Hlavní obsah

Tipy na adventní víkend: Rozsvěcení stromů, veletrh hraček i setkání fotografů

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka do neděle se postupně budou rozsvěcet vánoční stromy a zapalovat první adventní svíce. O víkendu se můžete vydat také na setkání fotografů, veletrh starožitných hraček, ale i veletrh konopí.

Článek
Praha

Vánoční trhy v Praze se ponesou ve znamení českých králů

Čeští králové a jejich symbolika budou hlavními motivy vánoční výzdoby na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze, kde v sobotu začnou tradiční vánoční trhy. Stánky a kulturní program budou Pražanům a návštěvníkům metropole k dispozici až do prvního dne příštího roku.

Vánoční strom na Staroměstské náměstí letos přivezli z Malých Kyšic na Kladensku. [celá zpráva] Rozsvítí se v 17.15 hodin v sobotu, kdy začne na Staroměstském náměstí i vánoční program.

Konopný veletrh Cannafest nabídne produkty 120 vystavovatelů

V pořadí již 2. ročník konopného veletrhu Cannafest Prague 2011 nabídne desítky vystavovatelů z různých zemí světa, besedy s odborníky či koncerty rockových kapel. V prostorách Průmyslového paláce návštěvníci o víkendu najdou například prodejce a výrobce konopného oleje, textilu a kosmetiky.

Oproti loňskému ročníku přibyly například i firmy s pokročilou pěstební technikou či semenné banky ze Španělska. Kromě toho na návštěvníky konopného veletrhu čekají prezentace rozličných výrobků z této aromatické byliny. Konopí se využívá například pro výrobu textilu, léčiv, potravin, kosmetiky, a dokonce i ve stavebnictví.

Přednášky se budou týkat například využití konopné mouky či léčby Parkinsonovy nemoci a pacientů s roztroušenou sklerózou pomocí konopí. Velkým tématem diskuse bude také současná legislativa. Více informací lze najít zde.

Setkání fotografů

V neděli od 9 do 19 hodin poběží v KD Zahrada na Chodově pásmo fotografických přednášek, poraden, workshopů a soutěží. Dozvíte se, jak fotit akt, jak zálohovat data, základní pravidla pro dobrou fotografii a mnoho dalšího. Kompletní program akce najdete zde.

Muzeum Karlova mostu vystavuje betlémy tří století

Vltavský rybí betlém, znázorňující svatou rodinu ve velmi nezvyklé kompozici, je součástí výstavy otevřené v Muzeu Karlova mostu a potrvá do 6. února. Dominantou je velké akvárium s živými kapry, kolem něhož se odehrává scéna narození Ježíše. Polidštěné figury v životní velikosti z lipového dřeva znázorňují faunu českých rybníků a řek. I s akváriem váží tato instalace téměř tři tuny, čítá 22 postav a je v České knize rekordů.

Na výstavě s názvem Betlémy tří století naleznou zájemci i tradiční papírové betlémy z konce 19. a počátku 20. století, jež mapují české vánoční tradice. Součástí expozice je betlém z kukuřičného šustí čítající 118 postav, které představují řemeslníky pracující na stavbě Karlova mostu. Vystaven je také unikátní ptačí betlém a betlém z Hostinného, jehož vznik se datuje kolem roku 1800. Až do konce 20. století byl však ukryt pod podlahou kaple sv. Františka v Podkrkonoší a po nalezení zrekonstruován do původní krásy.

Organizátoři upozornili také na betlém africký vyřezaný z mahagonového dřeva. Černý král Baltazar je zde navzdory tradici vyřezán ze slonové kosti. Voňavý slámový betlém zobrazuje svatou rodinu i zvířata v životní velikosti. Polský výtvarník Andrzej Wrzecionek na něm pracoval půl roku.

Studentský Famufest

O víkendu se koná 28. ročník přehlídky nejnovější tvorby studentů Filmové a televizní fakulty pražské Akademie múzických umění (AMU). Pod názvem Famufest se přehlídka uskuteční poprvé v prostorách Nové scény Národního divadla a uvede 101 snímků z produkce všech kateder. Vstupenky na Famufest mohou získat i zájemci z řad veřejnosti - na den stojí 100 korun. Kompletní program najdete zde.

Začíná advent na Vyšehradě

V rámci adventního času ožije Vyšehrad divadlem, koncerty dětských souborů a profesionálních umělců na pódiu vedle Starého Purkrabství. Mimořádně se otevře o víkendu krypta pod Slavínem od 12 do 16 hodin. Objednat se můžete do věštírny, která po vzoru Libuše umožní vidět do budoucnosti. Na poslední chvíli můžete dětem na jarmarku koupit řemeslně vyráběné hračky.

Připraveny budou také pouťové atrakce. Adventní vstupenka – umožní každou adventní neděli návštěvníkům Vyšehradského adventu navštívit za symbolické vstupné 1 Kč všechny pamětihodnosti NKP Vyšehrad, včetně starobylých kasemat, kde jsou dnes vystaveny originály soch z Karlova mostu, nebo expozici v gotickém sklepení. Kompletní program najdete zde.

Veletrh starožitností na téma hračky

Od čtvrtka do neděle probíhá na Novoměstské radnici na Karlově náměstí veletrh starožitností. Letošní 26. ročník se zaměřuje na staré panenky a hračky vůbec. Otevřeno bude od 9 do 19 hodin. Vstupné činí 90 Kč. Více najdete zde.

Noční prohlídka Národního divadla

Před hlavním vchodem se sejdou zvědavci v pátek ve 22.30 hodin na hodinovou prohlídku Národního divadla. Prohlédnou si mimo jiné základní kameny, trigy, foyer, šatny herců a mnoho dalšího. Cena vstupného činí 300 Kč, děti/studenti 150 Kč. V případě zájmu se registrujte na mailové adrese: k.kratinova@abl.eu.

Na Novém hradě zařval Václav IV. jako lev a zemřel na infarkt

Existenci nepatrné zříceniny na okraji Kunratického lesa mnozí Pražáci ani nezaznamenali. Snad jen ve spojitosti s populárním během Velká kunratická. Stoupák od Kunratického potoka znají sportovci již od roku 1934. Hrad přitom hrál v dějinách Prahy dost významnou roli. Zemřel tu panovník. (celý článek)

Muzeum hlavního města Prahy vystavuje stavebnici Merkur

Modely Eiffelovy věže, železničního mostu s dvěma metry vysokým obloukem, ruského kola a řady dalších technických vymožeností sestrojených z nestárnoucí stavebnice Merkur jsou do 26. února příštího roku vystaveny v Muzeu hlavního města Prahy. Zejména děti a dospělí, kteří neztratili hravost a dětské vidění světa, se zde mohou chopit šroubků a šroubováků a z připravených součástek vytvořit vlastní vynález.

Děti, které si se stavebnicí rády hrají, se mohou zúčastnit soutěže uspořádané organizátory výstavy. Jejich modely posoudí odborná komise vedená sběratelem Jiřím Mládkem, z jehož sbírky pochází řada vystavených exponátů. Vítěz od pořadatelů získá novou stavebnici Merkur. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Do Berouna za barokními poklady

Víte, kde se v Berouně nachází ojedinělý oltář, proč dostala Plzeňská brána barokní podobu nebo kde bylo v 18. století ukrýváno Palladium země české? Na tyto a další otázky jsme pro zájemce o návštěvu uvedeného středočeského města přichystali odpovědi. (celý článek)

Za betlémy a vánoční atmosférou na zámek v Dobříši

Chcete-li načerpat vánoční atmosféru a zároveň nahlédnout do historie, zavítejte během adventních víkendů na zámek Dobříš. Vánoční výzdoba se ponese všemi sály a pokoji již od 26. listopadu. (celý článek)

Věnec otevře adventní soboty na zámku Loučeň

Advent na zámku Loučeň začne v sobotu 26. listopadu odpoledne ozdobením vánočního stromku i věnců. Pokračovat bude každou sobotu až do Štědrého dne. V sobotu 3. prosince bude na programu Nadílka od Barbory, 10. prosince uspořádá loučeňský knížecí pár Vánoce lesních zvířátek a 17. prosince advent vyvrcholí tradičním Živým betlémem. (celý článek)

Jihočeský kraj

Výstava Rok růže doputovala do Bechyně

Výstava Rok růže se z Třeboně přestěhovala do Bechyně. Zakotvila zde v Městském muzeu, kde ji mohou návštěvníci zhlédnout až do konce prosince. Jedná se o poslední zastávku putovní výstavy uspořádané v rámci projektu Rožmberský rok. (celý článek)

Rozsvícení vánočního stromu v Horní Plané

V neděli se rozsvítí vánoční strom před radnicí v Horní Plané. Od 17 hodin tak kolemjdoucí budou moci nasát opravdovou vánoční atmosféru. Nebude chybět hudební vystoupení hornoplánských dětí. Sváteční slovo pronese starosta města.

První adventní koncert

Na Velkém náměstí v Prachaticích slavnostně zahájí cyklus koncertů. V neděli také zapálí první adventní svíci.

Plzeňský kraj

Pohádkový víkend v Muzeu strašidel

V plzeňském Muzeu strašidel mají pohádkové víkendy. Po oba dny se začíná v 15 hodin. Tento víkend budou po oba dny hrát pohádku Jak se paní Duze pohádaly barvy v podání divadla Elements. Vstupné je pro dospělé 80 Kč, důchodci za 50 Kč, ZTP 40 Kč, rodinné vstupné pak 220 Kč.

Zapomenuté šumavské vesničky – Strašín

Malebná kopcovitá krajina, hluboké lesy, potůčky a překrásné stráně s pasoucím se dobytkem - to vše v sobě skýtá zastrčená a možná i trochu zapomenutá šumavská oblast kolem Strašína, která v minulosti okouzlila i Kelty. (celý článek)

Karlovarský kraj

Andělské vánoce v Karlových Varech neboli andělé se vracejí...

V Karlových Varech se vánoční trhy otevírají v neděli. Slavnostně tak zahájí adventní čas a posvětí trhy na Třídě TGM. Rozsvítit vánoční strom přijde primátor města Petr Kulhánek. V adventním čase se můžete těšit na Adventní spirálu života, Andělský průvod světlonošů, ohňové show, dětské dílny a vánoční koledy.

Mimořádné prohlídky sv. Maura

Ve čtvrtek a pátek můžete využít mimořádných prohlídek a projít si první okruh na zámku Bečov nad Teplou. Prohlídky začínají po oba dny ve 13 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Rozsvěcení vánočních stromů

V sobotu na vás dýchne vánoční atmosféra v Krásné Lípě. Od 10 hodin zde začíná tradiční adventní jarmark. V 16.15 hodin pak rozsvítí vánoční strom před Domem Českého Švýcarska.

V neděli ve stylu staročeských Vánoc rozsvítí strom také v Lounech, a to v 17 hodin. Kompletní program dne najdete zde.

Na nádvoří zámku Krásný dvůr připravili na neděli od 11 hodin adventní pohádkový program. Svíčky stromku se rozzáří v 17 hodin. Více informací najdete zde.

Kouzelná nálada ovládne v neděli také Karlovo náměstí v Roudnici nad Labem. Děti mohou přinést dopisy pro Ježíška. V 17 hodin se můžete pokochat svítícím stromečkem. Více najdete zde. Ve stejnou chvíli se rozsvítí čerti stromeček také na náměstí Svobody v Teplicích a na Masarykově náměstí v Děčíně, kde si připravili dvoudenní program.

Liberecký kraj

Rozsvěcení stromů v Jablonci, Liberci i Turnově

Tradiční rozsvícení vánočního stromu v Jablonci nad Nisou na Mírovém náměstí proběhne v neděli od 17 hodin. Můžete se těšit na Firelovers s ohňovou show a taneční školu DaM. Děti sem budou jen v tento den moci nosit dopisy Ježíškovi do speciální Ježíškovské schránky.

V neděli okolo páté se rozsvítí strom v Liberci. V Benešově u Semil si na neděli žáci připravili divadlo a koledy, při kterých v 17 hodin rozsvítí vánoční strom na návsi.

V Turnově se o první adventní neděli předvede vánoční strom v plné kráse od 16 hodin na náměstí Českého ráje. Na programu je Žesťový soubor ZUŠ Turnov, dramatický kroužek při ZŠ Skálova a Aleš Resler.

Za Julesem Vernem na Sychrov

V sobotu se na zámku Sychrov podíváte do dobrodružného života Julese Verna. Příběhy vynálezů, tvůrčí dílny, představení Tajemný svět fyziky, přednášky a další překvapení začínají v 10 hodin. Vstupné činí 100 Kč. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Farmaceutické muzeum v Kuksu osvětluje váženou profesi lékárníků

Vydejte se do východočeského Kuksu, kde v areálu barokního Šporkova hospitalu našlo svoje sídlo České farmaceutické muzeum. Díky skvělé expozici se vrátíte proti proudu času a dozvíte se mnohé o kdysi velice vážené profesi lékárníků. (celý článek)

V hradeckém kraji vánoční trhy oživí náměstí i památky

Zájemci o nákup vánočních dárků, adventních věnců, svíček a dalšího zboží, které neodmyslitelně patří k atmosféře Vánoc, mají v hradeckém kraji možnost navštívit desítky vánočních trhů. Akce se uskuteční na náměstích měst, v památkových objektech či v hradeckém muzeu.

Například v Muzeu východních Čech se takzvaný Muzejní adventní trh letos uskuteční již podvaadvacáté. Akce, která je jedním z nejnavštěvovanějších vánočních trhů v kraji, se letos uskuteční od 25. do 27. listopadu. K dostání budou například perníčky, šperky či ručně foukané skleněné i slaměné ozdoby.

Součástí akce bude také takzvané Adventní tvoření v dětském ateliéru, ve kterém si děti mohou vyzkoušet výrobu vánočních ozdob a přáníček či andílků z vlny. Ve stejném termínu se konají trhy také v budově Nového Adalbertina na Velkém náměstí v Hradci Králové.

Adventní věnce, jmelí, slaměné ozdoby a další vánoční sortiment nabídnou zájemcům trhovci na akci nazvané Vánoční strom, která se v Trutnově uskuteční v neděli 27. listopadu. Součástí akce bude také slavnostní rozsvícení vánočního stromu.

Vánoční zboží bude k dostání také na dalších místech v hradeckém kraji, například v sobotu 26. listopadu bude foyer Jiráskova divadla v Novém Bydžově na Královéhradecku patřit prodejní výstavě adventních věnců. Na 11. prosince připravují vánoční jarmark v jídelně základní školy Františka Kupky v Dobrušce na Rychnovsku.

Pardubický kraj

Nedělní rozsvěcení vánočních stromů

Ústí nad Orlicí si na Mírovém náměstí připravilo na adventní neděli slavnostní program, který začíná ve 14 hodin. Můžete se těšit na flétnový soubor Acri Tibia, poté vystoupí pěvecké sbory Zlatý klíček a Písnička ze ZŠ Komenského a skupina Ponny Expres. V průběhu adventního odpoledne se na náměstí uskuteční prodejní Vánoční jarmark výrobků ústeckých neziskových organizací. V 17 hodin slavnostně zahájí Ústecký advent starosta města, rozsvítí se vánoční strom, vánoční výzdoba a proběhne i žehnání adventních věnců. Na závěr programu první adventní neděle vystoupí skupina Jablkoň.

Ve Svitavách se můžete těšit na kouzelnou adventní neděli pro děti i dospělé. Program začíná v 10 hodin pohádkou, v 15 hodin se vydejte do Městského muzea a galerie na vernisáž vánočních výstav: Dřevořezby Bedřicha Šilara, Nad Betlémem vyšla hvězda a Zdeněk Miler dětem. Náměstí Míru osvětlí v 17 hodin vánoční strom v plné kráse. Připravena je i Ježíškova pošta, která poputuje na Boží Dar.

Vysočina

Vánoční stromy všude kolem nás

V neděli se jděte podívat na náměstí v Jihlavě, v 16.45 zde budou rozsvěcet vánoční strom. Připraveny budou stánky s občerstvením a k poslechu připraven Karel Gott Revival.

V Pelhřimově už trpělivě čeká strom na Masarykově náměstí. V neděli od 17 hodin začnou proslovy starosty a pana vikáře, koledy a po hlasitém odpočítávání prvňáčků se přesně v 17.30 hodin strom rozzáří.

Na zámku v Žirovnici připravili v neděli tradiční otevření vánočně vyzdobených zámeckých expozic spolu s doprovodným programem pro děti i dospělé, živý betlém, volně přístupnou expozici zámku i špýcharu a občerstvení. Na Havlíčkově náměstí rozsvítí vánoční strom v 17 hodin.

Jihomoravský kraj

Muzeum města Brna nabízí prohlídku krátkodobých výstav se slevou

Chcete se podívat na úžasná díla Bořka Šípka, chcete poznat svět panenek Barbie nebo nakouknout do příběhu Kukyho? Muzeum města Brna společně se serverem Slevuška.cz přichystalo možnost zakoupení vstupenek se slevou 40 procent. (celý článek)

Otevřené sklepy Pavlov

Tradiční Den otevřených sklepů v Pavlově připravují jihomoravští vinaři z vinařského spolku Vnitores Palaviensis v Pavlově u Mikulova ve spolupráci s obecním úřadem v Pavlově poslední listopadovou sobotu, tedy 26. listopadu od 11 do 18 hodin. Bude otevřeno 12 pavlovských sklepů i obecní vinotéka. V informačním centru, v kulturním domě na ulici Klenotnická, si návštěvníci zakoupí vstupenku, obdrží skleničku a mapku sklepů. Vstupenka obsahuje degustační sklenku, volnou ochutnávku ve sklepích účastnících se akce a vouchery na odběr vína. Více najdete zde.

Duel vín

V sobotu můžete ochutnávat vína na 2. ročníku nesoutěžní přehlídky Světový Duel Vín mezi novošlechtěnými odrůdami na straně jedné a tradičními odrůdami na straně druhé (téměř z celého světa) proběhne v Hustopečích. Mezi novošlechtěnce patří např. Aurelius, Hibernal, Pálava, André, Děvín atd. K tradičním odrůdám náleží např. Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Rulandské modré, Frankovka či Cabernet Sauvignon. Vstupné činí  400 Kč. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Strom v Olomouci se rozzáří už ve čtvrtek

Ve čtvrtek rozsvítí vánoční strom na Horním náměstí v Olomouci. Od 17 hodin tak budou moct kolemjdoucí nasávat začínající atmosféru Vánoc a zazpívat si koledy. Sobota bude patřit dětem, připraveny jsou pro ně pohádky a vystoupení kapely Kašpárek v rohlíku. V neděli pak bude na náměstí úřadovat Ježíškova pošta, kam mohou děti nosit svá přání. Podrobnější program najdete zde.

Před bitvou U Slavkova - zámecký park

V sobotu u Jižního křídla zámku Náměšť na Hané začne ve 14 hodin ukázka vojenského střetu před bitvou U Slavkova. Návštěvníci tak uvidí rakouskou a francouzskou pěchotu, jízdu, vojenský střet, při kterém vytlačí Rakušané Francouze z Náměště. Pod dozorem si můžete vyzkoušet, jaké to bylo střílet v době Napoleona. Nakonec je připraveno závěrečné defilé. Vstupné činí 20 Kč. Více najdete zde.

Zlínský kraj

V zámku v Napajedlech zaujala vánoční aranžmá

Vánoční atmosféra zavládla s předstihem v prostorách zámku v Napajedlech. Po celý víkend se v historických sálech konala výstava květinových a interiérových aranží. Návštěvníci se tak mohli inspirovat pro nadcházející období Vánoc. V sálech bylo prostřeno několik slavnostních tabulí. (celý článek)

Kateřinský jarmark v neděli odstartuje vánoční programy ve Velkých Karlovicích

V neděli začíná tradiční Kateřinský jarmark se sérií vánočních programů ve Velkých Karlovicích. Kateřinský jarmark u Karlovského muzea si návštěvníci mohou projít už v 9 hodin. K dostání budou různé řemeslné výrobky, například keramika, vařečky, skleničky, formy na vánoční pečivo nebo modrotisk. Ochutnat můžete zabíjačkové speciality, frgály, perníčky, včelí med, trdelníky či pečené kaštany. Večer bude v údolí Pluskovec u sjezdovky nedaleko Karlovského muzea odhalen dřevěný betlém. Celý den zpestří vystoupení folklórních souborů a muzik či obchůzky Lucií. Zároveň bude v Karlovském muzeu zahájena výstava dřevěných malovaných ikon, která potrvá do 8. ledna.

Moravskoslezský kraj

Noční prohlídka ostravské zoo na téma les

V sobotu se v Zoo Ostrava koná noční komentovaná prohlídka na téma Les. Dozvíte se zajímavosti o zvířatech žijících v lese, potažmo ve Velkém ostravském lese. Kromě návštěvy pavilonů také krátce zabrousíte na jednu z botanických stezek v areálu zoo. Večerní prohlídka začíná v 16.30 hodin u hlavního vstupu do zoo. Vzhledem k omezené kapacitě se zájemci musí zarezervovat telefonicky na čísle 596 241 269. Návštěvníci zaplatí cenu běžného mimosezónního vstupného, tedy 80 Kč dospělí a 50 Kč děti do 15 let, kteří musejí přijít pouze v doprovodu dospělé osoby. Více najdete zde.

Ondřejovská pouť

Na hradě Hukvaldy se v neděli koná Ondřejovská pouť. Akce začíná v 9 hodin, zájemci si budou moct prohlédnout hrad, poslechnout si mši svatou v hradní kapli a zahřát se medovinou či vařonkou. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám