Hlavní obsah

Lyžařská zimní sezóna začíná již v listopadu

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dovolenou do zahraničí se v minulé zimní sezóně vypravilo z Česka 572 tisíc lidí. V nastávající zimě očekávají odborníci přibližně desetiprocentní růst zahraničních zimních pobytů a stagnaci zájmu o tuzemské lyžování.

Článek

Je to logické, říká člen prezídia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura, alpská střediska nabízejí nejen lepší lyžařské podmínky, ale také lepší zázemí pro volnočasové aktivity po skončení lyžování, a to i pro děti. Co se týče zahraničních zimních pobytů, z analýz AČCKA vyplývá, že zhruba 85 procent Čechů směřuje na lyžařské pobyty do zahraničí vlastním autem a jen kolem 15 procent autobusem.

Foto: Profimedia.cz

Garmisch-Partenkirchen

Přibližně 70 procent Čechů stále preferuje ubytování v apartmánech beze stravy a jen 30 % jich volí hotel s polopenzí.

Nejpopulárnější zemí pro zimní dovolenou je jednoznačně zeměpisně nám nejbližší Rakousko, kam jezdí lyžovat polovina všech českých zimních rekreantů. Následuje Itálie a za ní s odstupem Francie. Počty českých lyžařů jsou v některých střediscích takové, že se návštěvníci již stali velmi důležitými i pro místní podnikatele.

Průměrný pobyt českých lyžařů na zahraniční zimní dovolené je podle statistik AČCKA nejdelší ve Francii (7 nocí), pak v Itálii (6 nocí) a nejkratší čas Češi tráví při lyžování v Rakousku (3 noci). Důvodem je především vzdálenost jednotlivých zemí od České republiky, do Rakouska se totiž jezdí často i na prodloužené víkendy.

V mnoha alpských střediscích, zejména v těch výše položených, zahajují zimní sezónu už koncem listopadu. V tomto období, stejně jako začátkem jara, je zpravidla levnější jak ubytování, tak skipasy.

Převážně v zimě vyrážejí na dovolenou i milovníci exotiky. V nejoblíbenějších teplých krajích, mezi něž u nás patří Thajsko, Dominikánská republika, Kuba nebo třeba africká Keňa, turistická sezóna vrcholí. I tak je ale třeba pečlivě vybírat. Např. thajské ostrovy Phuket a Samui jsou sice poměrně blízko sebe, ale zatímco na Phuketu prší v listopadu jen občas, na ostrově Samui spadne v této době více srážek než za první čtyři měsíce roku.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Lodice na Phi Phi Leh, které vozí turisty na pláž, kde se točil film Pláž.

Novinky v blízkém okolí

Pinzolo a Madonna se propojí 

Za největší událost letošní zimy je v italské provincii Trentino označováno otevření lyžařské arény, která vznikla propojením střediska Pinzolo v údolí Val Rendena s Madonnou di Campiglio a se středisky Folgarida a Marilleva v údolí Val di Sole.

Nabídne 93 sjezdovek a 62 vleků a lanovek s kapacitou 90 000 osob za hodinu. Lyžařské eldorádo se rozprostírá v nadmořské výšce od 850 do 2500 metrů, navíc bude možnost až 95 % sjezdových tratí v srdci Brentských Dolomitů uměle zasněžovat. Propojení dosud oddělených lokalit umožnila výstavba nových lanovek a vleků. Ke sjezdovkám nové lyžařské oblasti je možné se dostat také vlakem.

Služba se jmenuje Dolomiti Express, vlak vyjíždí z Trenta a výrazně se díky němu snižuje znečištění životního prostředí. Od železniční stanice Daolasa-Commezzadura vyjíždí potom osmimístná lanovka do lyžařské lokality Folgarida–Marilleva, odkud se na lyžích dostanou zájemci na sjezdovky Madonny di Campiglio a dále do Pinzola.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Madonna di Campiglio patří k proslaveným světovým skiareálům.

Slevy v Tatrách pro studenty

Místo 23 eur za denní permanentku zaplatí čeští studenti za den lyžování ve Vysokých nebo Nízkých Tatrách od pěti do deseti eur. Nižší částka platí pro základní a střední školy, vysokoškoláci musí sáhnout po deseti eurech. Podmínkou služby, kterou nabízí společnost Tatry mountain resorts, je vyrazit na Slovensko nejméně na pět dní. Cena pro lyžařské kurzy platí po celou zimní sezónu 2011/2012, kromě termínu od 24. 12. – 8. 1. ve střediscích Jasná Nízké Tatry, Vysoké Tatry – Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso a Starý Smokovec.

Foto: Profimedia.cz

Sjezdovka Lukova v Jasné

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám