku do neděle na brněnském výstavišti. (celý článek)

Jihočeský kraj představí na veletrhu Regiontour v Brně nový projekt

Jihočeský kraj se bude prezentovat na brněnském veletrhu Regiontour i v letošním roce - tentokrát s novým projektem. Na letošním ročníku představí úspěšnou výstavu Rok růže a další aktuality. (celý článek)

Ples před Oponou

V Mahenově divadle v Brně se v sobotu rozvlní plesové róby. Program začíná v 18 hodin. Večerem provází Marek Eben. Těšit se můžete na vystoupení Glenn Miller Orchestra, Alphaville, Michala Horáčka a dalších. Vstupné zahrnuje večeři a pohybuje se od 2 do 12 500 korun. Kompletní program najdete zde.

Olympia vystaví giganty z pravěkých čtvrtohor

V Brně si budete moct od čtvrtka prohlédnout šavlozubého tygra, mamuta nebo srstnatého nosorožce v životní velikosti. Prehistoričtí obrové míří do brněnského nákupního centra Olympia v rámci výstavy Giganti – Doba ledová. Akce je přístupná do neděle 12. února. Sahat do peněženky v povánočním období ale nebude třeba, vstup je zdarma.

Výstavu vytvořili vědci Západočeského muzea v Plzni společně s umělci a modeláři a připravili unikátní expozici modelů zvířat z doby ledové v životní velikosti. Všechny modely vynikají překvapivě reálným zpracováním, jsou zde zastoupeny druhy, které vyhynuly před 10 tisíci lety vlivem klimatických změn, ale i druhy, které vyhubil až pozdější nešetrný přístup člověka. Původní výstavu v Plzni vidělo 45 tisíc návštěvníků a stala se nejúspěšnější výstavou Západočeského muzea. Poté modely zvířat cestovaly až do Jižní Ameriky a nyní budou v Brně.

Srovnání růžových vín

V sobotu budou ve Valticích srovnávat moravská růžová vína s víny z Evropy a zároveň se budou ochutnávat mladá valtická vína ročníku 2011. V Moravském sklepě Zámečku La Veneria ve Valticích začíná akce v 19 hodin. Ochutnává se pět moravských růžových vín, šest růžových vín z Itálie, Francie, Rakouska a jeden vzorek růžového vína z USA.

Archivní košt vín

V neděli se vydejte za archivními víny do Milotic. V tamějším kulturním domě bude probíhat od 9.30 hodin Archivní košt. Soutěže a degustace vín se v Miloticích konají jednou za čtyři roky.

Olomoucký kraj

Společenský ples

V Olomouci se v pátek koná 3. Společenský ples. Zahájení programu je v 19 hodin v sále Pegasus RCO Olomouc. Těšit se můžete na barmanské vystoupení, ukázky latinskoamerických tanců a baletu. Večerem bude provázet formace Milana Ludvíka. Vstupné činí 250 korun.

Zlínský kraj

Zlínské muzeum vyplnilo uvolněný sál expozicí o baťovském bydlení

Zlínské muzeum se již postupně začalo chystat na stěhování do nových prostor. V závěru roku skončila na zlínském zámku expozice Zlínské filmové studio od reklamy k tvorbě pro děti a návštěvníci ji uvidí až v nové podobě v rodícím se Baťově institutu. Prázdný sál ale nezůstal ležet ladem. (celý článek)

Sněhové království na Pustevnách představí další ledové sochy

Čtrnáctý ročník Sněhového království na Pustevnách se uskuteční o víkendu 14. a 15. ledna. Návštěvníci tu budou mít možnost setkat se s výstavou ledových soch. (celý článek)

Zvěřinové hody a carving workshop

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích chystá na víkend zvěřinové hody a carvingový workshop. Díky ideálním podmínkám je v provozu kompletní areál zahrnující kilometrovou sjezdovku Razula, vleky Galik, Lanterna a Horal, kde je vytvořeno sněhové koryto se snowtubingem – adrenalinovou jízdou v gumových člunech vhodnou pro děti i dospělé.

V sobotu i neděli od 8 do 9 hodin se na sjezdovce Razula koná carving workshop – letošní novinka v nabídce ski areálu určená těm, kteří se chtějí zdokonalit v lyžařském umění. „Pravidelné workshopy vedou kvalitní instruktoři, výhodou je individuální přístup a v neposlední řadě možnost zalyžovat si na čerstvém "manšestru" na prázdném svahu,“ uvedl Lubomír Sušila ze Ski areálu Razula. Na workshop je třeba se hlásit do pátku do 17 hodin emailem (tygriskolka@seznam.cz) nebo telefonicky: 776 249 481.

Od pátku do neděle můžete ochutnávat pochoutky na Zvěřinových hodech v hotelu Galik, který je vzdálený 500 metrů od sjezdovky Razula. Po všechny dny se tu bude podávat bažantí vývar s domácími nudlemi a portským vínem, kančí a jelení kýta, králík na divoko a srnčí guláš.

Moravskoslezský kraj

Reprezentační ples města Frýdek-Místek

V Národním domě ve Frýdku-Místku se sejdou všichni tancechtiví a milovníci hudby v sobotu. Od 19 hodin zde začíná reprezentační ples měst, který bude moderovat Jana Doležalová, Miss ČR 2004. Vedle hosta Petra Naggyho vystoupí také Abba revival, Symfonický orchestr Frýdek-Místek a další. Vstupenky stojí 450 a 600 korun, v ceně je zahrnutý také raut a večeře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám