Hlavní obsah

Hrady musejí nabízet víc, aby přilákaly stejné množství turistů

Zatímco šéfové koupališť letos lomí rukama nad třetinovou návštěvností v porovnání s loňskem, kasteláni na hradech a zámcích jsou spokojenější. I když také dobrá polovina z nich si stýská, menší zájem prý ovlivnily ceny vstupenek a na stejnou návštěvu musejí vynaložit více úsilí než loni.

Foto: Profimedia.cz

Například jeden z nejkrásnějších jihomoravských hradů Pernštejn navštívilo 21 990 lidí, což bylo o plných 42 procent méně.

Článek

„Máme asi o třináct tisíc lidí větší návštěvnost než v minulém roce. V létě sem ale přijel stejný počet turistů. Nárůst je tak hlavně ze zimy, kdy jsme měli otevřeno a zájem byl vyšší,“ řekl Právu kastelán Hluboké nad Vltavou Miroslav Pavlíček. Podobně hovořil i jeho kolega z Třeboně Pavel Hofman.

Foto: Profimedia.cz

A na kompletně zrekonstruované Kratochvíli, perle renesance v Čechách, mají úsměv ještě širší. „Návštěvnost se zvýšila o jednu třetinu, to znamená, že přijelo o devět tisíc lidí více. Je to jednoznačně provedenou obnovou,“ sdělil kastelán Vojtěch Troup.

Foto: Profimedia.cz

Kratochvíle

Vábničkou jsou kulturní akce

Za příznivým vývojem návštěvnosti stojí podle kastelánů nejen chladné počasí, ale hlavně vyšší zájem Čechů o historii mimo hlavní turistickou sezónu. Lidem stálo za to sáhnout hlouběji do peněženky, když jim objekty měly co nabídnout. Například na Hluboké platily rodiny loni nejdražší vstupné 310 Kč, letos to je už 360 korun.

„Od začátku sezóny jsme měli o jedenáct tisíc návštěvníků více než loni. Myslím, že k tomu přispělo zachování loňské úrovně vstupného a rozšířená nabídka akcí,“ řekl Právu Jan Lauro, kastelán Helfštýna na Přerovsku.

Foto: Profimedia.cz

Ani ve Velkých Losinách nad statistikou návštěvnosti nelomí rukama. Ale aby mohli konstatovat, že „jsou na svém“, zdražili, i když jen o desetikorunu. A také přidali na hodnotě doprovodných kulturních akcí…

I návštěvníci některých hradů a zámků v Libereckém kraji museli při nákupu vstupenek letos sáhnout hlouběji do kapsy, na nižší návštěvnosti se to ale nepodepsalo. A minimální nárůst návštěvníků (o jedno procento více než loni) podle ředitele liberecké pobočky NPÚ Miloše Kadlece nepotvrzuje, že by deštivé a poměrně chladné léto přilákalo na Bezděz a Trosky davy turistů.

Foto: Profimedia.cz

Rozkopané silnice ohrožují kasu

Liberečtí památkáři při lákání turistů vsadili především na zámek Sychrov. Nově otevřená oranžerie umožní na zámku pořádat akce pro větší počet lidí. V oranžerii chtějí také pořádat pravidelné přednášky. Na Vysočině a jihu Moravy je letos zájem o historii menší. A jak se ukazuje, i rozkopaná silnice může zámeckou kasu velmi ohrozit.

Foto: Profimedia.cz

Sychrov

„Do letošního posledního července evidujeme patnáctiprocentní propad,“ uvedl náměstek pro správu památkových objektů NPÚ Telč Bohumil Tripal.

Příčiny? „Velký propad je na zámku v Telči, zhruba 30 procent. Jenže tam bude nejspíš důvodem oprava silnice první třídy a s ní spojené dopravní komplikace,“ poznamenal.

Na dopravní problémy nejspíš nedoplácejí jen zde. Podobně si může stěžovat i zámek Frýdlant na Liberecku, nebo zámek Vranov nad Dyjí, kde bylo o čtvrtinu méně lidí nejspíš kvůli komplikované objížďce do Vranova. Jižní Morava hlásí menší počet návštěvníků, ale někde se díky vyšším cenám vstupenek solidně zaplnily hradní kasičky.

Za méně je více

Například jeden z nejkrásnějších jihomoravských hradů Pernštejn navštívilo 21 990 lidí, což bylo o plných 42 procent méně. Avšak na vstupném se vybralo 1 525 669 korun, a to je o 34 procent více než za prvních šest měsíců loňska.

Podle pracovníků NPÚ v Brně však minusová čísla napravuje přelom července a především začátek srpna, kdy se statistiky dostávají zřejmě i díky počasí na stejnou úroveň návštěvnosti, jaká byla v letních měsících loni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám