Hlavní obsah

Tipy na víkend: Sraz mercedesů, vinobraní, vzduchobraní, výstava papoušků

Novinky, Lucie Poštolková

Podzim pomalu klepe na dveře. Jedno z posledních vinobraní se o víkendu koná na zámku Valtice, které doprovodí také sraz historických mercedesů. Olomouc čeká velká výstava papoušků s názvem Exota. V Klimkovicích se v sobotu sejdou malí i velcí s větrníky na vzduchobraní. Gurmáni zamíří na Den kuchařů na Staroměstské náměstí nebo na Studénecké koštování.

Foto: Profimedia.cz

Historická vozidla značky Mercedes budou brázdit okolí Valtického zámku.

Článek
Praha

Designblok nabízí desítky vystavujících

Třináctý ročník největší tuzemské přehlídky designu, módy a tvořivého ducha vůbec Designblok nabízí do neděle 9. října na téměř šedesáti místech Prahy prezentace toho nejlepšího, co poslední rok vzniklo nejen u nás, ale také ve světě. Hlavními jevišti jsou dvě superstudia, módní přehlídky pak obsadily Obecní dům. (celý článek)

Bollywoodský filmový festival

Od čtvrtka do neděle patří kina Evald a Světozor Festivalu bollywoodského filmu. Promítat se bude aktuální indická kinematografie – jak komerční trháky, tak umělecké. Festival doplní také Bollywoodský jarmark ve vestibulu kina Světozor. K ochutnání budou různé indické delikatesy, vybírat můžete mezi „cetkami a hadříky“, tetování henou a také seznámení se s populární indickou hrou carrom. Kompletní program najdete zde.

Mistrovství ČR ve filetování čerstvých lososů

V sobotu se na Staroměstském náměstí koná Mistrovství ČR ve filetování čerstvých lososů. Hodnotit se bude kvalita zpracování, výtěžnost a čas přípravy. Důležitý je  způsob stáhnutí kůže, vykostění i čistota pracoviště. Akce proběhne od 10 do 22 hodin v rámci celosvětových oslav pátého ročníku Mezinárodního dne kuchařů.

Břevnovské posvícení 2011

Od pátku do neděle se v areálu Břevnovského kláštera koná posvícení. Pro návštěvníky je připravena ochutnávka celé řady jídel a pití, ale i možnost poznat historickou tradici svátku v přilehlé staročeské vesničce či se podívat na výstavu místních škol.

Připraveny budou stánky s pečenými husami a kachnami, knedlíkem, zelím a husími játry v husím sádle. Ochutnávat se budou bramboráky, bramborové spirálky, grilovaný býk, pečená šunka nebo chléb se škvarkovou pomazánkou. Pro mlsouny se budou podávat palačinky či trdlo. Nechybí nabídka nápojů v podobě sudového vína, burčáku, medoviny a piva. Jako hudební doprovod vystoupí Beatles revival a další. Děti si vyzkouší výrobu svíček nebo keramiku. Více najdete zde.

Cyklus o vizuálních studiích ve Studiu Trafačka

Kolik podob obraz má? A jak k nám obraz promlouvá? Je vůbec možné obraz zachytit pojmy? Na otázky ohledně obrazů se pokusí odpovědět cyklus přednášek a doprovodného výtvarného programu v prostoru Galerie Přefuk – Studio Trafačka, pojmenovaný Fresh Eye. První večer otevře mimo jiné známá komiksová kreslířka Lucie Lomová a stěžejní představitel českých vizuálních studií Jaroslav Vančát. Doprovodným programem bude expozice děl umělce Davida Böhma a dalších. Více najdete zde.

Výstava Praha a její dcery

V Muzeu hlavního města Prahy se otevřela výstava Praha a její dcery. Jde o pokus přiblížit pražské dějiny očima a prostřednictvím osudů jejích obyvatelek. Projekt chce zprostředkovat dnešnímu člověku ženský svět v průběhu historie a v současnosti. Součástí výstavy budou konference, semináře a setkání, prostřednictvím kterých představí zajímavé ženy i muže, kteří chtějí a mají k danému tématu co říci. Výstava potrvá do 15. dubna. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Zvon sv. Zikmund zazní na hradě Křivoklát, požehná mu pražský arcibiskup

Ve čtvrtek 6. října bude na hradě Křivoklát slavnostně vysvěcen pražským arcibiskupem Dominikem Dukou zvon se jménem sv. Zikmund. Svěcení bude předcházet slavnostní mše svatá v Královské hradní kapli od 16 hodin - její průběh bude přenášen na obrazovku na dolním nádvoří. Zvon se skoro po 100 letech vrátí na své místo. (celý článek)

Navštivte místo, kde vznikala Dvořákova Rusalka

Památník Antonína Dvořáka původně sloužil jako zámeček ve Vysoké u Příbrami, jenž patřil Dvořákovu švagrovi hraběti Kounicovi. Nyní se v prostorách zámku nachází muzeum s několika expozicemi, jejichž cílem je návštěvníky seznámit se životem a tvorbou Antonína Dvořáka i s rodem a osudy původních majitelů zámečku. (celý článek)

Gotické kachle na hradě Valečov

Až do 16. října si můžete prohlédnout výstavu gotických kachlí na hradě Valečov u Mnichova Hradiště. Jedná se o objev zbytků gotických kachlových kamen podkomořího královských měst Vaňka z Valečova. Hrad je otevřen o víkendech od 9 do 17 hodin. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Halapartna, zbraň v proměnách času

V pátek otevírá Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích výstavu nazvanou Halapartna, zbraň v proměnách času. Expozice vypráví o vývoji dřevcových zbraní s důrazem kladeným na halapartny a jejich roli v dějinách vojenství. Návštěvníci se mohou kochat dřevcovými zbraněmi, kyrysy, rukavicemi, helmami a další součástí zbroje. Zájemci si tak prohlédnou nejstarší zbraně pocházející z 15. století až po jejich romantické úpravy z 19. století, včetně plastik a panoplií. Běžné vstupné bude 20 korun, poloviční pak za 10 korun. Na stránkách muzea zatím aktuální podrobnosti nemají.

Ekofilm

Až do neděle probíhá v Českém Krumlově, Třeboni a Českých Budějovicích Mezinárodní filmový festival o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví. Kromě soutěže promítaných filmů jsou připraveny filmové přehlídky, projekce pro školy, odborné a tvůrčí semináře, besedy s filmovými tvůrci, workshopy a další doprovodné akce. Letošní ročník je věnován Mezinárodnímu roku lesů. Kompletní program najdete zde.

Plzeňský kraj

Buchary hamru v Dobřívu vám prozvoní hlavu

Kovárna byla dříve v každé větší vsi, hamry poháněné vodou taky nebyly řídkým jevem. S příchodem elektřiny odpadala postupně těžká práce, přesto ale můžeme stále vidět, jak se dřív kovalo. Ukázkovým je hamr v Dobřívu, obci nedaleko Rokycan. (celý článek)

Hrad Švihov

V sobotu se na hradě Švihov hraje hororová komedie: Vítejte v Ebersteinu - jídlo chutné, ceny mírné. Představení začne v 15 hodin a potrvá celou hodinu. Dopředu si rezervujte vstupenky na tel. 376 320 043, kvůli omezené kapacitě divadla a tradičně velkému zájmu ze strany veřejnosti. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Karlovarský týden s dobrodruhem Bertrandem Piccardem

Až do neděle v Karlových Varech a Lokti probíhá pátý ročník Karlovarského týdne. Jeho součástí bude 44. ročník nejstaršího festivalu filmů s turistickou tematikou Tourfilm a osmnáctý ročník festivalu Tourregion film. Hlavní hvězdou bude švýcarský vzduchoplavec a dobrodruh Bertrand Piccard, který při cestě kolem světa překonal v balónu 45 633 kilometrů za pouhých 19 dní, 21 hodin a 47 minut.

Tourfilm slibuje 500 filmů ze 135 států světa a 352 příspěvků na multimédiích ze 135 států světa. Nejlepší filmy festivalů budou moci diváci zhlédnout v Malém sále hotelu Thermal v pátek a v sobotu vždy od 10 do 12 hodin.

Návštěvníci ochutnají čaj v tibetské čajovně, prohlédnou si buddhistický chrám, zhlédnou vystoupení himalájských tanečnic Rasabihari Dasi a Petry Zakrevské a mnoho dalšího. V pátek se otevře výstava fotografií z Himalájí. Na všechny akce je vstup zdarma. Kompletní informace najdete zde.

Ústecký kraj

Vlčí hora má rozhlednu plnou rozhleden

Lužické hory se svými kuželovitými kopci přímo lákaly k výstavbě rozhleden. Na vršku nad stejnojmennou osadou Vlčí hora nejprve sloužily k výhledu lavičky. To byl vršek holý. Rozhlednu postavili v roce 1889. Dnešní za sebou má několik oprav a v sobě pohledy všech rozhleden na našem území. (celý článek)

Doubice mají možná největší sbírku dřevěných soch na světě

Nemáte cíl na výlet? Ideální je spojit návštěvu Jetřichovicka se skalními městy a vyhlídkami s návštěvou nenápadné obce, na niž dlouho nezapomenete. První, co vás ve vsi upoutá, jsou tři obrněné transportéry a nad nimi Gottwaldova socha. (celý článek)

Liberecký kraj

S prarodiči do zoo

Na čtvrtek připravila liberecká zoologická zahrada Den pro seniory. Pro návštěvníky bude připraven snadný pohyb bez bariér. Senioři nad 65 let se v době od 8 do 18 hodin mohou těšit na zlevněné vstupné (30 korun) a na komentované prohlídky. Průvodce si zájemce o prohlídky vyzvedne za pokladnami v 9 a ve 13 hodin. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Na zámku v Kuksu je patrně největší deskový betlém

Zámek Kuks je znám především plastikami nejvýznačnějšího sochařského představitele českého baroka Matyáše B. Brauna. Jeho venkovní galerie Ctností a Neřestí, doplněná volně stojícími sochami, k tomu v plenéru vytesaný pískovcový betlém, přitahují návštěvníky zámku hraběte Šporka. (celý článek)

Safari ve Dvoře Králové prodlužuje letní sezónu

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem prodloužila letní sezónu až do neděle. V provozu bude i letošní novinka, kdy mohou návštěvníci vjet do areálu safari mezi volně žijící zvířata vlastním vozidlem. Podzimní sezóna v zoologické zahradě začne od 10. října. Otevírací doba se tak zkrátí do 17 hodin a areál safari se uzavře. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Zmrtvýchvstání kostela v Neratově

Zničit kostel není složitá věc, zvláště když máte v ruce zbraň. Ruský voják v květnu roku 1945 panzerfaust měl a cíl byl tak lákavý. Velký a neutíkal, nebránil se. Zášleh a z kostelní věže byly trosky. Po pár letech byly trosky i z kostela v Neratově. Chátral, ale nedochátral. Vstal z ruin jako fénix. (celý článek)

S dětmi na kole do hor? Klidně ke Králickému Sněžníku

Vyjet si na cyklistickou túru do hor s dětmi? V době sedačkových lanovek, které v létě místo lyžařů vozí cyklisty a turisty, takový zážitek není nereálný. Zajeďte si třeba do Dolní Moravy v Pardubickém kraji a podnikněte výlet k jedné z nejvyšších hor v zemi, Králickému Sněžníku. (celý článek)

Tvrz Bouda zve na nadstandardní prohlídku

Dělostřelecké tvrze Bouda a Hůrka zvou návštěvníky k prohlídkám. Říjen je poslední měsíc, kdy lze Boudu navštívit. Jako bonus k rozloučení s letošní sezónou tu pro zájemce připravili šestihodinovou nadstandardní prohlídku. (celý článek)

Vysočina

K podzimu na Vysočině patří brambory a také draci

K podzimu na Vysočině neodmyslitelně patří brambory a pouštění draků. A přesně v tomto duchu se ponesou podzimní Dny vděčnosti v Horní Krupé u Havlíčkova Brodu, které se uskuteční v pátek a sobotu 7. a 8. října. (celý článek)

Poutní skvost na Zelené hoře je opředen legendou o Janu Nepomuckém

Miluji houbaření, a když jsem letos asi podesáté slyšela – jeď na Vysočinu, tam najdeš praváky i lišky – neodolala jsem a vyrazila do nejčistšího kraje České republiky. A protože je svorník Čech a Moravy prošpikovaný památkami, nedalo mi to a vypravila jsem se také na Zelenou horu u Žďáru nad Sázavou. (celý článek)

Jihomoravský kraj

Zábavné odpoledne s pouštěním draků a malováním na obličej

Pouštění a malování draků, soutěže o ceny, charitativní akce UNICEF. To vše je připraveno na čtvrtek 6. října pro návštěvníky nákupního centra Olympia Brno.(celý článek)

Běh za bořetickým burčákem a běh Bořeticemi

V sobotu se v Bořeticích uskuteční XI. ročník Běh za bořetickým burčákem. Desetikilometrovou trasu zakončí zabíjačka, masopust a grilování na prostranství před Obecním úřadem. Více najdete zde.

Vinobraní a mercedesy

Od pátku do neděle se na zámek Valtice budou sjíždět majitelé a příznivci historických vozidel značky Mercedes, akce bude zároveň spojena s ochutnávkou valtických vín. V sobotu se pojede od 10 hodin spanilá jízda Pálavou, v neděli se vyjíždí v 10 hodin na Lednici. Kompletní program najdete zde.

Olomoucký kraj

Olomouc obsadí papoušci ze všech kontinentů

Na olomoucké Výstaviště Flora se slétnou papoušci z celého světa. Od pátku do neděle se zde koná výstava Exota Olomouc, která patří k největším svého druhu v Evropě. Lidé si ve voliérách a klecích prohlédnou asi 2500 ptáků, které přivezou chovatelé z Česka i ze zahraničí.

Novinkou letošní výstavy bude i nové plemeno, olomoucký kanár. Lidé uvidí i několik druhů, které zatím na žádné výstavě v Česku ani Evropě nebyly, například dva druhy papoušků pyrura. Papoušci obsadí pavilón A, chovatelé bažantů, okrasného vodního ptactva a holoubků pavilón E. V pavilónu G na zájemce budou čekat další různé druhy ptáků, například kanáři, andulky a zebřičky, které bude hodnotit odborná porota. Pavilón H bude patřit měkkožravým a hmyzožravým ptákům. Podrobný rozpis najdete zde.

Zlínský kraj

Nad Brdo už cesta ve Chřibech nevede

Střecha Chřibů se nachází ani ne šest set metrů nad hladinou moře, přesto tu návštěvník zažívá pocit, že je na horách. Kopce se totiž nad rovinatou krajinou Uherskohradišťska vzpínají naprosto nepřehlédnutelně. A už zdálky se zdá, že lesy na jejich úpatích i vrcholcích jsou prostě takové, jaké správné lesy být mají – hluboké. (celý článek)

Cyklistickou sezónu ukončí na Razule víkend s testováním kol a nordic walking

Testování kol značky Specialized, vyjížďky s průvodci do terénu, výuka nordic walking či soutěže pro děti i dospělé - to vše mohou zažít o víkendu 8. a 9. října návštěvníci Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Gurmánské slavnosti - Studénecké koštování

V pátek 7. října bude náměstí Republiky ve Studénce patřit dobrému jídlu a pití. Toto páteční odpoledne se na náměstí uskuteční první ročník gurmánských slavností s názvem Studénecké koštování. (celý článek)

Klimkovické vzduchobraní

S větrníky vyrazte v sobotu do Klimkovic. Od 13 hodin se vychází z Klimkovic U lípy, Poruby-Mexiko a od Městského úřadu Vřesiny. Cíl je v areálu sanatorií, kde se bude konat Klimkovické vzduchobraní. Cílem akce je propagovat čisté ovzduší. Součástí akce bude slavnostní ukončení první etapy budování Lesního parku a pokus o rekord v počtu najednou roztočených větrníků.

Výlov rybníka v zoo

V ostravské zoologické zahradě se v sobotu koná tradiční výlov rybníka spojený s prodejem ryb. Akce se koná na rybníku pod výběhem zeber od 10 do 13 hodin. Zúčastnit se jí mohou lidé jen s platnou vstupenkou do zoo. Další podrobnosti najdete zde.

Nová rozhledna: dvě věže spojené mostem

Turisté se mohou rozhlédnout do daleka z nové rozhledny ve Městě Albrechticích na Bruntálsku. Stojí přímo na hranicích Česka s Polskem a je unikátní v tom, že vznikla ze dvou bývalých telekomunikačních věží, které ve výšce spojila nová lávka.

Rozhledna je zajímavá i na pohled. Na jednu věž vedou schody do výšky 24 metrů, kde je osmnáctimetrový most, po kterém mohou turisté přejít na druhou věž. Z věží je výhled nejen na Jeseníky, je krásně vidět naší kopcovitou stranu i polskou rovinu až do Opolí. Za krásného počasí je prý vidět až na Beskydy. Rozhlednu provozuje město a lidé se z ní mohou rozhlédnout zadarmo.

Reklama

Související témata:

Související články

Po stopách posledního šumavského medvěda

Šumava, často označovaná jako zelená střecha Evropy, patří mezi nejkrásnější pohoří naší republiky. Nachází se zde poslední ostrůvky dosud nedotčené přírody....

Výběr článků

Načítám