Hlavní obsah

Tipy na víkend: Svatomartinské víno, lampiónové průvody a pivní maratón

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Páteční svátek svatého Martina přináší řadu akcí. Po celé republice začne koštování Svatomartinských vín, které doplní svatomartinská husa i rohlíčky. V Horní Plané připravili také pivní maratón, s lampióny vyrazí do ulic v Kutné Hoře, Nejdku, Královském Poříčí, Trutnově, Litomyšli a ve Svitavách.

Foto: Profimedia.cz

Se sněhem nebo bez, Svatomartinská vína se budou degustovat po celé republice.

Článek
Praha

Svatomartinské hody s vínem a husou letos začnou dřív

Restauratéři se radují; po Vánocích a Velikonocích mají další svátek, který oficiálně patří dobrému jídlu a pití, svatého Martina 11. 11. Podává se při něm mladé víno a tradiční husa. Letos tento den vyšel na pátek, který ne všechny restaurace považují za nejlepší den pro pořádnou tržbu. V metropoli v tu dobu řada lidí odjíždí na chaty, a tak se někde začíná s oslavami už o několik dní dřív, jinde zase lahůdky servírují i několik dní poté. (celý článek)

Erbenovská výstava v pražském Klementinu

V pondělí uplynulo 200 let od chvíle, kdy se v Miletíně v Podkrkonoší narodil český básník, literát a dramatik Karel Jaromír Erben. Jeho dramatický životní příběh i rozsáhlé dílo připomíná výstava, která se koná v přízemí pražského Klementina. Expozice čítá desítky archiválií, dokumentů, textů a kreseb. (celý článek)

Festival Svatomartinských vín

V atriu Paláce Kinských v Praze na Staroměstském náměstí se od pátku do 20. listopadu koná Festival Svatomartinských vín. Milovníci vína si budou moct vybrat v široké nabídce Svatomartinských vín, připraveno bude na 100 druhů. Nebudou chybět tradiční svatomartinské pokrmy. Základní degustační balíček bude obsahovat originální degustační skleničku a degustační tolary na celkem sedm vzorků vín. Cena degustačního balíčku je 200 korun.

Svatomartinské víno a pečená husa

Na náměstí Jiřího z Poděbrad se v pátek bude oslavovat Svatomartinské víno 2011. Slavnostní přípitek zde proběhne přesně v čase 11. 11. 11. Ve stejný den v 17 hodin požehná mladému vínu farář kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Nebude chybět ani pečená svatomartinská husa, tradiční moravská cimbálovka nebo swing.

Svatomartinské tržiště na Jiřáku doplní chuťovky k vínu – sýry, suché salámy, nakládané delikatesy, ale také občerstvení tradiční české a slovácké kuchyně. Trh se návštěvníkům otevře v devět hodin dopoledne a potrvá až do dvacáté hodiny večerní, kulturní program pak bude probíhat od 14 do 20 hodin.

Představí se 15 českých a moravských vinařů, kteří předvedou svá mladá vína, ale i nejlepší klasickou produkci. Podrobnější informace najdete zde.

Burlesque Night

Tuto sobotu se v Bar And Books Mánesova na Praze 2 koná Burlesque Night - jedinečná show na pomezí umění, divadla a striptýzu. Atmosféru večera plnou hudby, tance, strip-tease ve své původní podobě a parodie lze zažít v jediné burleskní show u nás. Více informací zde.

Žena v nejstarších dějinách

V rámci probíhající výstavy Praha a její dcery v muzeu Hl. m. Prahy na Florenci se v sobotu koná seminář s názvem Žena v nejstarších dějinách. Přednášky budou o Amazonkách českého pravěku, ale i o Venuši, ženách v Bibli a vůbec o možnostech, které měli v dobách středověku. Přesný rozpis časů najdete zde.

Středočeský kraj

Svatomartinské posvícení na zámku Loučeň vyvrcholí ohňovou show

Pravé Svatomartinské posvícení mohou zažít návštěvníci zámku Loučeň - a to v sobotu a neděli 12. a 13. listopadu. Podávat se bude pečená husa s mladým vínem, kterému požehná sám sv. Martin po svém příjezdu. Bohatý program je připraven ve stylu lidové veselice i her pro děti. (celý článek)

Svatomartinské hody na zámku Berchtold doprovodí dívčí smyčcové trio

Svatomartinské hody uspořádá v pátek 11. listopadu zámek Berchtold u Prahy (nedaleko Velkých Popovic). Speciální svatomartinské menu připraví šéfkuchař Michal Jenček. (celý článek)

Výstava komiksů Saschi Dreiera

V pátek v 17 hodin začíná vernisáž výstavy komiksů Saschi Dreiera: Hugo Meisl a "Papírák". Na akci knihkupectví Kosmas na Komenském náměstí v Kutné Hoře přijede i sám autor - berlínský karikaturista Sascha Dreier. Vernisáž bude spojena s prezentací knihy Hugo Meisl a přednáškou.

Svatomartinský lampiónový průvod

Od kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře se v 17 hodin vydá Svatomartinský lampiónový průvod. Sraz je pod lípou v arciděkanství. Průvod projde se svatým Martinem historické centrum. Nebude chybět víno a dobrá nálada. Více najdete zde.

Svědectví člověka zachráněného Nicolasem Wintonem

V Konferenčním sále GASK (Kutná Hora), v Jezuitské koleji ve druhém patře, proběhne ve čtvrtek setkání s člověkem, který se zachránil v jednom z vlaků sira Nicolase Wintona. Pan Graumann bude od 19 hodin poutavě vyprávět nejen o záchraně svého života v dětství, ale i o tom, jak tím byl ovlivněn jeho celý osud, jak se stal misionářem na Filipínách a jak se po návratu do České republiky setkal s odkazem své rodiny.

Jihočeský kraj

Závěť Petra Voka je k vidění v Třeboni

Závěť Petra Voka z Rožmberka, který zemřel před 400 lety 6. listopadu 1611 a s ním vymřel i slavný a mocný rod Rožmberků, je poprvé v historii k vidění na výstavě na zámku v Třeboni, kde velmož zesnul. (celý článek)

Soutěž Kuchař roku

Mezinárodní gastronomický festival Gastrofest v Českých Budějovicích bude od 10. do 11. listopadu dějištěm národního kola soutěže Kuchař roku. Osm nejlepších českých kuchařských týmů bude bojovat nejen o vítězství, ale i o účast v evropském kole prestižní kuchařské soutěže Bocuse d'Or, jež se v příštím roce odehraje v Bruselu.

Soutěžící budou mít za úkol v daném časovém limitu připravit dva pokrmy, letos budou prvním filety z mořského jazyka a krevet a druhým jídlo z modronohých kuřat. Soutěže se mohou účastnit kuchaři starší 23 let s pomocníky mladšími 22 let. Výkony soutěžících při přípravě pokrmů bude hodnotit technická porota, chuť jejich výtvorů degustátoři.

Soutěž se odehrává přímo před publikem; soutěžící nejsou skryti v kuchyni. K dispozici mají kuchyňské studio vybavené moderními kuchyňskými stroji; menší nástroje si mohou sami přivézt. Více najdete zde.

Přivítání svatého Martina

V Horní Plané U Stifflerů na dvoře se připravili na oslavy svatého Martina. Od 17 hodin začíná pohádka „O děvčátku s lucerničkou“ v podání dětí z mateřské školy v Horní Plané. V 17.30 hodin přijede sv. Martin na bílém koni. Následovat bude průvod světel, luceren i lampiónů od rodného domku Adalberta Stiftera kolem náměstí ke kostelu a k restauraci Šumava. Na místě bude možné zakoupit dřevěnou lucernu za 65 Kč.

Martinská husa a pivní maratón

V 19 hodin začíná v Horní Plané u KICu nervy drásající závod. Soutěžící musí vypít jedno pivo (muži velké, ženy malé) v každé restauraci a na závěr sníst Martinskou husu s knedlíkem a se zelím. Cíl okolo 23 hodiny je v Hotelu Šumava. Závodníci se mohou přihlašovat na tel.: 380 738 008, 723 864 398.

Degustace Svatomartinského

V Českém Krumlově budou ve vinotéce svatého Kryštofa degustovat Svatomartinská vína a husičky. Připraveno bude několik dozlatova upečených husiček, tři druhy knedlíků, dva druhy domácího zelí, maminčiny koláčky, ale hlavně nespočet vín z několika vinařství. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Country s ochutnávkou vín

V pátek se v nově zrekonstruovaném kulturním domě v Bělé nad Radbuzou koná 3. Regionální večer spojený s ochutnávkou Svatomartinských vín. Akce začíná v 19 hodin, programem budou provázet Víla Závistka (známá z lidových her o Niklovi) a svatý Martin. Kromě vína se můžete těšit na tombolu, vystoupení mažoretek, country tanec a svatého Martina. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Lampiónový průvod a svatomartinské posvícení

V sobotu ožije Nejdek svatomartinským posvícením a lampiónovým průvodem. Před kostel sv. Martina přijede svatý Martin asi v 17.15 hodin. V 17.30 pak projde městem lampiónový průvod. Děti se mohou těšit na pohádky o Sněhurce a sedmi trpaslících a také na večerní ohňostroj. Během celého programu na prostranství před kostelem najdete stánky s občerstvením, svatomartinskými rohlíčky, perníčky a dalšími dárečky. Podrobnější program najdete zde.

Svatý Martin na statku

V pátek přivítají svatého Martina na statku Bernard - Královské Poříčí. Od 15 do 18 hodin je připraven program pro děti i dospělé. Akce začíná hrami na statku v 15 hodin, o hodinu později se pak vydá lampiónový průvod od zámečku v Královském Poříčí na statek. Na statek zavítá také Martin na bílém koni, nebude chybět dětská diskotéka, ohňová show a Svatomartinské víno. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Zmizelo město Most po kletbě magistra Edwarda Kelleyho?

Když se podíváte na nový Most z vrcholu Hněvína, kde stával hrad, v němž byl pověstný alchymista vězněn, řeknete si, že něco na tom asi bude. Pod vámi jsou sice sídliště, mnoho budov, autodrom, kostely... Přestěhovaný děkanský chrám je to jediné, co ze starého královského města zbylo. (celý článek)

Liberecký kraj

Zámek Sychrov zdobí nejen apartmá pro krále

Zámek v Sychrově se jako jediný v Česku může pochlubit klasickým královským apartmá. Pyšný ovšem může být i na další nádherné interiéry a také park. Otevřeno má celoročně – takže vzhůru do míst, jež má pod dohledem majestátní vrch Ještěd. (celý článek)

Královéhradecký kraj

Lampiónový průvod Trutnovem

V Trutnově se pokusí přivolat bílou zimu společně s Martiny a Martinkami lampiónovým průvodem a mini diskotékou na Krakonošově náměstí. Nezapomeňte si vzít s sebou pěkný lampión, teplou bundu s čepicí a dobrou náladu. Sraz je před společenským centrem UFFO v 16.45 hodin. Lampiónový průvod vychází pak v 17 hodin. Více najdete zde.

Staré Hrady nabízejí prohlídky s princeznou Laskonkou i v zimě

Od 5. listopadu až do 1. dubna příštího roku si zájemci mohou prohlédnout hrad a zámek Staré Hrady u Jičína každou sobotu a neděli, o svátcích a prázdninách vždy od 10 do 17 hodin. Prohlídka je doplněna příběhem princezny Laskonky. (celý článek)

Pardubický kraj

Svatomartinské slavnosti a průvody

V Litomyšli se půjde Svatomartinský průvod již ve čtvrtek. Sraz je v 17 hodin na zahradě 1. Mateřské školky - Zámecká. Na programu je kromě průvodu i ukládání broučků. Více informací najdete zde.

Ve Svitavách se v pátek koná lampiónový průvod. Vychází v 17 hodin, sraz je už od 16.30 hodin na parkovišti u kavárny v parku J. Palacha. Odtud se za doprovodu světlonošů, bubeníka a koní vypraví přes park na náměstí Míru. Čekání, zda sv. Martin přijede na bílém koni, zpříjemní divadlo, ohňová show, „Svatomartinský svařák“ z italského vína s mandlemi a rozinkami, chybět nebudou ani živé husy. Více najdete zde.

Vysočina

Jihlavský řezbář začal loďkami z kůry, teď vyřezal sochu Pana Tau

Socha filmové postavy Pana Tau, kterou ztvárnil rodák z Třeště na Jihlavsku Otto Šimánek, od řezbáře Dana Stejskala bude v Třešti odhalena 11. listopadu na autobusovém nádraží.

Dřevěná socha Pana Tau v nadživotní velikosti měří 2,5 metru, včetně podstavce je vysoká čtyři metry. Je vyřezaná z více než stoletého jasanu. Největším oříškem prý bylo ztvárnění výrazu obličeje a dodržení proporcí.

Vzdělávací centrum v jihlavské zoo nabídne výukové programy

Nové vzdělávací centrum s názvem PodpoVRCH v jihlavské zoologické zahradě nabídne výukové programy o zvířatech, přírodě i ekologii pro děti a studenty. Speciálních programů se budou moci zúčastnit také senioři a handicapovaní. Bude sloužit i jako místo pro zájmové kroužky, semináře, přednášky či příležitostné akce pro veřejnost. Provoz zahájí v pátek 11. listopadu.

Pro teraristický a zoologický kroužek je připraveno zázemí v badatelně, která umožní chov akvarijních ryb, plazů i drobných savců. Součástí centra je také knihovna a studovna, nechybí ani sociální zázemí pro návštěvníky a automaty na občerstvení.

Výstava výrobků z medu

Několik druhů medu, medovinu, medové pivo, perníčky, kosmetiku, léčiva i výrobky z vosku nabízí návštěvníkům tradiční prodejní včelařská výstava Vůně medu, jejíž 12. ročník probíhá v Novém Městě na Moravě. Živé včely mohou lidé pozorovat v proskleném úlu.

V prostorách muzea najdou návštěvníci některé starší pomůcky včelařů. Včely si návštěvníci mohou prohlédnout i pod mikroskopem. Přímo naproti muzeu na opačné straně náměstí mohou také navštívit otevřené městské arboretum.

Pokus o rekord ve fotbalovém driblování

Jan Skorkovský se v pátek pokusí dosáhnout během 11 minut co největšího počtu rekordů v různých dovednostech fotbalové ekvilibristiky s použitím 11 vybraných rekvizit, přičemž každá disciplína bude na 11 doteků, přehození, přemístění na příslušných částech těla nebo překonání vzdálenosti 11 metrů. Akce začíná v 10.30 hodin u Domova pro seniory, Radětínská 2305 v Pelhřimově. Samotný rekord pak startuje v 11 hodin.

Jihomoravský kraj

Sportovní veletrhy lákají na tanec, sporty nebo zdravou výživu

Na tanec, bojové sporty, fitness program, zdravou výživu nebo zdravotní kliniku lákají sportovní veletrhy Sport life v Brně. Čtyřdenní akce patří k největším středoevropským výstavám potřeb pro sport a pro aktivní trávení volného času. Návštěvníci mohou těšit na exhibice, rozhovory, autogramiády sportovních osobností či olympioniků.

Letos Brno navštíví profesionální boxer Lukáš Konečný, motocyklový závodník Karel Abraham nebo badmintonista Petr Koukal. V pavilonu A budou například outdoorové aktivity. Prostory doplní kmenové lezení nebo lezecká stěna.

Kromě sportovního veletrhu můžete zavítat také na přehlídku lodí, karavanů a obytných vozů, bicyklů a všeho co s cyklistikou souvisí. Více najdete zde.

Kolem světa 2011, cestovatelský festival

Od pátku do neděle se v Kongresovém centru BVV v Brně koná cestovatelský festival Kolem světa 2011. Návštěvníci se mohou těšit na dokumentární projekce filmů a fotografií z cest předních cestovatelů, setkání s osobnostmi, besedy s autory, autogramiády, výstavu fotografií. Kompletní program najdete zde.

Svatomartinský Mikulov: víno, jídlo a kultura

Dva týdny plné gastronomických specialit, mladých vín, koncertů a prohlídek města. Takový bude Svatomartinský Mikulov, který odstartuje na Martina, tedy 11. listopadu. (celý článek)

Desítka restaurací v Brně nabídne od pátku svatomartinské hody

Asi desítka brněnských restaurací chystá od pátku na Svatomartinské hody. Celý týden bude nabízet svým hostům speciální menu, včetně tradiční svatomartinské husy, kterou doplní koštování mladých Svatomartinských vín. Brněnské hody potrvají od 11. listopadu do 17. listopadu. Tento pátek a sobotu se bude svatomartinské občerstvení prodávat i na náměstí Svobody. K degustaci bude 100 vzorků Svatomartinských vín. Slavnostní otevření první láhve proběhne v pátek v 11 hodin.

Speciální menu nabídnou třeba Restaurace Boulevard, Zelená kočka, Hansen Restaurant nebo restaurace Veselá 2 v centru Brna. Šéfkuchař Vojtěch Švamberk z posledně jmenovaného podniku připraví hostům kromě hlavního jídla - svatomartinské husy pečené na jablkách, hruškách a švestkách - také třeba paštiku z husích jater, husí kaldoun, nebo konfitované kachní prsíčko. Cena hlavního jídla většinou přesahuje 200 korun, cena menu začíná okolo 300 korun. Podrobnosti najdete zde.

Čejkovické požehnání vín

Na nádvoří zámku v Čejkovicích bude v pátek od 11 hodin slavnostně zahájen prodej mladých čejkovických Svatomartinských vín. V rámci vstupného 150 Kč dostanete skleničku na neomezenou ochutnávku vín v době od 11 do 14 hodin. Více najdete zde.

Tři tisíce skleněných vánočních ozdob zaplnily Palác šlechtičen v Brně

Nechte se inspirovat výstavou skleněných vánočních ozdob. Na 3000 dekorací vystavují v síni Paláce šlechtičen v Brně. Nová dočasná expozice Skleněná krása je podle kurátorů určena hlavně dětem, ale potěší i dospělé. Výrobu ozdob si děti vyzkouší v tvůrčích dílnách. (celý článek)

Olomoucký kraj

V paláci olomouckého arcibiskupa ochutnají návštěvníci Svatomartinské víno

Příležitost okusit Svatomartinské víno budou mít v sobotu 12. listopadu návštěvníci olomouckého arcibiskupského paláce, kteří sem zavítají na prohlídku zdejších historických sálů. O den dříve, na svátek svatého Martina, vínu požehná olomoucký světící biskup Josef Hrdlička. (celý článek)

Zlínský kraj

Zámek Napajedla ovládne Svatomartinské snoubení

Mladé víno, dobré jídlo, komorní koncert a zvýhodněné prohlídky pro seniory – to všechno a ještě něco navíc si užijí návštěvníci zámku Napajedla od 11. do 12. listopadu. Na zámku se totiž uskuteční program, jehož některá část je věnována oslavám svátku sv. Martina. (celý článek)

Svatý Martin požehná v Uherském Hradišti mladým vínům

Svatý Martin letos již popáté na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti požehná mladým vínům. Na bílém koni a v doprovodu krojované chasy dorazí a láhev nového Svatomartinského vína zde otevře 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut. Slavnostní atmosféru předtím navodí vystoupení Národopisného souboru místního gymnázia.

Návštěvníci se kromě ochutnávky vína mohou těšit také na svatomartinskou kuchyni nebo na prezentaci výrobců oceněných značkou Regionální potravina.

Ve Zlíně probíhá největší festival outdoorových filmů

Do neděle hostí Zlín 9. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů. Festival je největší soutěžní putovní kinematografickou přehlídkou svého druhu na světě. Zaměřuje se především na extrémní sporty a na cestopisy. Vše, co diváci na plátně uvidí, jsou reálné záběry, děj se skutečně stal, nic není nahrané. K vidění budou díla z 21 zemí světa.

Filmy budou rozděleny do čtyř kategorií – dobrodružný a extrémní sportovní film, horolezecký a horský film, dobrodružné vodní sportovní filmy a cestopisný film.

Pořadatelé naplánovali i bohatý doprovodný program. Podrobný program najdete zde.

Den řemesel na zámku

V pátek se v Muzeu jihovýchodní Moravy koná Den řemesel. Od 8.30 do 17 hodin budou na zlínském zámku probíhat ukázky zapomenutých řemesel. Návštěvníci si prohlédnou například košíkáře, dráteníky, ševce a řezbáře. K vidění budou korálkové ozdoby, paličkování, drhání i zdobené perníčky a řada dalších zajímavostí. Dopoledne bude patřit hlavně školám a školkám, odpoledne pak pracujícím rodičům. Jednotné vstupné činní 15 korun.

Ve stejný den, tedy v pátek 11. listopadu, přesně v 15.15 hodin vyjede od budovy muzea svatý Martin na bílém koni. Doprovázet ho bude průvod „Martínků“, kteří budou rozdávat pozvánky na předvánoční akce v Muzeu jihovýchodní Moravy, v ZUŠ Zlín a v Krajské knihovně Františka Bartoše. Více najdete zde.

Karlovský gastrofestival ukončí hmyzí menu a uvedení Svatomartinského vína

Poslední dva zážitky nabídne v závěru týdne Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích. Hlavní program s farmářským trhem se konal o uplynulém víkendu, v týdnu mohli ještě lidé ochutnávat valašské speciality v místních restauracích. Ve čtvrtek nabídne hotel Lanterna večer s hmyzím menu. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Eiffelova věž, pyramida a další architektonické skvosty

Na Černé louce, kousek za divadlem Antonína Dvořáka v Ostravě, sídlí svět miniatur MiniUni. Návštěvník se projde jako v pohádce a spatří na vlastní oči architektonické skvosty, které jsou rozsety po celém světě. (celý článek)

Sochařský park s uměleckými díly i dalekými výhledy

Sochařský park u Horního Dvora v Těrlicku-Hradišti má své místo na kopečku a poskytuje pěkné místo k odpočinku i zajímavé výhledy na Těšínské Beskydy. (celý článek)

Levnější vstupné do zoo

Ostravská zoo zlevnila do 31. března vstupné. Chtějí tak lidem připomenout, že areál zoo je pro ně otevřený každý den v roce a že v každém ročním období má zoo své kouzlo. Dospělý zaplatí 80 korun, tedy o 20 Kč méně než během hlavní sezóny, děti od 3 do 15 let, studenti, senioři či držitelé průkazů ZTP a ZTP/P starší 15 let pak 50 korun. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám