Hlavní obsah

Tipy na prodloužený víkend: Cisterciácká pečeť, výlet lokomotivou a pohádkové hrady

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když podzimní počasí nepřeje výletům, máme pro vás tipy na prodloužený víkend. Do pohádky se můžete ponořit na prohlídkách zámku Sychrov, Děčín nebo plzeňského Muzea strašidel. Výlet parní lokomotivou se pojede z Českých Budějovic do Českého Krumlova a zpět. V Táboře si připomenou události roku 1989, na Velehradu se budou koštovat vína v rámci Cisterciácké pečeti.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Parní lokomotiva vyjede v sobotu z Českých Budějovic a pojede přes Boršov nad Vltavou, Křemži, Holubov nebo Zlatou Korunu do Českého Krumlova.

Článek
Praha

Cyklojízda Prahou a festival divadla s přesahem

Ve čtvrtek se centrem Prahy opět pojede listopadová cyklojízda. Tradičně se vyráží v 18 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad. Cílem bude tentokrát městské cyklistice a cyklojízdám nakloněné Divadlo Archa, kde se v těchto dnech uskuteční 1. ročník Mezinárodního festivalu divadla s přesahem Akcent 2011. V rámci festivalu proběhne večírek s dvojkoncertem multižánrové mnohonárodnostní české skupiny Allstar Refjúdží Band a poté americko-belgické formace KVS, která se podílí na představení Vlámského národního divadla Occupied city. Kdo přijede s cyklojízdou, bude mít velmi zvýhodněné režijní vstupné za 50 Kč (oproti plné ceně 160 Kč). Podrobnosti najdete zde.

Největší výstava diamantů v historii, mají cenu půl miliardy

V Praze je od středy k vidění unikátní výstava, která čítá 320 diamantů různých velikostí od jednoho až po 22 karátů. Celková hodnota expozice je vyčíslena na půl miliardy korun, dohromady vystavené drahé kameny váží přitom jen 200 gramů. Výstava, na které si zároveň můžete zboží i zakoupit, bude v Praze do 22. listopadu. (celý článek)

Narozeniny medvědů a křtiny tygrů

Ve čtvrtek od 11 hodin se v pražské zoologické zahradě budou slavit křtiny pětiměsíčních tygřích dvojčat. Tygří slečny se narodily 25. června 2011, několik měsíců strávily ve vnitřní expozici, nyní už pravidelně navštěvují venkovní výběh. U venkovního výběhu tygrů tak potkáte i kmotry sestry Aňu a Ester Geislerovy.

V sobotu můžete popřát k narozeninám ledním medvědům. Společné narozeniny oslaví pětadvacetiletá samice Bora, její osmiletá dcera Alberta (Framina) a nejmladšímu samci Tomíkovi budou čtyři roky. Medvědy i děti čeká den plný hrátek. Program začíná ve 13 hodin. Děti si vyzkouší, zda jsou obratní lovci, zblízka si prohlédnou medvědí chlupy a jejich zvláštní strukturu a zjistí, jak velký (nebo spíše malý) je novorozený medvěd. Za pomoci termokamery návštěvníci uvidí, jak medvěd hospodaří s teplem a zda to dokážou jako on.

Během soboty uvidí návštěvníci také, jak vzniká lední medvěd z ledových kvádrů. Mistři předvedou své umění na ploše před Vzdělávacím centrem u hlavního vchodu. Více najdete zde.

Pražský hrad, rekordman mnoha tváří

Již jedenáct století se tyčí nad Vltavou a po stejnou dobu je odtamtud prakticky nepřetržitě spravována země. Svými rozměry – 570 metrů délky a 130 metrů šířky – je Pražský hrad zapsán v Guinessově knize rekordů jako největší hradní komplex na světě. (celý článek)

Noční prohlídka Národního divadla, 16. 11. 2011

Před hlavním vchodem se sejdou zvědavci ve středu ve 22.30 hodin na hodinovou prohlídku Národního divadla. Prohlédnou si mimo jiné základní kameny, trigy, foyer, šatny herců a mnoho dalšího. Cena vstupného činí 300 Kč, děti/studenti 150 Kč. V případě zájmu se registrujte na mailové adrese: k.kratinova@abl.eu.

Výstava závěrečných prací studentů Umprum

Ve výstavním sále Uměleckoprůmyslového muzea se otevírá ve čtvrtek expozice s výběrem diplomových a semestrálních prací studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, které vznikly během akademického roku 2010/2011.

Inspirativní pohled na práci mladých designérů nabídnou objekty vzniklé v ateliérech skla, fotografie, architektury, designu výrobků nebo také ilustrace. Výstava 2011 dokládá, že oblast volného i užitého umění je nesmírně živý organismus, který se neustále proměňuje, a tím je pro nás fascinující. I z tohoto důvodu je přáním školy vytvořit tradici studentských prezentací a pořádat „Výstavu“ opakovaně každý rok, aby se návštěvníci vraceli s přáním vidět, kam se dnešní svět umění ubírá a jak se mění. Návštěvníci si mohou expozici prohlédnout až do 27. 11. 2011.

Středočeský kraj

Zámek Loučeň zavede návštěvníky do dob politických převratů

Speciální prohlídky zaměřené na osudy zámku a jeho šlechtických obyvatel v průběhu 20. století připravil na dny od 17. do 20. listopadu zámek Loučeň. (celý článek)

Vlašim oslní zámkem a roztodivným parkem, Blaník svou tajemností

První osídlení středočeské Vlašimi datují archeologické vykopávky do doby před dvěma tisíci lety př. n. l., kdy zde sídlili Keltové. O několik set let později Germáni a po nich následovali Slované. Kroniky se o městě poprvé zmiňují ve 13. století. (celý článek)

Výstava v příbramském archivu bude otevřena i 17. listopadu

Zcela mimořádně otevře Státní okresní archiv v Příbrami své brány veřejnosti také v den státního svátku 17. listopadu. Od 10 do 16 hodin tak budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si v prostorách archivu výstavu Příběhy z Hrádku aneb Počátek zkázy staré Příbrami. (celý článek)

Mníšecký zámek ukrývá vzácný oltářní obraz i vílu z jezírka

Zámek Mníšek má otevřeno do 22. prosince. Tento týden je navíc připravený program pro velké i malé návštěvníky. Ve čtvrtek 17. listopadu mají děti prázdniny a mohou se bavit ve výtvarném ateliéru, na zážitkové prohlídce s názvem Loutková nebo na prohlídce 70 panenek. (celý článek)

Svatomartinské ochutnávky

V sobotu se koná 5. ročník Svatomartinské ochutnávky v Berouně od 11 hodin. Těšit se můžete na ochutnávku pálenek, moravských sýrů a vín, tombolu, odměny pro přítomné Martiny, diskotéku a další. Podrobnější rozpis akce najdete zde.

Jihočeský kraj

Tábor si připomene události z roku 1989

Ve středu 16. 11., v předvečer výročí událostí 17. listopadu 1989, pořádá město Tábor neformální setkání všech, kteří si chtějí připomenout nedávnou minulost. Od 18 hodin na Žižkově náměstí přednese pár slov k 22. výročí listopadových událostí starosta města Jiří Fišer. Zazpívá a zahraje Pau Batto Jr., Josef Dušek, Ondřej Kříž a Petra Pavlíková. U kašny na Žižkově náměstí si lidé zapálí svíčku. Jako doprovodný program bude výstava fotografií ve foyer Střelnice mezi 16. 11. - 20. 11., ve středu mezi 15. a 22. hodinou, čtvrtek až neděle mezi 10. a 18. hodinou. Více najdete zde.

Výlet parní lokomotivou

V sobotu se bude slavit 120. výročí od prvního otevření železniční tratě České Budějovice - Kájov. České dráhy ve spolupráci s Destinačním managementem Český Krumlov připravily k této příležitosti jízdu zvláštním vlakem. Parní vlak Josef Seidel vyrazí v sobotu v 7.23 hodin ráno z Českých Budějovic a pojede přes Boršov nad Vltavou, Křemži, Holubov nebo Zlatou Korunu do Českého Krumlova.

Odtud bude „Párovka" po cca dvouhodinové přestávce pokračovat podzimní Šumavou až do stanice Nová Pec a pak zpět do Českých Budějovic. Vlaky budou vytápěné, atmosféru zpříjemní dixielandová kapela. Připojen bude také jídelní vůz.

Program v Českém Krumlově zpestří divadelní prohlídky v Museu Fotoateliér Seidel nazvané „Foto pro věčnost". Další alternativou, jak si zpříjemnit sobotní odpoledne, je zakoupení Český Krumlov Card - kombinované vstupenky do tří muzeí, galerie nebo také na zámeckou věž. Karta je k zakoupení v Infocentru na náměstí a v jednotlivých expozicích. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Pohádkový víkend v Muzeu strašidel

V Muzeu strašidel v Plzni mají pohádkové víkendy. Začíná se v 15 hodin. Tento víkend v sobotu můžete zajít na pohádku O Koblížkovi v podání divadla Meluzína. V neděli pak divado Elements předvede představení O neposlušných symbolech. Vstupné je pro dospělé 80 Kč, důchodci za 50 Kč, ZTP 40 Kč, rodinné vstupné pak 220 Kč.

Oslavy Beaujolais

Od čtvrtka do neděle se můžete vydat ochutnat vína Beaujolais společně se zabíjačkovými specialitami. Ve čtvrtek od 12 do 15 v hotelu U Pramene v Plzni návštěvníci uvidí živou ukázku přípravy vepřových pochoutek, které pak budou v nabídce společně s mladými víny Beaujolais až do neděle. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Mistrovství ve sportovním tanci

V sobotu se ve Velkém sále MDK Sokolov koná taneční soutěž. Ve 13 hodin propukne Mistrovství Karlovarského kraje ve sportovním tanci - O štít města Sokolova. Akci pořádá Taneční škola Petra Macháčka. Vstupné činí 80 a 100 Kč. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Skoky ve volnosti

Ve čtvrtek by se milovníci koní měli jít podívat na soutěže koní. Od 10 hodin se v jezdecké hale Podkrušnohorského zooparku v Chomutově konají Skoky ve volnosti o pohár PZOO. Navíc se přidají soutěže pro pony bez omezení věku, soutěže 3-4letých koní na styl, skoky mohutnosti a mnoho dalšího. Další podrobnosti najdete zde.

Dětské prohlídky

Zámek Děčín se těší na děti - připravil pro ně dětské prohlídky. Exkurze začínají v 11 a 15 hodin. Jsou ozvláštněny tím, že malí návštěvníci nejen poslouchají a dívají se, ale některé předměty si mohou sami osahat, vyzkoušet a dokonce i ochutnat. Program je určen pro děti ve věku 4–12 let. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Pohádkové prohlídky na Sychrově

Ve čtvrtek i o víkendu se návštěvníci na Sychrově ponoří do pohádky. V salóncích a pokojích se podívají do pohádky O ukradeném měšci. Prohlídky jsou připraveny od 10, 11, 12, 13.30, 14.30 a 15.30 hodin. Telefonická rezervace dopředu je nutná na čísle 482 416 011 (volejte mezi 10 a 14 hodinou). Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční trhy na Kuksu

Hospitál v Kuksu připravil na víkend vánoční trhy. Veřejnost se dostane do běžně nepřístupných prostor - do refektáře, špitální jídelny. Koupit si budete moct výrobky z keramiky, dřeva, adventní věnce, vánoční ozdoby. Pro děti hračky dřevěné, textilní nebo loutky. Výrobky z kůže, textilu, šperky vyráběné nejrůznějšími technikami a z rozmanitých materiálů.

Děti potěší funkční dřevěný kolotoč. Všichni pak budou moct ochutnat zabíjačkové a staročeské speciality, pečené kaštany, trdelník, koblížky, perníčky a další dobroty. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Muzeum perníku poučí, zavoní i postraší

Sotva by někdo čekal, že Muzeum perníku bude jinde než v Pardubicích, ve městě, které je s perníkem spjato stejně jako Olomouc s tvarůžky, Znojmo s okurkami nebo Plzeň s pivem. Přesto to tak je. Muzeum perníku leží asi deset kilometrů severně od Pardubic, mezi obcí Ráby a gotickým hradem Kunětická hora. (celý článek)

Vysočina

Trhy a tržiště

Řemeslný jarmark v Havlíčkově Brodě se ponese v prvorepublikové atmosféře, a to ve čtvrtek od 10 do 17 hodin. Kromě trhů se můžete těšit na hrátky pro děti s Junáky z Havlíčkova Brodu, pěvecký sbor Limbora, pěvecký sbor Jasoň, Louis Armstrong Revival z Letonic, výstavu historických vozidel, kočár tažený psím spřežením, ukázky školy pro králíčky, tradiční svezení na ponících a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Martinský jarmark připravili v pátek na Masarykově náměstí v Jihlavě. Připraveny budou tradiční stánky. Pokud zamíříte do Jihlavy, máte do neděle poslední možnost jít se podívat na výstavy Zamčeno odemčeno a Modely hradů a zámků. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Rozbitá obří skla předznamenala novou éru brněnské hvězdárny

Znělo to nejdříve jako zemětřesení, pak se začalo tříštit sklo. Expozicemi nově rekonstruované Hvězdárny a planetária Brno procházeli ve čtvrtek před polednem jako první novináři, jeden z nich se jen lehce dotkl velkoplošného skla chránícího vystavené meteority. Panel se uvolnil, nastal dominový efekt, přihlížející jen tak tak stačili uskakovat. Asi tři panely se na podlaze úplně rozbily, ostatní „jen“ sjely. Kdyby ale zasáhly něčí nohy, bylo by zle. (celý článek)

Festival otevřených sklepů se vrací na Znojemsko

Kolekci asi 300 vín nabídne návštěvníkům Festival otevřených sklepů, který se koná 19. a 20. listopadu ve Znojmě, Novém Šaldorfu, Šatově, Dobšicích a Chvalovicích na Znojemsku. Chybět nebudou mladá vína se známkou Svatomartinské nebo vína s medailí z mezinárodních soutěží.

Kromě vín se známkou Svatomartinské a s certifikací VOC láká Festival otevřených sklepů na vína, která sbírají medaile na zahraničních soutěžích. Kromě ochutnávky vín mohou zájemci nahlédnout i do vinařských sklepů.

V rámci doprovodného programu chystají pořadatelé i křest nové Kuchařky moravských vinařek - volné pokračování. Autorky ze Spolku moravských vinařek Bakchantky vymění vinařské zástěry za kuchyňské a budou vařit s vínem a k vínu podle nové kuchařky. Křest bude mít v sobotu od 15 hodin v šatovském Moravském sklípku. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

V areálu Korunní pevnůstky byla dokončena rekonstrukce prachárny

Po zhruba třech letech byla ve čtvrtek v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci slavnostně ukončena rekonstrukce historické prachárny, která je v něm nejstarším a nejvýznamnějším objektem. (celý článek)

Zlínský kraj

Pat a Mat se na čas stěhují do muzea ve Valašském Meziříčí

Muzeum ve Valašském Meziříčí otevře ve čtvrtek putovní interaktivní výstavu Jak se rodí večerníčky. Nabídne nejen spoustu zajímavostí o výrobě kreslených a loutkových filmů, ale návštěvníci si zde budou moci sami některé fáze přípravy filmu vyzkoušet. Výstava je zapůjčena z Dětského muzea v Brně a Atelierů Bonton Zlín.

Lidé se mohou těšit na ukázky loutek a drobných scén téměř z 30 filmů, které byly natáčeny ve zlínských filmových ateliérech v posledních padesáti letech, například na Ferdu Mravence, kocoura Modroočka, Zlatovlásku nebo kutily Pata a Mata.

V interaktivní části je pak připravena zábava nejen pro děti. Ti, kteří chtějí více proniknout do tajů příprav animovaného filmu, si mohou vyzkoušet práci výtvarníka na prosvětlovacím stole či nakreslit svůj krátký příběh do obrázkového scénáře, který předchází každému loutkovému, kreslenému či hranému filmu. Děti si mohou zahrát velké dřevěné pohádkové pexeso, pohrát si s loutkami i maňásky nebo si poskládat Večerníčkovu čepici.

V muzeu ve Valašském Meziříčí si lidé budou moct výstavu prohlédnout denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin až do 29. ledna příštího roku.

Prdelačka, Beaujolais i jablečné dobroty ve Zvonici

Prodloužený víkend přináší do Velkých Karlovic hned tři akce. Milovníci dobrého vína si přijdou na své v hotelu Lanterna, kde ve čtvrtek otevřou lahodné Beaujolais. V blízkém Galiku vypukne v pátek jako dozvuk Karlovského gastrofestivalu valašská zabíjačka. Návštěvníky čeká od pátku do neděle tlačenka, škvarky, pečené jelito či uzený bůček provoněný dubovým kouřem, výpečky se špenátem, polévka prdelačka a k zakousnutí jablkový štrúdl.

Na nadcházející víkend navíc připadají oslavy pátého výročí založení Zvonice Soláň. Pracovníci zvonice oslavu pojali stylově, od čtvrtka do soboty připravili ochutnávky pečených dobrot z jablek a valašských polévek, podbarvené vystoupením harmonikářky Jany Vařejčkové. V sobotu program doprovodí hudebně-literární Čaj o páté k 70. výročí úmrtí Karla Hašlera.

Cisterciácká pečeť

V 16 hodin začíná ve Velehradu neobvyklá akce s názvem Cisterciácká pečeť - mezinárodní výstava a soutěže mešních a košer vín. Akce je zvláštní tím, že se na ní přestavují jen vína, která jsou určena k liturgickým účelům (tzn. slavení křesťanské a židovské bohoslužby). Účastníci mohou ochutnat vína z několika zemí Evropy, ale také vína z Izraele a ze zámoří. Podrobnosti najdete zde.

Květiny, adventní věnce i aranžmá vánočních stolů

Historické sály zámku Napajedla zkrášlí v sobotu 19. a v neděli 20. listopadu moderní květinové aranže a netradiční dekorace. Víkend interiérů a aranží inspiruje návštěvníky především na nadcházející období Vánoc. Kromě netradičních prohlídek se uskuteční speciální workshopy aranžování či vaření. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Pěkný výlet z Komorní Lhotky na Prašivou v Těšínských Beskydech

Využili jsme krásného, slunného počasí a vyrazili na pěkný výlet do Komorní Lhotky a na blízkou horu Prašivou. V té době tam také pořádali členové horolezeckého klubu z Karviné svůj kondiční výběh. (celý článek)

Lampiónový průvod

Opava se rozsvítí lampióny malých i velkých. Městem půjde ve čtvrtek v 15.30 hodin průvod. Půjde se z Horního náměstí, Čapkovou ul., Dvořákovými sady, sady Svobody, Křížkovského sady, Praskovou ul., Hrnčířskou ul. zpátky na Horní náměstí. Program slavnostně zahájí fanfáry. Připraveno je i vystoupení Maxim Turbulenc a do 18 hodin pak promítání pohádek. V případě deště se akce nekoná. Podrobnější program najdete zde.

Vyhlídka z ostravské radnice

Každou půl hodinu se ve čtvrtek budou konat prohlídky na ostravské Vyhlídkové věži Nové radnice. První prohlídka začíná v 9 hodin a poslední pak proběhne od 16.30 hodin. Vstupné činí 49 Kč a zlevněné pak 40 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám