Hlavní obsah

Nová expozice v Novém Jičíně připomíná kloboučnickou tradici

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnické centrum, připomínající místní kloboučnickou tradici, mohou od čtvrtka 1. prosince navštívit návštěvníci i obyvatelé Nového Jičína. Nejnovější turistická zajímavost vznikla rekonstrukcí měšťanského domu na Masarykově náměstí.

Článek

Za opravu domu, ve kterém v roce 1790 zemřel slavný rakouský vojevůdce Gideon von Laudon, a vytvoření projektu Nový Jičín – město klobouků zaplatila radnice 14,3 miliónu korun, z toho zhruba 8 miliónů uhradila evropská dotace. Celý objekt je bezbariérový.

V historickém domě našlo „azyl“ informační centrum, centrum Europe Direct, kavárna i firemní prodejna společnosti Tonak. Právě s místním výrobcem klobouků město na projektu spolupracovalo. Tonak totiž věnoval centru několik strojů. „Na nich budou návštěvníkům prezentovány určité fáze výrobního postupu spojeného s párou, další informace o technologii výroby získá návštěvník i z videozáznamů promítaných v boxech,“ popsala mluvčí radnice Marie Machková.

Atraktivní je například i zkoušírna klobouků, kde si návštěvníci mohou libovolně vybírat z mnoha druhů ten, který jim nejvíce sluší. „Zároveň si budou moci v digitální zkoušírně pořídit svou fotografii v klobouku a odeslat si ji do emailové pošty. Kdo je trošku kreativní, může si v ateliéru sám nazdobit miniaturní klobouček a odnést si ho jako suvenýr domů,“ prozradila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám