Hlavní obsah

Roztančený Jičín složí hold Václavu Čtvrtkovi

Právo, Ludmila Žlábková

Pohádkové město Jičín se tento týden roztančí. Ve středu tu začíná už jednadvacátý ročník festivalu Jičín – město pohádky, letos s mottem Taneční pohádkování.

Foto: Archiv, Právo

Symbolem festivalu je loupežník Rumcajs a jeho rodina, tedy Manka a syn Cipísek. Ve městě nechybí ani Rumcajsova ševcovna.

Článek

V loňském roce si tuto akci nenechalo ujít na sedmdesát tisíc velkých, a zejména malých návštěvníků, kteří přijeli z celé republiky. A podobně jako v minulých letech je i tentokrát deník Právo mediálním partnerem festivalu. Na prahu třetího desetiletí pořádání pohádkového festivalu slibují pořadatelé jak tradici, tak inovace a novinky.

„Hned ve středu ráno se otevřou brány hlavního města pohádky a forman Šejtroček s dětmi převezme od starosty symbolický klíč od města a patron našeho festivalu i pohádkového města Jiří Lábus festival zahájí,“ upozornila Věra Rychterová, předsedkyně správní rady pořádajícího nadačního fondu festivalu.

Kolotoč tvořivosti, soutěží a her

„Kolotoč tvořivosti, soutěží a her bude zastřešovat tanec v mnoha podobách s doprovodnou hudbou či zpěvem. Přítomnost na festivalu však znamená zapojit se do všeho dění, proto ani letos nemohou chybět dětmi tak oblíbené tvůrčí dílny. Bude jich na čtyřicet, chybět nebude ani sklářská pec nebo Les poznání v zámeckých sklepích,“ dodává Rychterová.

Druhou dramaturgickou linií pohádkového festivalu bude oslava stého výročí Václava Čtvrtka, autora nesmrtelných pohádek o víle Amálce, formanu Šejtročkovi, Křemílku a Vochomůrkovi, Makové panence a samozřejmě i o nejslavnějším z loupežníků Rumcajsovi, Mance a jejich synkovi Cipískovi. Každý festivalový den tak bude připomínat jednu z autorových knížek a její hrdiny.

Změnou proti zvyklostem je čtvrteční pohádkový průvod, který se dříve konal hned v první festivalový den. „Opět to má souvislost s oslavou Čtvrtkova narození. Průvod, tato krásná a všemi očekávaná podívaná, bude totiž pojatý jako pocta spisovateli, a proto je symbolicky zařazen na čtvrtek. Čtvrtkovy pohádky budou jistě silnou inspirací pro chystané kostýmy, masky a převleky,“ míní Věra Rychterová s tím, že v podvečer pak bude za přítomnosti dcery spisovatele a rodiny ilustrátora Radka Pilaře pokřtěna nová kniha O Rumcajsovi. Více o programu zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám