Hlavní obsah

Unikátní výstava o Slezsku se otevřela v opavském Domě umění

Právo, Denisa Telaříková

Slezské zemské muzeum v Opavě, které je třetím největší v Česku, zahájilo v úterý odpoledne nejrozsáhlejší výstavní projekt za posledních deset let. Výstavu s názvem Paměť Slezska muzeum nemohlo zpřístupnit veřejnosti ve svých prostorách, jelikož prochází rekonstrukcí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Návštěvníci výstavy se mohou těšit nejen na exponáty ze sbírek Slezského zemského muzea, ale také z partnerských institucí z celého českého Slezska.

Článek

Výstavu proto muzeum nainstalovalo v již opraveném a zmodernizovaném opavském Domě umění. Lidé tak kromě toho, že se pokochají unikátní výstavou o historii Slezska, mohou nyní poprvé plně zhlédnout i zrekonstruovaný Dům umění za 110 miliónů korun.

„Měl jsem problém dát této výstavě o Slezsku jméno. Měla by se totiž spíše jmenovat Rozpomínání se ve Slezsku či Ztráta paměti ve Slezsku. Nakonec jsem ale zvolil kratší variantu a použil slovo paměť. Osudy slezských lidí totiž byly velmi klopotné, proto raději na vše zapomínají,“ svěřil se Právu autor výstavy Pavel Šopák. Dodal, že tato výstava chce vzdát hold všem, kteří Slezsko milují, opečovávají a zabývají se jeho tradicí.

Rukopis Dominikánské kroniky

Výstavu uvítal mimo jiné i opavský primátor Zdeněk Jirásek, který je také historikem. „Město Opava se hrdě hlásí k tomu, že bylo hlavním zemským městem Rakouského Slezska v letech 1742 až 1927. Jsem rád, že tato výstava vznikla a přeji si, aby se lidé Pamětí Slezska nechali unášet,“ uvedl Jirásek.

Návštěvníci výstavy se mohou těšit nejen na exponáty ze sbírek Slezského zemského muzea, ale také z partnerských institucí z celého českého Slezska. K vidění tak například bude busta Engelsberga, uznávaného slezského hudebního skladatele, nebo rukopis ztracené Dominikánské kroniky. Paměť Slezska je navíc první ze série šesti výstav, které jsou pořádány v rámci velkého výzkumného projektu SZM.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Autor unikátní výstavy o historii Slezska Pavel Šopák v opavském Domě umění představoval exponát z 16. století.

Samotná rekonstrukce Domu umění vyšla sice na 110 miliónů korun, ovšem dalších 9,3 miliónu bylo vynaloženo na získání pozemků pod samotnou budovou. Byly totiž ve vlastnictví státu. „Přičemž 85 procent z této částky pokryly dotace z Evropské unie,“ upřesnil Petr Šnejdar z odboru rozvoje města opavského magistrátu. Ředitel Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek jej doplnil, že Opava je zcela specifickým městem v rámci celé republiky.

„Jako své téma si vybrala rozvoj kulturního dědictví. Získala evropské dotace nejen na opravu Domu umění, ale také Slezského zemského muzea a Obecního domu. Použila tak téměř půl miliardy korun na opravu kulturních stánků, což je chvályhodné a unikátní,“ upozornil Sventek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám