Hlavní obsah

Některé lyžařské areály čekají na ochlazení, jen část vleků je v provozu

Řada lyžařských areálů je v provozu, jinde dokončují přípravy na zahájení zimní sezóny. Lyžaři se mohou vydat například na sjezdovky do Krkonoš, pro běžkaře jsou dobré podmínky v Jeseníkách. Poměrně velká část zimních středisek ale stále čeká na chladnější počasí, aby zde mohli začít zasněžovat sjezdovky a stihli je připravit na vánoční prázdniny. Vlekaři v Beskydech se obávají, že nebudou mít pro výrobu technického sněhu dost vody.

Článek

Dobré podmínky pro lyžaře hlásí před víkendem zejména velké skiareály v Krkonoších. ve Špindlerově Mlýně jsou v provozu všechna hlavní lyžařská střediska, na sjezdovkách na Horních Mísečkách leží až 70 centimetrů sněhu. "Předpověď počasí je příznivá, takže na víkend budou krásné lyžařské podmínky," řekl vlekař Jiří Beran.

Na Černé hoře v Janských Lázních na Trutnovsku je otevřeno téměř devět kilometrů sjezdových tratí a v Peci pod Sněžkou je možné lyžovat na zhruba 5,7 kilometru sjezdovek. O víkendu se rozjedou vleky v Harrachově i Rokytnici nad Jizerou, v sobotu se bude poprvé lyžovat v Herlíkovicích.

O víkendu zahájí provoz Severák v Jizerských horách. Několik tamních areálů přivítalo lyžaře už minulý týden, zbývající chtějí stihnout do Vánoc. V provozu jsou také lyžařské areály v Orlických horách, například ve skicentru v Říčkách v Orlických horách je otevřena červená sjezdovka. Lyžaři mohou o víkendu zamířit i na sjezdovku u Červené Vody na Orlickoústecku, která vstoupila do nové sezóny s vylepšenou lanovkou s vyhřívanými sedačkami a plexisklovými "bublinami".

O víkendu by měla částečně začít fungovat většina lyžařských areálů v Jeseníkách, mimo jiné na Ovčárně či Červenohorském sedle. V sobotu se rozjedou i první vleky v Ústeckém kraji, upravena bude například část sjezdovek v Zadní Telnici na Ústecku.

Na Šumavě je denně v provozu železnorudský Špičák, naopak největší lyžařské středisko na jihu Čech Skiareál Lipno muselo kvůli nedostatku sněhu zrušit sobotní slavnostní zahájení sezóny. „ Prodloužili jsme období vedlejší sezóny. I o tomto víkendu se u nás bude ještě jezdit za nižší ceny,“ říká spolumajitel střediska Špičák Vladimír Kasík.

„Na sjezdovkách máme v průměru 20 cm sněhu. Více - zhruba 35 až 40 cm, je ho ve vrcholových partiích, hlavně na sjezdovce číslo 3, kde se nejvíce technicky zasněžovalo. Na dojezdu a v místech, kde leží pouze přírodní sníh, pak máme mezi 10 - 15 centimetry. Předpověď je ale příznivá. Od čtvrtečního rána se ochladilo a lehce sněží. Až ještě více přituhne, znovu spustíme také zasněžování. O víkendu budou všechny zmíněné tratě lyžařům plně k dispozici,“ dodal Kasík.

V Karlovarském kraji mohou zájemci o víkendu zamířit pouze na Klínovec a Boží Dar, skiareál Snowhill v Mariánských Lázních chce stihnout otevření ještě do Vánoc.

Na víkendové ochlazení čekají provozovatelé vleků v Beskydech, kde zatím jede jen jeden vlek v Bílé na Frýdecko-Místecku. Majitelé většiny lyžařských středisek se ale obávají i další hrozby. Vinou dlouhodobého sucha je nedostatek vody pro výrobu technického sněhu.

Sezóna už začala také běžkařům, příznivé podmínky mají zejména v Jeseníkách. "Přes týden se již upravovala stopa mezi Ovčárnou a Švýcárnou. Na víkend budou upraveny stopy v okolí Paprsku, kde hlásí již kolem 50 kilometrů upravených stop. Projeta bude trasa mezi Červenohorským sedlem a Švýcárnou a stopy v okolí Karlova," řekl náčelník Horské služby v Jeseníkách Michal Klimeš.

Pokud budou příznivé podmínky, bude o víkendu upravena také oblíbená Jizerská magistrála.

Reklama

Související témata:

Související články

Savojské Alpy jsou pro opravdové lyžaře

Savojské Alpy jsou pravděpodobně nejrozlehlejším lyžařským prostorem nejen ve Francii, ale v Evropě vůbec. Díky rozmanitosti tamních lyžařských terénů je mnozí...

Výběr článků

Načítám