Hlavní obsah

Tipy na víkend: Slavnosti piva, ledového vína, Hradozámecká noc a letecký den

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O prvním zářijovém víkendu budou cinkat půllitry v Jindřichově Hradci a Žatci v rámci pivních slavností. Ledové víno budou degustovat v Lednicko-valtickém areálu. V Hradci Králové se připravují na mezinárodní letecký den. Sobotní Hradozámecká noc otevře stovky památek po celé republice.

Článek
Středočeský kraj

Hradozámecká noc se po roce opět vrací

Po roce opět přichystal Národní památkový ústav (NPÚ) Hradozámeckou noc, při níž se, až slunce zajde, mimořádně otevře 78 objektů v celém Česku, ve středních Čechách jich bude 14. (celý článek)

Veteráni Oldtimer Bohemia Rally

Milovníci historických vozidel z celé republiky se setkají od 1. do 4. září v Mladé Boleslavi. Koná se tu druhý ročník Oldtimer Bohemia Rally. Závod je zařazen v nejprestižnější kategorii A do světového kalendáře mezinárodní asociace FIVA, která celosvětově sdružuje národní kluby veteránských vozidel. Pořadatelé akce očekávají účast šedesáti historických vozidel.

Závod je rozdělen do tří dnů po osmi etapách o celkové vzdálenosti 300 kilometrů. První odstartuje v Mladé Boleslavi a povede především historickými částmi města a jeho nejbližším okolím. V dalších etapách se závodníci podívají třeba na zámek Sychrov, do Liberce, na zámek Ctěnice a také k pražské rozhledně na Petříně. Poslední etapa má cíl v Mladé Boleslavi, kde také proběhne vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií.

Zvláštní kategorií bude letos soutěž elegance, v níž speciálně ustavená porota ohodnotí, jak posádka dokonale sladila své dobové oblečení s vozem a zda koresponduje s rokem výroby daného automobilu nebo motocyklu. Veřejnost se může zúčastnit přehlídky závodících historických vozidel na náměstí v Mladé Boleslavi. Podrobný rozpis jízdy najdete zde.

Retro výprava do socialismu

Na zámku Loučeň se o víkendu vypraví do socialismu. Brigádníci ve školicím středisku budující socialismus se vypraví do prvomájového průvodu, vyzkouší si spartakiádu a budou poslouchat Michala Davida. Nahlédnou do mauzolea V. I. Lenina. Více najdete zde.

Dny města Kladna

O víkendu oslaví v Kladně Dny města. Pro diváky jsou připravena hudební vystoupení v podání No Name, Davida Kollera, Terezy Černochové. Navíc si prohlédnou vystoupení mažoretek, mušketýrů, bublinové show. Sobotní večer zakončí ohňostroj. Podrobnější informace najdete zde.

Liberecký kraj

Ferdinand Porsche Festival

Od pátku do neděle se ve Vratislavicích nad Nisou v ulicích budou prohánět luxusní vozy značky Porsche. Akce oslaví 136. narozeniny Ferdinanda Porsche. Na tradiční setkání majitelů a příznivců vozů Porsche letos poprvé dorazí vzduchem chlazené automobily Volkswagen. Podrobný program najdete zde.

Mariánská sklářská pouť na Kristiánově

V sobotu se vydejte na Kristiánov u Bedřichova. Letošní dvacátý ročník Mariánské sklářské poutě začíná v 8 hodin.

Již po několik let na návštěvníky čeká pestrý program, který je uveden poutní mší svatou (10:00), ve zbytku dne se prolínají pásma písniček a pohádek (cca do 16:00), dobovou kulisu tvoří nejen jarmareční stánky s rukodělným zbožím a vyhlášenými kristiánovskými pouťovými koláči, ale též lidová architektura Liščí boudy (Památník sklářství) a krásná příroda Jizerských hor.

Karlovarský kraj

Unikátní kabinková lanovka se dostane i do Krušných hor

Na konci minulého století byly Krušné hory téměř odepsány. Přes 200 kilometrů dlouhá hraniční hradba na severozápadě republiky byla z velké části zdevastovaná těžbou a imisemi tepelných elektráren. Za posledních dvacet let se však mnohé změnilo. (celý článek)

Ústecký kraj

Slavnosti chmele a piva

O víkendu bude Žatec patřit oslavám chmele a piva Dočesná 2011. Slavnosti se konají pravidelně vždy na konci prázdnin, letos začínají v pátek v 18 hodin. Hudební koncerty jsou připraveny na Nám. Svobody a u Autobusového nádraží. Mezi nejznámější tváře bude patřit Olympic, Sto zvířat, No Name a další. Návštěvníci si budou moci projít také historické tržiště. Podrobnější informace najdete zde.

Mistrovství ve vaření svíčkové 2011

V sobotu od 13 hodin se na zámku Červený Hrádek u Jirkova koná16. ročník gastronomické soutěže. Každý soutěžící předloží porotě pět porcí svíčkové na smetaně. Porotci vyhodnotí vůni, konzistenci omáčky, křehkost masa a celkový dojem. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Hradozámeckou nocí ke hvězdám Santiniho-Aichela

V rámci Hradozámecké noci se v sobotu v sedm večer otevírají kláštery Kladruby a Plasy, a to až do půlnoci. Netradiční podoba nočních prohlídek poodhalí neobvyklou atmosféru večerního nasvícení. Prohlídky obou klášterů začínají v 19.00 hodin, vstupné je 80 korun za osobu (děti do 6 let mají vstup zdarma).

Noční návštěvníci se navíc mohou zúčastnit hry s čísly a písmeny. Správně rozšifrovaná tajenka ukrývající se nejen v nápisech a freskách bude volnou vstupenkou na prohlídku druhého kláštera. Na vše mají zájemci limitovaný čas – a to jedinou noc - v sobotu od 19 hodin do půlnoci.

Pouť ve Švihově

Od pátku do neděle se ve Švihově koná tradiční pouť. Na náměstí vyroste stan, kde o víkendu od 14 hodin vystoupí Pouťová heligonka. Více najdete zde.

Sobotní noc také zpřístupní řadu památek v rámci Hradozámecké noci. Včetně hradu Švihov také Kozel a Horšovský Týn. Více najdete zde.

Kašperské Hory - nejstarší zlatonosný revír v Čechách

Není příliš velkým tajemstvím, že Kašperští slovo zlato moc nemilují. Jejich malebné městečko uprostřed šumavských hvozdů totiž údajně stojí na desítkách tun žlutavého kovu, kterým se po staletí měří bohatství států i jednotlivců. (celý článek)

Jihočeský kraj

Babí léto na Lipně

U Lipna nad Vltavou ožije hladina nádrže během víkendu. Kromě šlapadel, plachetnic a člunů, přibudou i závodní lodě - pojede se tu soutěž Lipenský drak, Závod poháru ČR lodní třídy Optimist. Další informace najdete zde.

Pivní slavnosti v Jindřichově Hradci

V pátek a sobotu si budou půllitry ťukat návštěvníci pivních slavnosti v Jindřichově Hradci. Pod dvěma pódii si budou moci poslechnout dechovku, ale i skupinu Wohnout, No Surrender a další. Podobný program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Letecký den Ciaf

O víkendu se nad letištěm v Hradci Králové vznesou české i zahraniční letouny v různých akrobatických sestavách. Letiště bude pro veřejnost otevřeno od 8 hodin, zájemci si budou moci prohlédnout gripeny nebo cesny nejrůznějších tipů. Zatím potvrdily svou účast posádky z Ameriky, Polska, Německa, Itálie, Velké Británie i Slovenska. V 11 hodin akrobatická vystoupení zahájí přelet letounů armády České republiky. Po oba dny bude program podobný, končí vždy v 17 hodin. Podrobnější rozpis bude v pátek večer zveřejněn zde.

Slavnosti královny Elišky

Od pátku do neděle se v Hradci Králové konají tradiční historické slavnosti královny Elišky. Jezdecké ukázky, kejkle, ohňová show, šermířské ukázky, kouzelníci a mnoho dalšího na několika místech Hradce.

Kraj Vysočina

Hradozámecká noc na Vysočině 

Do akce Hradozámecká noc 2011, která má představit památky v netradiční době a s netradičním programem, se na Vysočině zapojí všech šest památkových objektů ve správě pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči. Památky nabídnou různorodý program od nočních prohlídek, přes divadelní představení a hudební vystoupení, až po komponované programy.

Společným prvkem Hradozámecké noci, která se uskuteční v noci z 3. na 4. září, je letos bílá barva. Programy začínají po 18 hodině. Kromě zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde se uskuteční hlavní kulturní program, mohou zájemci v Kraji Vysočina navštívit oživené noční prohlídky na hradě Lipnici nebo netradiční noční hasičské závody na zámku v Telči. Zámek v Náměšti ukáže své noční interiéry.

Pro návštěvníky budou připraveny noční prohlídky, divadelní představení, módní přehlídka, koncerty a tematická výstava. Aktualizovaný program najdete zde.

Havlíčka Borovského připomene tradiční průvod

Letošní jubilea Karla Havlíčka Borovského (1821 až 1856) si jeho rodná Havlíčkova Borová připomene slavností s tradičním průvodem od 2. do 4. září. Průvod navazující na tradici oslav, které se v této obci příležitostně konají od roku 1862, se chystá na sobotní odpoledne. Seřazen bude u staré školy ve 13.30 hodin. Průvod se pak zastaví u rodného domku Karla Havlíčka a skončí na náměstí kladením věnců u jeho pomníku, přiblížil borovský starosta Otto Hájek. Následovat bude program s hudbou, divadlem, šermíři a tancem.

Pardubický kraj

Afrikafest na Chocni

V pátek se v parku a na nádvoří zámku Choceň koná šestý ročník Afrikafestu 2011. Na benefičním festivalu návštěvníky čekají workshopy, africké hry, výtvarné a rukodělné dílny, soutěže a hudební program. Vystoupí skupiny Grangers, Květy, Michal Hrůza a Kapela hrůzy a Cate. Vstupné činí 50 korun. Více o akci najdete zde.

Olomoucký kraj

Pivovarské slavnosti

Od pátku do soboty se v Hanušovicích konají pivní slavnosti Holba. Hlavní tváří doprovodného programu je letos skupina Kryštof a skupina Mandrage, ale na své si přijdou i rockeři. Celkem vystoupí desítka kapel různých žánrů, od popu až po dechovku. Sobotní večer okoření ohňová show a zakončí jej pak ohňostroj. Kompletní program najdete zde.

Zlínský kraj

S horským kolem na Štákův vršek

Nedaleko Zlína leží Štákův vršek, kde se v sobotu pojede veřejný závod horských kol - Zlínská kola.  Bikeři a bikerky se na Štákově vršku, kde bude závod ve 13 hodin odstartován, sejdou již popáté. Trať má celkovou délku 40 km, pojede se na zajímavém desetikilometrovém okruhu s velmi pestrým profilem trati. Očekává se účast kolem 200 závodníků. Pro závod jsou vypsány kategorie junioři do 18 let, muži I (od 18 do 40 let), muži II (od 40 do 50 let), veteráni (nad 50 let). Samostatnou kategorii mají ženy. Více informací najdete zde.

Vizovice v proměnách času

Existenci města Vizovice dokládají písemné záznamy staré 750 let. Historii tohoto města, které v minulosti používalo také názvy Vyzovice či Wisowitz, přiblíží výstava nazvaná Vizovice v proměnách času, kterou připravil Jiří Madzia. Vernisáž proběhne 2. 9. 2011 v 17:00 hodin ve vizovickém informačním centru, které se nachází ve vestibulu Domu kultury. Výstava pak potrvá do 30. září.

Zdarma do Arcibiskupského zámku

Ve čtvrtek si zájemci prohlédnou Arcibiskupský zámek v Kroměříži zdarma. Správa kroměřížského zámku chce touto akcí zdůraznit význam a jedinečnost druhé nejvýznamnější obrazárny v České republice. Návštěvníci mohou obdivovat díla Tiziana, Cranacha van Dycka a dalších, expozici světově ojedinělé sbírky mincí církevních ražeb v Biskupské mincovně, aktuální výstavu moderního umění v galerii Orlovna a výstavu v Květné zahradě.

Na nádvoří zámku proběhne prezentace moravských a světových vín, ochutnávky vzorků a someliérská vystoupení. K poslechu bude hrát cimbálová muzika Dubina a zhlédnout můžete i vystoupení pěveckého sboru Zesrandy. Pro návštěvníky jsou připraveny atraktivní večerní prohlídky historických sálů zámku a zámecké věže, které proběhnou v době od 17:00 do 22:00 hodin.

Jihomoravský kraj

Brněnský hrad Špilberk přivítá festival historického šermu

Na velkém nádvoří hradu Špilberk se koncem týdne setkají milovníci historického šermu, tance a hudby. Brněnská pevnost tentokrát při 12. ročníku Festivalu šermu a historie Špilberk přivítá osm souborů a stovky návštěvníků.

Festival je vyvrcholením šermířských akcí v Brně. Diváci mohou srovnávat různé soubory a vytvořit si názor na jejich úroveň. V pátek 2. září otevře festival hudební skupina Codex, která interpretuje za pomoci dobových nástrojů středověkou hudbu.

V sobotu se nadšenci mohou těšit na dalších pět šermířských a tanečních vystoupení. Přehlídku v podvečer uzavře soubor Valmont s představením Na příkaz Albrechta z Valdštejna. Pořadatelé chystají doprovodný program pro děti, například jízdy na koni a tematické soutěže. Program přehlídky i rozpis výstav najdete zde.

Světový den ledového vína

Od pátku do neděle se v Lednicko-valtickém areálu uskuteční 1. ročník mezinárodní soutěže vín s názvem IceWine du Monde. V pátek a v sobotu budou profesionální degustátoři z České republiky, Slovenska, Rakouska a Francie pod vedením generálního ředitele Světové vinařské organizace (OIV) Federica Castellucciho hodnotit 83 vzorků ledových a slámových vín ze 41 vinařství z celého světa.

Součástí programu je také Open Air Festival pro širokou veřejnost. V okolí zámku Lednice v sobotu od 10 do 18 hodin, na zámku ve Valticích od 10 do 22 hodin a v neděli na obou místech mezi 10 a 17 hodin mohou návštěvníci ochutnat soutěžní i nesoutěžní vzorky moravských vín a kulinářské speciality Jihomoravského kraje.

Na akci budou prezentována regionální řemesla, na pódiu se vystřídají dětská divadélka, národopisné soubory Dunájek a Hrozének a další.

Hrad Bítov vystavuje ojedinělou kolekci korouhví

Ojedinělou výstavu 70 větrných korouhviček, ukazatelů proudění větru, známých především ze střech památkových objektů, hostí do konce října hrad Bítov na Znojemsku. Exponáty ovšem nejsou historické, vytvořili je současní evropští výtvarní umělci.

Kolekce korouhviček je majetkem spisovatele, novináře a sběratele Daniela Couturiera z Francie. V minulosti už je vystavoval na veřejných prostranstvích měst, v zahradách a parcích ve Francii, Německu, Kanadě, USA či severní Africe.

Bítov patří k moravským hradům s největším počtem střešních korouhví. Bítovských je osm a vydávají zvuk. Říká se jim Aiolovy harfy, podle řeckého boha větru, a zdobí střechy jižního křídla hradu. Návštěvníci tak mohou porovnat historické korouhvičky s moderními. Zatímco v minulosti měly často podobu měděných vlaječek a kohoutů, moderní korouhve zachycují lidské postavy a jsou vyvedeny do nejrůznějších tvarů.

Moravskoslezský kraj

Hornické slavnosti v Karviné

Hornické slavnosti OKD v Karviné nabídnou letos na začátku září bohatý program zpestřený o nové atrakce. Návštěvníci si poprvé budou moci prohlédnout nejmodernější těžební stroje. Na slavnostech postupně zazpívají Ben Cristovao, Wohnout, Mig 21, Kryštof, Navigators, Romengo, Fleret nebo Lucie Bílá. Koncertní program, který bude na třech scénách, uzavřou hity legendárních AC/DC v podání anglické kapely Hells Bells.

Kromě tradiční zábavy se chystá další novinka - karnevalový průvod Nadace OKD. V areálu budou zábavné zóny, lunapark, skákací atrakce a další doprovodná lákadla pro malé i velké. Podrobnosti najdete zde.

Na beskydské Pustevny za Maměnkou a Libušínem

Pokud jsme chtěli poznat tradice východní Moravy, pak se přímo nabízela návštěva Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm nebo Pusteven. Protože v Rožnově jsme loni pekli frgály, letos jsme vyjeli na jedno z nejznámějších turistických i lyžařských středisek Beskyd. Nejtypičtější pro něj jsou dvě takřka pohádkové stavby – Libušín a Maměnka. (celý článek)

Praha

Do Průhonic pro skutečné unikáty

Průhonický park se chlubí genofondovými sbírkami růží, pivoněk a kosatců, které se pravidelně po třech až čtyřech letech přesazují. A protože za tu dobu pěkně narostou, botanická zahrada část sortimentu nabízí zahradníkům, zahrádkářům i dalším zájemcům.

Návštěvníci parku si budou moci o víkendu vybrat některou z více než 250 odrůd a odnést si ji za symbolickou cenu 15 Kč. K dispozici je i řada běžně neznámých variant, které nikde jinde nespatříte. Některé byly vyšlechtěné již v 17. století. Kromě kosatců budou v nabídce i vybrané odrůdy bylinných pivoněk. Součástí akce jsou i odborné konzultace o vlastnostech a nárocích jednotlivých odrůd a prohlídka genofondových sbírek růží, které v těchto dnech znovu vykvétají.

Mapping na Staroměstském orloji

Unikátní projekce na Staroměstský orloj se vrací, první z osmi promítání se odehraje už v sobotu ve 20 hodin. Projekce jsou naplánované na osm zářijových a říjnových sobot, od 3. září do 22. října. Přesné časy začátků projekcí jsou zveřejněny na webu. Délka audiovizuálního díla je cca 10 minut, promítá se vždy po půl hodině do 22.00. Vstup na Staroměstské náměstí je zdarma.

Večerní prohlídky zoo a prvňáčci za korunu

Ve čtvrtek budou mít prvňáčci do pražské zoo za korunu. Připraveny jsou pro ně komentovaná setkání a cvičení se zvířaty, která budou probíhat celý den. Podrobný rozpis najdete zde.

V pátek a sobotu se během září konají stále večerní procházky po zoo. Zájemci se dozví, co dělá hyena v noci, jak odpočívají žirafy, a zjistí, jestli vlci skutečně vyjí na měsíc. Sobota pak bude patřit zvířatům z plakátů. U výběhů jednotlivých osobností budou probíhat komentovaná krmení.

Petřín - magický vrch, který byl svědkem křídového moře i poprav

Petřín (327 m n. m.) vlastně ani není kopec. Je čelem příkrovu, který pokračuje Strahovskou plání k Bílé hoře. A přesto Petřín patří k nejkrásnějším místům v hlavním městě a stal se součástí historie. Na vrcholku Petřína bylo od nepaměti popraviště, na svazích obora, která zřejmě využila původní prales. (celý článek)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám