Hlavní obsah

Tipy na víkend: Rozlučka s Mojou, cukrové, burčákové a bramborové slavnosti

Novinky, Lucie Poštolková

První říjnový víkend patří oslavám všeho druhu. V pražské zoo se rozloučí s velkou slávou s gorilí slečnou Mojou. Gurmáni a mlsné jazýčky si mohou vybrat mezi Burčákovými slavnostmi v Hustopečích, Vepřovými hody v Hodici, Bramborovou sobotou na Veselém Kopci, Slavnostmi vína ve Starých Hradech, vinobraním na Lokti, Slavnostmi jablek na vrchu Krasíkov, Cukrovými slavnostmi na hradu Loučeň či Zelnobraním ve Vidově.

Článek
Praha

Rozlučka s Mojou v Zoo Praha

V neděli od 14 hodin se bude v pražské zoologické zahradě konat rozlučka s gorilí slečnou Mojou. U pavilonu goril se rozloučí se sedmiletou slečnou i zpěvačka Lucie Bílá a obdivovatelé Moji. Od zaměstnanců zoo dostane speciální pas na cestu do Cabárcena, kam odjíždí v polovině října. Atmosféru dokreslí taneční ukázky flamenga či prodej speciálních dětských drinků „Mojito“. Akce vyvrcholí v 16 hodin rozlučkovým Plesem zvířat ve Vzdělávacím centru. Více najdete zde.

Fish Festival na Vltavě

Vltava v Praze ve středu ožila desetitisíci ryb, o víkendu se tu totiž koná rybářská soutěž. V rámci Fish Festivalu budou moci návštěvníci první dva říjnové dny také ochutnat rybí speciality nebo si zkusit takzvané muškaření. Dvoudenní akci na Střeleckém ostrově doplní koncerty a soutěže pro amatéry. Záměrem akce je podle Milana Heidlera z pořadatelské společnosti oslava svátku ryb a rybářů.

Do metropole putovalo z Velkého Meziříčí v kamionu 24 metráků živých ryb určených k vypuštění. Na víkendový závod jsou připraveni pstruzi duhoví, siveni američtí a dokonce pstruzi potoční. Šestého ročníku tohoto závodu v lovu pstruhů na umělou mouchu se letos zúčastní 96 rybářů z celé Evropy.

Zájemci se také budou moci povozit ve speciálních rybářských kajacích. Na dvou pódiích se v sobotu a v neděli představí několik kapel, chystá se i přehlídka dravců a výtvarná dílna pro děti. Dospělí návštěvníci spíše ocení kuchařskou show, kde budou moci ochutnat třeba speciálně upravené pstruhy nebo delikatesy z krevet. Vstup je zdarma. Více najdete zde.

Druhý ročník Cirkus Cirkus Classic začal

Druhý ročník přehlídky mezinárodního cirkusového umění Cirkus Cirkus Classic začal v pražském areálu Hagibor. Netradiční show nabídne až do 6. listopadu žonglérská a artistická vystoupení, akrobaty nebo drezúru bílých lvů, slonů, chrtů a lam.

Návštěvníkům se ve svých show představí drezér slonů Elvis Errani z Itálie; kolumbijští artisté Diorios; Brazilec Jefferson, který předvede adrenalinovou jízdu na kole; ruské duo Kalachev s akrobacií na vysoko zavěšeném vertikálním laně; španělský provazochodec Jos Muňoz; Jasters z Itálie, kteří vystoupí se svým číslem s noži a kuší; italský ekvilibrista Glen Nicolodi; Ruska Julie, která předvede drezúru chrtů a lam. V letošním ročníku se představí také tři čeští artisté: Jan Ringel, drezér bílých lvů; nožní žonglérka Claudia Bremlov a rychložonglér Rudolf Janeček.

Hlavním tahákem programu by mělo být vystoupení kolumbijských borců v takzvaném "kole smrti", kteří předvedou show v točících se ocelových kolech vysoko nad zemí. Více informací naleznou zájemci na adrese zde.

Středočeský kraj

Divadelními prohlídkami ožije zámek v Hořovicích

Hořovický zámek ožije při mimořádných divadelních prohlídkách nazvaných Zpátky do století aneb Knížecí cibulačka - stane se tak v pátek 30. září a v sobotu 1. října. (celý článek)

Cukrové slavnosti na zámku Loučeň

V sobotu 1. října se na zámku Loučeň pořádá oslava bílého zlata, které už od roku 1831 zajišťuje prosperitu kraje. Na programu jsou také pohádky, hry i malý kvíz. (celý článek)

V nabídce letošního Křivoklání je především šerm, písně a divadlo

Hrad Křivoklát pořádá ve spolupráci s profesionálními šermíři agentury Merlet v sobotu a neděli 1. a 2. října akci Křivoklání. Čili festival šermu, písní a divadla. (celý článek)

Na Křivoklát parním vlakem Albatros

V sobotu 1. a v neděli 2. října vyjede v 9.06 z Prahy-Braníka parní vlak a vydá se na svou tradiční jízdu ve směru na Křivoklát a Lužnou u Rakovníka. (celý článek)

Barokní areál Svatá Hora, ideální místo na výlet nejen v babím létě

Národní kulturní památka a významné evropské poutní místo Svatá Hora nad Příbramí je ideálním místem pro výlet nejen v letošním vrcholícím babím létě. Stejně jako lze vychutnat krásu architektonického členění a malířskou výzdobu ambitů, tak je možno dotknout se i barev podzimní přírody v okolním parku. (celý článek)

Jihočeský kraj

České Budějovice hostí do soboty MitOst festival

V Českých Budějovicích začal ve středu 28. září svátek kreativity, angažovanosti a setkávání - MitOst festival. Potrvá do soboty. Sjelo se na něj na 250 mladých lidí z Evropy, aby si vyměnili zkušenosti z pořádání různých akcí a některé z nich předvedli.

MitOst festival ve čtvrtek nabídne ekologické odpoledne v Domě U Beránka, s dílnami, koncerty, filmovými projekcemi, divadlem a výstavami. Návštěvníci by si neměli nechat ujít divadlo v podání Barevných dětí anebo páteční závěrečný koncert nu-jazz-popového Zeppelin Orchestra z Německa. Více o festivalu najdete zde.

Zelnobraní a pokus o rekord v navlékání hlávek zelí

V sobotu v 9 hodin se ve Vidově sejdou nadšenci zelí, celý den totiž bude patřit Zelnobraní. Pro návštěvníky je připraven jarmark řemesel, koncerty, folklorová a šermířská vystoupení, divadlo, pokus o rekord v navlékání hlávek zelí a další. Navíc bude přístupná prohlídka roudenské krouhárny s originální technologií. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Maršála Brauchitsche věznil Hitler v brdských Třech trubkách

Romantický lovecký zámeček Tři trubky nechal postavit koncem 80. let 19. století u soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka kníže Jeroným Colloredo-Mansfeld. Nyní je ve vlastnictví armády, ale dostanete se alespoň k jeho zahradě. (celý článek)

Baldovské návrší u Domažlic – historické místo s překrásným výhledem

Z Baldovského návrší, které se v 15. století stalo svědkem významné historické události, je překrásný výhled nejen na Domažlice, ale i na Český les a šumavské vrcholy. (celý článek)

Oslavy Světového dne architektury

V neděli oslaví Světový den architektury v Západočeském muzeu v Plzni. Před muzeem budou akce pro děti a dospělé od 14 hodin a od 16 je naplánovaná urbanisticko-architektonická vycházka, od 18.15 hodin pak promítání a beseda v Domu hudby. Kompletní program najdete zde.

Na Slavnostech jablek na Krasíkově ochutnáte nejlepší štrúdl

Na vrchu Krasíkov nedaleko Konstantinových Lázní se v sobotu konají tradiční Slavnosti jablek. Kromě řemeslného jarmarku a workshopů pro děti návštěvníci ochutnají množství jablečných specialit či moštu.

Slavnosti začnou v 11 hodin jarmarkem. Současně budou zahájeny výtvarné dílny, ve kterých si budou moci děti vyzkoušet potisk triček, malování na sklo nebo na dřevo nebo skládání origami. Ve stejnou dobu vystoupí i několik hudebních uskupení i divadel. Po 13 hodině začne krátké představení připravené žáky místních základních škol inspirované některou z okolních pověstí. Slavnosti končí v 18 hodin a od 20 hodin na ně naváže Koňský bál ve stodole Dvora Krasíkov na úpatí vrchu. Více informací o programu naleznete zde.

Karlovarský kraj

Vinobraní na hradě Loket

Na hradě Loket se o víkendu sejdou milovníci vína, burčáku a slivovice. Koná se zde pátý ročník Vinobraní. První den začíná akce v 10 hodin a končí ve 20 hodin, v neděli pak končí již v 17 hodin. Účast přislíbilo České vinařství Chrámce, Modrý sklep, Perla, Vinotéka Dobré víno paní Jana Krobová Karlovy Vary a mnoho dalších. Vstupné vyjde dospělé na 90 korun, studenti, děti a důchodci zaplatí 75 korun. Více najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Loket

Ústecký kraj

V úštěckém pekle se nebojí děti, ale rodiče

Staré vyřazené hospodářské stroje s nápisem Pekelné sklepy ukazují cestu k Muzeu čertů v severočeském Úštěku. Jaroslav Stejný, kterému všichni říkají Čert, tu vládne rukou pevnou a spravedlivou. (celý článek)

Za jelením troubením a Miroslavem Horníčkem do Kytlic

Zní to jako silná žaludeční nevolnost, zakončená vzlykem. Z jednoho kopce, druhého, třetího. Přibližuje se to, až máte štěstí - vidíte jednoho ze dvanácteráků. Za ním pomalu kráčí laň s kolouchem. Vyzývavé troubení se nese křižmo přes hřbitov, kde odpočívá rodina Horníčkova. (celý článek)

Liberecký kraj

Zoo Liberec oslaví Světový den zvířat

V sobotu oslaví zoologická zahrada v Liberci Světový den zvířat. V horní části areálu si návštěvníci mohou mezi 10 a 13 hodinou vyzkoušet dovednostní úkoly, soutěže a dozvědět se různé zajímavosti z říše zvířat. Za splněné úkoly budou soutěžící odměněni razítkem na speciální kartičku, za sesbírání všech razítek pak soutěžící získá jako odměnu barevného Průvodce po Zoo Liberec. Zájemci si tak vyzkouší jízdu zručnosti mezi obojživelníky, poznávání stop zvířat, jejich trusu i srstí či geografické zařazování zvířat do správných světadílů. Chybět ale nebude ani kreslení na asfalt či sestavování zvířecích skládaček. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Slavnosti Holovouských malináčů

V sobotu se vydejte na Slavnosti Holovouských malináčů. Program v Holovousech začíná vystoupením mažoretek z Volanic, dále se můžete těšit na vystoupení dětí z MŠ a ZŠ Chodovice, plavení koní, vyhlášení soutěže o nejchutnější jablečný moučník, nejoriginálnější dekoraci s motivem jablka, výtvarné soutěže na téma „Holovouský malináč“ a mnoho dalšího. Během celého odpoledne bude nabízeno občerstvení, domácí koláče, v zámku navštivte výstavu jablečných moučníků. Pro děti je připraven slaměný hrad, zvířátka a korálková dílna. Podrobnější program najdete zde.

Slavnosti vína s Albrechtem z Valdštejna

Tradiční starohradské slavnosti vína letos navštíví vévoda Albrecht z Valdštejna se svou družinou. Na programu od 10 do 17 hodin ve Starých Hradech je ochutnávka vín, dobová řemesla, vinný jarmark, souboje královských mušketýrů, pohádkové vinobraní pro děti a další zajímavosti. Další info najdete zde.

Pardubický kraj

Bramborová sobota

Sobota v osadě Veselý Kopec bude patřit bramborám. Na pořadu dne budou ochutnávky tradičních bramborových jídel, ale i přednášky o pěstování, použití i uskladnění brambor. Začátek akce je v 9 hodin, potrvá až do 17 hodin. Více najdete zde.

Vysočina

Vepřové hody

Rockovým koncertem začínají Vepřové hody v Hodici na Jihlavsku. V pátek od 18 hodin si tak zájemci poslechnou kapelu Jardy Hypochondra a Divné kapely. V sobotu pak program začíná v 09.30 hodin a nabídne širší nabídku jídel než v pátek. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Valtické vinobraní očekává návštěvu několika set krojovaných účastníků

V sobotu 1. října odstartuje letošní Valtické vinobraní. S vinobraním si vždy spojíme příjemné pojmy, jako je tradice, folklor, tanec, zábava, dobré jídlo a samozřejmě burčák. A že nebude chybět ani jedno z toho, slibuje Milan Sedláček, místostarosta Valtic. (celý článek)

Burčákové slavnosti

Až do neděle probíhají v Hustopečích Burčákové slavnosti. Na Dukelském náměstí a přilehlých ulicích se kromě burčáku a klasického vína můžete těšit na doprovodný program. Ve čtvrtek vystoupí děti a hudební skupiny, v pátek pak budou v 17 hodin slavnosti oficiálně zahájeny.

Připraveny jsou divadelní představení a slavnostní otevírání vinařských mázhausů perkmistrem města, Horenskou radou, Burčákovou policií a jejich doprovodem. Kolemjdoucí si poslechnou cimbálovou hudbu, country a další kapely. V sobotu od 9 hodin se otevírá středověký jarmark - historické tržiště s celodenním programem, ukázkami tradičních řemesel, dobovým ležením, zvěřincem, chutnými pokrmy a nápoji. Děti si užijí pohádky. Ve 13 hodin městem půjde historický průvod. Více najdete zde.

Na kole vinohrady Uherskohradišťska

V sobotu budou vinohrady Uherskohradišťska křižovat cyklisté. Akce začíná v 9 hodin registrací účastníků a o hodinu později odstartují sportovci na pět různých cyklotras, které jsou připraveny. Na odpoledne je připraven bohatý kulturní program. Podrobnější rozpis najdete zde.

Olomoucký kraj

Mezinárodní superkrosový závod

V neděli se pojede Mezinárodní superkrosový závod – LR Cosmetic ADOS CUP 2011. Organizátoři slibují pořádně benzínem provoněný, adrenalinový, divoký, pohodový a programově rozmanitý superkrosový den, který bude připraven ve znovuzrozeném superkrosovém areálu v Litovli.

Na programu budou superkrosové rozjížďky se startovním polem jezdců, složeným z motokrosařů z České republiky, Slovenska, Maďarska, Francie, Rakouska a Německa.

Účast přislíbil kompletní LR Cosmetic ADOS Team s piloty Kornelem Némethem (Maďarsko), Martinem Kohútem (Slovensko), Benczem Szvobodou (Maďarsko) a Tomášem Šimkem (Slovensko). Chybět nebude ani další zásadní tým na motokrosovém šachovnicovém poli v ČR – Osička MX Team s ridery Filipem Neugebauerem, Florentem Richier (Francie), Markem Sukupem, Filipem Podmolem a Matějem Hejhalem. Místo na startovním roštu mají jisté také Vojtěch Brumla (HT Group Racing Team), Michal Votroubek, Martin Žerava (Motoman Team) a Christoph Heinz (Rakousko). Tréninky se pojedou od 8.00 hodin a superkrosová show startuje ve 13 hodin.

Restaurátoři na Šternberku

O víkendu mezi 10 a 17 hodinou se na hradě Šternberk konají kromě tradičních prohlídek i setkání s restaurátory. Zájemci se mimo jiné dozví tajemství obnovy historických předmětů z mobiliáře hradu. Vstupné na prohlídky s restaurátory odpovídá běžnému vstupnému do hradu. Více najdete na stránkách hradu.

Zlínský kraj

Buchlov na stráži vrcholků Chřibů i egyptské mumie

Z dálky vypadají jako zelené hřbety stáda, které se choulí pod dohledem obrovitého kamenného pastýře. Vrcholky Chřibů, na něž starostlivě dohlíží hrad Buchlov. Právě ten, od kterého – jak je všeobecně známo – větor věje… (celý článek)

Skeptici z Bojkovic otevřeli novou rozhlednu

Svobodné občanské sdružení Klub bojkovských skeptiků ve středu na Skalce v Bojkovicích na Slovácku otevřelo novou rozhlednu. Stavba zhruba deset metrů vysoké vyhlídky ze smrkového dřeva přišla přibližně na dva milióny korun. Když je jasno, je odtud krásný výhled na údolí od Uherského Brodu až k Pálavě.

Kromě nově postavené rozhledny mají Bojkovice od letošního června novou atrakci v podobě opraveného zámku Nový Světlov. Majitel jej zrekonstruoval a otevřel veřejnosti. Konají se zde i koncerty a další společenské akce.

Moravskoslezský kraj

Výstup na Mount Everest po sjezdovce na Červeném kameni

O víkendu si sportovně nadšení jedinci vyzkouší, jaké to je zdolat převýšení nejvyšší hory na světě - Mount Everest. V Kopřivnici si zájemci vystoupají po sjezdovce na Červeném kameni devětatřicetkrát a ujdou tak asi 55 kilometrů. Účastníci se mohou registrovat ve třech kategoriích – sólolezci, duolezci a družstva, která jsou u dospělých maximálně šestičlenná, u dětí desetičlenná. Předpokládaný konec je v neděli v 16 hodin.

Ostravská zoologická zahrada oslaví Den zvířat

V neděli připravila Zoo Ostrava soutěž věnovanou ohroženým druhům zvířat. Představí se také děti ze Základní školy Školská v Karviné a v Raškovicích se svými výrobky na podporu ohrožených druhů. Navíc se oslaví 50. narozeniny slonice Suseely. Sloní babička dostane speciální dort a další pamlsky. Narozeninová oslava začne ve 13 hodin v pavilonu slonů. Více se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Poznávací výlet za nejvíc sexy akcenty

Cestovat se dá za čímkoli, co lidem přijde zajímavé. Někteří jezdí za památkami, jiní za přírodou, někdo za sexy akcenty. Opravdu, i za tímhle poznáním se dá...

Výběr článků

Načítám