Hlavní obsah

Jičín vykročil se Čtvrtkem do pohádky

Právo, Vladislav Prouza

Průvodem pohádkových bytostí vykročil Jičín ve čtvrtek odpoledne se Čtvrtkem na pětidenní pouť pohádkou. Festival Jičín město pohádky sice oficiálně začal ve středu, kdy forman Šejtroček převzal klíče od městských bran, ale Rumcajs, Manka nebo řáholecký hajný Robátko se kvůli spisovateli Václavu Čtvrtkovi pohnuli až ve čtvrtek.

Jičín - město pohádkyVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Festivalem, který je zasvěcený letos stému výročí narození otce pohádkových figurek domovem na Jičínsku, znovu ožil doslova celý Jičín. Průvodu desítek masek okolo stánky a řemeslnými dílnami obklíčeného Valdštějnova náměstí letos počasí krutě nepřálo. Start jednadvacátého ročníku jičínského festivalu si vzdor deštivým přeháňkám a psí zimě nenechaly ujít stovky lidí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jičín město pohádky

„Chodím každý rok. Vždyť možností zažít skutečně celorepublikově proslavenou akci v Jičíně během roku příliš nemáme,“ děla starší žena zuřivě z chodníku povzbuzující průvod zimou zkřehlých masek.

Motto letošního pohádkového festivalu představuje tanec a pohyb prezentovaný v ulicích v duchu hesla "v Jičíně se bude tančit všude" folklorními soubory, baletními vystoupeními a tanečními workshopy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Průvodu vévodili jak jinak než Rumcajs s Mankou.

Kulatiny Václava Čtvrtka přijela do Jičína oslavit i spisovatelova dcera. Ta společně s rodinou ilustrátora Radka Pilaře, který dal Čtvrtkovým postavičkám podobu, pokřtila knihu O Rumcajsovi. Václava Čtvrtka nejvíc proslavily pohádkové postavičky z Jičína, kde spisovatel strávil léta první světové války. Jičínsko díky Čtvrtkovi proniklo prakticky do celého světa.

Historky o Rumcajsovi, víle Amálce nebo Křemílku a Vochomůrkovi zasazené do krajiny pod vrchem Šibeník a lesa Řáholce vydala řada světových nakladatelství a odvysílaly desítky rozhlasových a televizních stanic.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Součást pohádkového města tvoří řemeslné dílny.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Mediálním partnerem festivalu je deník Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám