Hlavní obsah

Rozbitá obří skla předznamenala novou éru brněnské hvězdárny

Právo, Jan Trojan

Znělo to nejdříve jako zemětřesení, pak se začalo tříštit sklo. Expozicemi nově rekonstruované Hvězdárny a planetária Brno procházeli ve čtvrtek před polednem jako první novináři, jeden z nich se jen lehce dotkl velkoplošného skla chránícího vystavené meteority. Panel se uvolnil, nastal dominový efekt, přihlížející jen tak tak stačili uskakovat. Asi tři panely se na podlaze úplně rozbily, ostatní „jen“ sjely. Kdyby ale zasáhly něčí nohy, bylo by zle.

Foto: Jan Trojan, Právo

Několik panelů se úplně rozbilo.

Článek

„Nikomu se naštěstí nic nestalo, rychle to opravíme,“ okamžitě prohlásil ředitel hvězdárny Jiří Dušek, jenž celou spoušť viděl. Stačilo však málo a nastalo větší neštěstí. „Můžeme být rádi, že k tomu došlo teď než před veřejností, před dětmi,“ dodal Dušek. Někteří jeho kolegové kritizovali pracovníky firmy, která skleněné panely umisťovala; nebyly fakticky nijak zajištěny. Ležely zešikma, dole jen v minimálním žlábku.

Hvězdárna byla opravena za 97,4 miliónu korun, z toho evropské fondy poskytly 65 miliónů. V uplynulých patnácti měsících lidé z firmy Skanska zbourali starou budovu a vystavěli nový větší objekt podle plánů architekta Martina Rudiše. „V novém centru se nebudeme soustřeďovat jen na astronomii, dnes již mnohooborovou vědní disciplínu, nýbrž také na oblast celé neživé přírody,“ sdělil ředitel.

Foto: Jan Trojan, Právo

Několik panelů se úplně rozbilo.

Obnovená hvězdárna přivítá první návštěvníky tuto sobotu, až do neděle 27. listopadu budou její pracovníci nabízet atraktivní Příběh sluneční soustavy.

V interaktivní expozici najdete například železný 21kilogramový meteorit, který dopadl asi před miliónem let na území severního Švédska, kdokoli si na něj může sáhnout. Unikátní je také speciální projekční koule o průměru 1,2 metru, na kterou lze promítnout nejrůznější textury planet i jiných těles sluneční soustavy. Lze také ukázat jejich změny v čase. Například jak probíhá letecký provoz na planetě Zemi.

Foto: Jan Trojan, Právo

Několik panelů se úplně rozbilo.

Návštěvníci také mohou zhlédnout multivizuální představení Neuvěřitelné Brno. „Diváky seznámí s překvapivou podobou města. S pomocí projekčního planetária se přeneseme třeba do doby, kdy na území dnešního Brna zuřily sopky anebo se zde proháněli obří žraloci,“ říká autor Pavel Gabzdyl.

Pod odsuvnou střechou velké pozorovatelny nové Hvězdárny a planetária Brno se nyní ukrývá několik dalekohledů, za jasného počasí bude pozorování večerní oblohy.

Reklama

Související témata:

Související články

Toulky Brnem turisty mile překvapí

Brněnský magistrát nedávno zpřístupnil na internetu virtuální procházku Brnem, přibližuje sedmnáct pozoruhodných míst včetně letiště a automotodromu,...

Výběr článků

Načítám