Hlavní obsah

Kašperské Hory - nejstarší zlatonosný revír v Čechách

Novinky, Michal Otřísal

Není příliš velkým tajemstvím, že Kašperští slovo zlato moc nemilují. Jejich malebné městečko uprostřed šumavských hvozdů totiž údajně stojí na desítkách tun žlutavého kovu, kterým se po staletí měří bohatství států i jednotlivců.

Článek

Je sice pravda, že dnes spolehlivě rozpálí místní obyvatele slovo kůrovec, ale prudce rostoucí cena zlata probouzí obavu před malou zlatou horečkou. Už několikrát se v posledních letech bránili obnovení těžby, která by do městského rozpočtu přinesla nemalý peníz, ale zároveň by přes všechny sliby o neinvazivní těžbě znamenala zásah do jejich největšího pokladu - přírodního bohatství Šumavy.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Kašperk

Zlato, kterého se prý na světě vytěžilo celých 117 tisíc tun, tj. krychle o velikosti jedné hrany 17,5 metru, tu rýžovali už Keltové a největšího rozmachu dosáhla těžba za Jana Lucemburského a Karla IV. Dodnes je okolní krajina zvrásněná haldami a štolami, nejvíce pak jižně od Kašperských Hor, kde se těžilo ještě na začátku 20. století. Františkova šachta, Česká šachta, štola sv. Jana a pak ty nejmladší doly Bedřicha, Josefa, sv. Jana a důl Kristýna, samá poetická až nábožná jména.

V posledně jmenované štole je od konce padesátých let umístěno seismologické zařízení Geofyzikálního ústavu Akademie věd, které ve své době až do konce osmdesátých let bylo vzhledem k počtu a kvalitě záznamů nejcitlivějším záznamovým zařízením na světě. Ve stálé pracovní teplotě 8 stupňů Celsia tu měly citlivé přístroje registrovat krom zemětřesení i jaderné pokusy v americké Nevadě, Číně, Nové Zemi i na atolu Mururoa.

Dnešní plně digitální stanice, zařazená do celosvětové sítě seismologických pracovišť, využívá po léta požehnání zastavené důlní činnosti v širokém okolí, které bylo narušeno jen uprostřed devadesátých let minulého století při průzkumných pracích zlaté žíly ve štole Naděje. Doufejme, že nadějí pro vědou zalidněnou Kristýnu a tento kout Šumavy zůstane těžařský klid na lůžku a správné prášky zdravého rozumu proti možnému vypuknutí novodobé zlaté horečky.

Vysílání pořadu Výletníci v České televizi
Čtvrtek 1. září ve 21.25 hodin ČT 1 Stránky pořadu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám