Hlavní obsah

Na letní Floře dominuje klášterní Rajský dvůr

Právo, Miloslav Hradil

Tisíce lidí míří od čtvrtečního rána na olomoucké výstaviště, kde byla zahájena letní etapa mezinárodního zahradnického veletrhu Flora. Na největší a nejstarší akci svého druhu v Česku se představuje přes 270 vystavovatelů a prodejců z ČR, Polska a Slovenska. Jejím letošním mottem jsou Bylinkové a voňavé zahrady. Na své si však přijdou tradičně mimo jiné i příznivci květin.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V bylinkovém Rajském dvoře roste na Floře i konopí seté.

Článek

Úvod letošní letní Flory obstaral křest nových odrůd olejného lnu a bazalky. Křtu se ujal olomoucký primátor Martin Novotný (ODS). Nová odrůda lnu, kterou vyšlechtila šumperská společnost Agritec, má jedinečné složení spektra mastných kyselin. Dostala jméno Raciol. Novou bazalku, vhodnou pro pěstování v truhlících, hrncích i ve volné půdě, vyšlechtila společnost Semo ze Smržic. Ponese jméno po malíři Josefu Mánesovi.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Součástí veletrhu Flora jsou na olomouckém výstavišti i letní zahradnické trhy.

Letní Floře tentokrát dominuje středověký klášterní Rajský dvůr, který vyrostl v přízemí centrálního výstavního pavilónu A. Návštěvníci v něm mohou spatřit zákoutí plná léčivých, voňavých a pestrých bylinek, jako jsou třeba bazalky, třapatky, slunečnice, heřmánek či levandule z produkce členů sdružení Pelero.cz, které je asociací pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin v ČR. „Nechybí tu ani rostliny oblíbené ve zcela jiných podobách, třeba chmel, konopí nebo len,“ uvedla Věra Mazalová z Výstaviště Flora.

Bylinkový je i doprovodný program v pavilónu. Návštěvníci tu mohou mj. ochutnat různé druhy čajů, najdou tu i prodejní stánky s bylinami, čaji či kořením a spatřit mohou také ukázky zajímavého využití bylin.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci mají na veletrhu Flora tradičně co obdivovat.

Pro děti i dospělé je připravena Krtečkova zahrádka, expozice ukázkové české zahrady se lnem, konopím a kmínem i oblíbenou pohádkovou postavičkou, celou, včetně proslulých kalhotek, zhotovenou ze lnu. Na programu jsou i přednášky a povídání o bylinkách, při nichž se zájemci mohou dozvědět leccos zajímavého o jejich pěstování, užití, či účincích.

Na galerii pavilónu A spatří návštěvníci jedinečnou přehlídku kaktusů a sukulentů a své práce tu představují i účastníci soutěže v aranžování květin, kterou vyhlašuje Svaz květinářů a floristů ČR.

Pavilón H patří letos Českému zahrádkářskému svazu, jehož členové vedle množství květin vrcholného léta, jako jsou růže, gladioly či mečíky, přivezli do Olomouce mj. i letní ovoce a zeleninu. K dispozici pro zájemce je tu i tradiční zahrádkářská poradna a na své si přijdou i milovníci moravských odrůdových vín, pro které jsou přichystány ochutnávky. Výstava školkařských okrasných výpěstků obsadila pavilón E.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Součástí veletrhu Flora jsou na olomouckém výstavišti i letní zahradnické trhy.

Součástí zahradnického veletrhu jsou i letos letní zahradnické trhy, které zájemcům nabízejí květiny, okrasné dřeviny i pomůcky a potřeby pro zahradníky a zahrádkáře. Každý den je pro návštěvníky připraven pestrý zábavný doprovodný program. Pro zájemce jsou také zdarma otevřeny sbírkové skleníky ve Smetanových sadech a botanická zahrada v Bezručových sadech.

Ti, kteří do Olomouce zamíří vlakem, mohou využít nabídky Českých drah, které připravily pro všechny, kteří jedou na Floru, speciální nabídku Vlak. Do Olomouce a zpět se tak návštěvníci veletrhu dostanou odkudkoliv z České republiky za polovinu obyčejného jízdného. Veletrh Flora potrvá do neděle. Brány výstaviště jsou otevřeny každý den od 9. do 18. hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Flora bude letos ve znamení bylin

Ve znamení bylin bude letní etapa mezinárodního zahradnického veletrhu Flora, který se uskuteční od 18. do 21. srpna na stejnojmenném olomouckém výstavišti. Na...

V Olomouci rozkvetl leknínový obr

V tropickém skleníku Výstaviště Flora v Olomouci rozkvetla v noci na čtvrtek vzácná Victoria královská, největší tropický leknín pocházející z Jižní Ameriky....

Výběr článků

Načítám