Hlavní obsah

Tipy na víkend: Hradní slavnosti, Halloween a den otevřených dveří v Senátu

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Pokud zatím nemáte program na podzimní prázdniny, jeďte se podívat na strašidelné prohlídky zámku Berchtold nebo na Náměšť na Hané. Slavnostní ukončení sezóny připravili na Konopišti, ve Velharticích a Chebském hradu. Staré Hrady vyvařují na české vepřové hody, v Napajedlech se bude koštovat víno. V Českých Budějovicích se bude soutěžit o Mažoretku roku 2011. V pátek se otevřou dveře Senátu a Poslanecké sněmovny.

Foto: Profimedia.cz

Staré Hrady chystají pravé české vepřové hody s lidovou veselicí.

Článek
Praha

Na Vítkově opět stojí zrestaurovaný Žižka

Restaurátoři v pondělí večer slavnostně odhalili bronzový pomník Jana Žižky z Trocnova na Vítkově. Žižka stanul na památné hoře po měsících rekonstrukce Národního památníku a po další tři dny se mohou Pražané kochat opravenou sochou za speciálního osvětlení. (celý článek)

Den otevřených dveří

V pátek se v rámci Dne otevřených dveří otevře zdarma veřejnosti Poslanecká sněmovna. Zpřístupněny budou mezi 9. až 16. hodinou reprezentační sály, hlavní jednací síň, zasedací místnosti, kanceláře některých parlamentních výborů i další prostory.

Ve stejný den mezi 10. až 17. hodinou se otevřou zdarma také dveře do Senátu, kde jsou připraveny prohlídky po skupinách s odbornými průvodci. Zájemci se dostanou do pracovny jednoho z místopředsedů Senátu, Přijímacího salonku předsedy Senátu, do Prezidentského salonku, Jednacího sálu a dalších pracovních místností. V Kolovratském paláci je prohlídka bez průvodců. Návštěvníci mohou nahlédnout do Růžového a Zeleného salonku. U Zeleného salonku je vystavena kopie Mnichovské dohody. Zpřístupněno bude také Informační centrum, Výstavní síň Senátu a Trčkovská galerie.

Halloween

V neděli v 15 hodin se v pražském Slivenci budou slétat různá strašidla. U dětského hřiště v Central parku (ul. Za Farou) se sejdou na zábavné odpoledne na Rej masek Halloween. Více najdete zde.

V sobotu se za dýněmi vydejte na farmářské tržiště na Kubáň. Kromě obvyklých nakupujících rodičů, přijdou také šikovné děti s rodiči na halloweenové dýňové dílny U Čarodějnice. Od 9.30 do 13 hodin se u čarodějnice budou prodávat halloweenské dýně různých velikostí, které si můžete na místě sami vydlabat. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Berounské muzeum ožije obrazy barokního malíře

Od úterý si mohou návštěvníci Muzea Českého krasu v Berouně prohlédnout rozsáhlou výstavu o životě a díle barokního malíře Jana Václava Spitzera. (celý článek)

Zámek Konopiště zve návštěvníky na prohlídky interiérů i na loveckou vášeň

Zámek Konopiště je pro veřejnost otevřen o sobotách a nedělích až do 17. listopadu. Na 27. října je tu od 18 hodin připravena přednáška pro veřejnost na téma Lovecká vášeň před 100 lety a dnes s promítáním. (celý článek)

Zámek Berchtold zve na strašidelné odpoledne i noční prohlídku

V sobotu se na zámku Berchtold u Velkých Popovic uskuteční od 16 do 20 hodin strašidelné odpoledne a pro dospělé noční prohlídka zámku s průvodcem. Vítány jsou masky a lampiónky. (celý článek)

Skanzen Solvayovy lomy

Slavnostní ukončení letošní sezóny se ve skanzenu Solvayovy lomy na Berounsku uskuteční v sobotu. (celý článek)

Během podzimních prázdnin bude v Mníšku program každý den

Od středy do neděle mají děti podzimní prázdniny. Je sice chladno, ale nudit doma se nemusíte. Vezměte své děti na návštěvu do zámku v Mníšku pod Brdy. Vyberte si z několika prohlídek nebo si vyrobte památku na zámek ve výtvarném ateliéru. (celý článek)

Jihočeský kraj

Z Kraví hory dohlédnete až do Třeboně

Nejprve se vyhoupneme na jeden z hřbetů Novohradských hor a o něco později zažijeme téměř letecký pohled na rybníkářsko-lázeňskou Třeboň. (celý článek)

Celostátní finále Mažoretka roku 2011

V Českých Budějovicích se v sobotu od 19 hodin koná finále soutěže Mažoretka roku 2011. Vedle klasických disciplín v soutěžích krásy jsou na programu twirlingová a mažoretková vystoupení. Dvanáct finalistek bude v sále DK Metropol bojovat o titul Miss mažoretka, Miss média, Miss sympatie i o cenu odborné poroty. Vstupenky je dopředu nutné rezervovat na emailu m.kolafova@volny.cz. Více najdete zde.

Novohradské hradní slavnosti

V sobotu se jeďte podívat na Novohradské hradní slavnosti. Program začíná v 10 hodin. Uvidíte Vokovu gardu se slavnostní salvou, divadlo Z pohádky do pohádky aneb Rytířský turnaj a představení O smutném králi v podání divadelního ansámblu BeZevšeho. Pasovští obsadí Nové Hrady v 15 hodin. Na závěr se připraví hradní garda se závěrečnou salvou. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Otevře se Juránkova chata

V sobotu si můžete mimořádně prohlédnout Juránkovu chatu na Železnorudsku.  Pochod začíná v 9 hodin na německé straně pod Malým Javorem. Podle plánu by se měli turisté dostat k chatě ve 12.45 hodin, kde se zastaví a poslechnou si pár slov o historii místa. Trasa dál pokračuje na vyhlídku nad Černým jezerem a dál až na nádraží Špičák.

Zamykání hradu Velhartice

Hrad Velhartice se s veřejností slavnostně rozloučí v sobotu akcí Zamykání hradu. Připraveny jsou prohlídky s průvodcem v kostýmu a XIII. ročník běhu terénem o "Hradní klíč".  Soutěžící se mohou hlásit od 14 hodin, běhy jsou rozděleny podle věku a délky. V 17 hodin vyhlásí vítěze a bude se losovat o vyhlídkový let. O hodinu později bude následovat přehlídka historických postav velhartického panství. Slavnostní ohňostroj je ohlášen na 18.20 hodin a po něm bude následovat lampiónový průvod na náměstí. Připravena je lukostřelba a ukázky palby z obléhacího stroje. Více najdete zde.

Tip na bezbariérový výlet: Šumavská rašeliniště přístupná i pro rodiny s kočárky

Příjemná zvlněná krajina Šumavy láká turisty ze všech koutů republiky. Kolem rozlehlých rašelinišť Chalupské slati vede i bezbariérová stezka, po které se mohou bez obtíží vydat také rodiny s dětským kočárkem. (celý článek)

Karlovarský kraj

Tmou pod palbou na Horním hradu

V pátek od 19 hodin ožije zšeřelý Horní hrad ojedinělou noční palbou z hornohradských hradeb. Ukázky palných zbraní od píšťal, hákovnic, tarasnic až po houfnice si připravila šermířská skupina Bohemica Sanguis také na sobotu. Závěr pátečního večera bude patřit ohnivému divadlu Ignis a fireshow. Vstupné pro rodinu činí 300 Kč; dospělí 100 Kč; děti 60 Kč. Více najdete zde.

Zavírání Chebského hradu

V sobotu se Chebský hrad rozloučí s návštěvníky a na zimu zavře své brány. Mezi 14. a 17. hodinou je připraven program pod taktovkou skupiny historického a divadelního šermu Rectus Cheb.

Ústecký kraj

České Švýcarsko je místo, kam stojí za to se vrátit

Nádherná krajina, úžasné skalní útvary, vyhlídky do kraje i atmosféra Českého Švýcarska zaujala při první návštěvě národního parku na severu Čech 33letou Markétu Navrátilovou z Brna. Ta se do oblasti dostala se zájezdem pedagogů pořádaným školským zařízením Lipka, kde pracuje jako lektorka. (celý článek)

Vyrazte do Jetřichovic, jsou barevné jak paleta impresionisty

Na podzim je krásně všude, s výjimkou skládek. Nejhezčí místa bývají v lesích. Jetřichovické stěny jsou k podzimní procházce naprosto ideální. Výhledové plošiny otevírají rozhled do daleka i hluboka, a zatím to neklouže. A barvy podzimu jsou ty nejhezčí. (celý článek)

Liberecký kraj

Dějiny libereckých hasičů ožily na výstavě historických stříkaček

Spolky a zájmová sdružení patří v každém městě k společenskému životu, mezi nimi výrazně kralují hasiči. Pořádají také bály a sportovní soutěže. V Liberci se hasiči představují výstavou historických stříkaček do konce listopadu. (celý článek)

Královéhradecký kraj

Staré Hrady chystají pravé české vepřové hody s lidovou veselicí

V sobotu 29. října od 10 do 17 hodin se na hradu a zámku Staré hrady u Jičína uskuteční pravé české vepřové hody s lidovou veselicí a vyprávěním herce Jiřího Krytináře. Po celé podzimní prázdniny od 26. do 30. října bude hrad otevřen. (celý článek)

Zámek Potštejn

O cestách po březích řeky Orlice a jejích přítocích bude vyprávět Bohouš Jindra na zámku Potštejn. Přednáška se koná v pátek od 18 hodin. Vstupné je dobrovolné. Dopředu se rezervujte na telefonu 728939028. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Výlov rybníka Bohdaneč

V Lázních Bohdaneč připravili na pátek výlov Bohdanečského rybníka. Kromě kaprů si od 7.30 hodin můžete koupit také štiky, sumce, líny a amury. Organizátoři slibují na hrázi rybníka také rybí občerstvení. Více najdete zde.

Divadelní festival Lathife

Od čtvrtka do soboty probíhá v sále lanškrounského zámku Amatérský divadelní festival Lathife. Vystoupí zde řada divadelních souborů, například Václavov, Ve středu, Mušle a mnoho dalších. Více najdete zde.

Vysočina

Jemnický Podzim Fest

V jemnické Sokolovně se v sobotu koná od 19 hodin Jemnický Podzim Fest. Vystoupí kapely Sto zvířat, Petr Bende & Band, Crash Road, The Rest, Final Fiction, Secret, DJ Adas, Chosse a taneční skupina 4K, Marek Ztracený a další. V předprodeji jsou vstupenky za 189 korun, na místě v den konání pak za 240 Kč. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Vyškovský Dino Park představuje svět před 65 milióny let

Nevíte kam s dětmi o víkendu? Vydejte se za dinosaury do vyškovského Dino Parku. Počasí slibuje slunečný víkend. (celý článek)

Výlov rybníka Vrkoče

Od pátku do neděle si rybníkáři připravili výlov rybníka Vrkoče poblíž města Pohořelice. V průběhu celého dne bude výlov komentován, návštěvníci se budou mít možnost dozvědět více o chovu ryb, rybníkářství v ČR a jeho tradici. Slibují také doprovodný program, který začíná každý den v 7.30 hodin. Součástí akce bude také pasování do „cechu Petrova“. Více najdete zde.

Měnínská brána v Brně zve do světa hraček

V roce 2007 připravilo Muzeum města Brna výstavu historických hraček výtvarnice a sběratelky Milady Kollárové. Výstava ji inspirovala k uskutečnění snu, vytvořit v Brně vlastní Muzeum hraček. V roce 2009 získala Měnínskou bránu, detašované pracoviště Muzea města Brna - právě ta je dnes světem hraček. (celý článek)

Olomoucký kraj

Unikátní výstava o železnici v Přerově oslavuje příjezd prvního vlaku

Dobové železničářské uniformy, fotografie, modely lokomotiv a výstava Povídání o mašinkách. Stejnojmenná knížka a výstava litografií s železniční tematikou Jiřího Boudy. To vše je k vidění v Přerově, který oslavuje 170. výročí příjezdu prvního vlaku na střední Moravu. (celý článek)

Víkend bude v Přerově patřit rytířským kláním

První ročník Rytířského turnajového klání v podání českých a moravských jezdců se uskuteční od pátku 28. do neděle 30. října na přerovském výstavišti. Návštěvníky čekají tři dny s rytíři na koních, s ukázkami středověkých bitek o čest a slávu, historickou hudbou a výstavou středověkých zbraní. (celý článek)

Netradiční prohlídky na hradech

Ve čtvrtek probíhá na Šternberku od 10 hodin akce Podzimní prázdniny na hradě. Děti si kromě prohlídek mohou vyzkoušet lukostřelbu a hrát s obrovskými kostkami. O víkendu pak Šternberk zakončuje turistickou sezónu kostýmovanými prohlídkami, které budou probíhat mezi 10. a 17. hodinou. Více najdete zde.

Od 16 hodin se na zámku Náměšť na Hané konají strašidelné prohlídky. Připraveny jsou noční pohádky, ale i strašidelné příběhy. Návštěvníci se podívají i do sklepení, kde potkají různá strašidla. Nejmenší se mohou těšit na ukázky z pohádek Princ a Večernice či Poklad na Sovím hrádku. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Zámek Napajedla ovládne Královský košt vín

Zámek Napajedla bude hostit velkou prezentaci všech medailových vín soutěže Král vín České republiky. Košt se uskuteční v historických sálech ve čtvrtek 27. října. Milovníci vín okusí nejlepší vína aktuální nabídky českých, moravských a slovenských vinařů. Koštovat se bude více než 300 vzorků. (celý článek)

Valašská Eiffelovka: nejmladší rozhledna ve Zlínském kraji

Valašská Eiffelovka. Tak s láskou a vtipnou nadsázkou říkají obyvatelé Valašska nové rozhledně, která se tyčí nad obcí Seninka na Vsetínsku. Vede k ní hned několik naučných stezek a turistických tras různé náročnosti, takže si určitě vyberete tu svou. Pro podzimní vycházku přírodou je výlet k Vartovně ideálním tipem. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Bruntál láká turisty na zubaté žáby

Bruntálsko je drsný kraj a v Bruntále žijí drsní lidé. Navíc tady mají už mnoho století pěkně ostré žáby, jsou totiž zubaté. I takovýmto způsobem se nyní prezentuje město Bruntál a láká do svých útrob turisty. Mimo jiné zde připravují unikátní expozici zubatých žab. Martin Dejdar alias Ozzák ze sitcomu Comeback si dělal z města legraci a tím mu věnoval nový symbol lákající turisty. (celý článek)

Unikátní výstava o Slezsku se otevřela v opavském Domě umění

Slezské zemské muzeum v Opavě, které je třetím největší v Česku, zahájilo v úterý odpoledne nejrozsáhlejší výstavní projekt za posledních deset let. Výstavu s názvem Paměť Slezska muzeum nemohlo zpřístupnit veřejnosti ve svých prostorách, jelikož prochází rekonstrukcí. (celý článek)

Netradiční drakiáda

V pátek v areálu zoologické zahrady v Ostravě budou uctívat supy, mrchožrouty nedílně patřící do přirozeného koloběhu přírody. Od 13 hodin pak bude netradiční drakiáda, při které se budou místo draků pouštět papíroví supi. Děti do 15 let, které si přinesou vlastnoručně vyrobeného létajícího supa, budou mít vstup na akci zdarma (tj. od 12.30 hodin). Drakiáda se koná pouze za příznivého počasí. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám