Hlavní obsah

Na vyhlídku zámku Větruše vás z centra Ústí nad Labem vyveze lanovka

Právo, Aleš Pelikán

Na skalním ostrohu pod Soudným vrchem v Ústí nad Labem tvoří nepřehlédnutelnou dominantu města už od 19. století výletní zámeček Větruše. V minulosti byl významným společenským a turistickým centrem města a stává se jím opět.

Foto: Profimedia.cz

Výletní zámeček Větruše v Ústí nad Labem tvoří dominantu města už od 19. století. Od loňského roku k němu vede lanovka z obchodního centra Forum.

Článek

K Větruši vede od minulého roku moderní lanovka z obchodního centra Forum. Za první čtyři měsíce provozu se s ní svezlo přes 100 tisíc lidí. Návštěvníkům zámek nabízí i krásné výhledy na město i okolí, mohou se tu dobře najíst, užít si zábavu i vyrazit do okolí na výlet.

Součástí hlavní budovy Větruše je výletní restaurace s vyhlídkovou terasou, taneční sál a několik salónků, které slouží jako konferenční prostory. V těsném sousedství se nyní dostavuje hotelová část.

Stavba má také 30 metrů vysokou, celoročně přístupnou věž, která slouží jako rozhledna. Z ní je krásný výhled do údolí Labe, na vrchy Českého středohoří i na celé město. Pro lepší orientaci jsou ve věži umístěny panoramatické fotografie s označením zajímavých míst.

Foto: Profimedia.cz

Větruše nabízí krásný výhled na České středohoří a soutok řek Labe a Bíliny.

Rozvrkočené vlasy ženy

Lákadlem areálu jsou i sportoviště, dětské hřiště a v neposlední řadě přírodní a zrcadlové bludiště. V blízkém okolí jsou pozůstatky středověkého popraviště, odtud pramení i název Soudný vrch. U Větruše začíná také čtyřkilometrová naučná stezka s devíti informačními tabulemi, která vede k přírodní zajímavosti Vrkoč, skále se sloupcovým rozkladem čediče.

Název získala skála proto, že připomíná rozčesané, tedy rozvrkočené vlasy ženy. Z naučné stezky jsou krásné výhledy na hrad Střekov, Střekovská zdymadla i údolí Labe. Nedaleko evropské rarity Vrkoče stojí za zhlédnutí i Vaňovský vodopád, k němuž vede odbočka z naučné stezky.

Na místě dnešní Větruše vyrostl podle legendy už v roce 826 hrad, který nechal postavit Labohoř a pojmenoval ho na počest manželky Vitruš – Wittrusch. Hrad později celý vyhořel.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Součástí zámku je restaurace s vyhlídkovou terasou.

Místo odpočinku i zábavy

V 19. století stál na Větruši střelecký dům. Jeho nájemce Johann Thomas hledal v roce 1839 pramen pro studnu a náhodou odkryl silné základové zdi původního hradu. Ještě téhož roku vypracoval stavební plán na zkrášlení Soudného vrchu, v roce 1847 byla stavba restaurace dokončena.

S postupem doby se nároky obyvatel na hojně navštěvované místo s výhledem do tří stran zvyšovaly, největším přáním bylo vystavět novou restauraci. Ta byla dostavěna na podzim roku 1897 a na severní straně měla už vyhlídkovou věž se čtyřmi arkýři.

Foto: Profimedia.cz

V blízkosti se nachází zbytky středověkého popraviště a začíná tu naučná stezka Větruše.

Větruše se postupem doby stala místem odpočinku a zábavy mnoha lidí. Na upravené louce vystupovali zpěváci, cvičenci, konaly se slavnosti všech spolků a svazů, hrála se zde divadelní představení. Po roce 1945 se vrchu vrátil starý český název Větruše, který přešel i na restauraci. Ta žila dále společenským ruchem až do konce 60. let. Pro špatný technický stav a nedostatek peněz na opravy byl celý komplex v polovině osmdesátých let uzavřen.

Po roce 1989 se Větruše dostala do privatizace. Vlastnilo ji postupně několik majitelů, což vedlo k dalšímu chátrání. V létě roku 2000 vypukl na Větruši požár a stavba přišla o věž. O rok později ji koupilo město a začalo s opravami. Ty si vyžádaly 130 miliónů korun a trvaly až do konce roku 2005. Větruši se poté vrátila sláva a lesk starých časů, lidé ji začali znovu stále více vyhledávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám