Hlavní obsah

Tipy na víkend: Trnkobraní, stromolezení, skotské hry i zvěřinové hody

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpověď počasí konečně slibuje letní víkend. Nezůstávejte tedy doma a vydejte se například do Vizovic na Trnkobraní, na Sychrově se konají skotské hry, v Jihlavě se sejdou stromolezci na mistrovství republiky. Na Pardubicku ochutnejte chmelový mok na pivních slavnostech, ve Zlatých Horách se bude soutěžit v rýžování zlata, na Hukvaldech zavoní zvěřinové hody a v Praze oslaví Petřínská rozhledna 120. narozeniny.

Článek
Středočeský kraj

Oslavy Benešovského posvícení

O víkendu v Benešově na Masarykově náměstí vypuknou oslavy Benešovského posvícení. Zahájeny budou v sobotu od 19 hodin Posvícenskou taneční zábavou, kde vystoupí hudební skupina Sklepmistři. Těšit se můžete také na farmářský trh a divadelní vystoupení. Podrobný program najdete zde.

Pohádkový les v Libčicích

V sobotu se od 13.30 do 16 hodin ponoří děti do pohádky. V Libčicích u Nového Knína vyroste pohádkový les, kde potkáte bandu loupežníků a spoustu dalších pohádkových postav. Děti se vyřádí na dvou skákacích hradech a mohou si odnést spoustu sladkostí a drobností od sponzorů. Více najdete zde.

Kratochvíle na zámku aneb Kterak se bavila šlechta i nešlechta

Na zámku Žleby připravili na pátek a sobotu večerní a noční prohlídky o tom, jak naši předkové trávili volný čas. Zámek bude vyprávět, jak vypadala zábava - kratochvíle. Dopředu se raději rezervujte na tel: 420 327 398 121 nebo zleby@stc.npu.cz. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Ptačí perspektiva radničních věží

Jablonec z ptačí perspektivy si můžete prohlédnout z radniční věže. Na vyhlídku můžete vystoupat každou celou hodinu: úterý, čtvrtek a pátek v 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 hodin a v pondělí a středu ještě v 16 hodin. Navíc si zde budete moci prohlédnout výstavu dětských prací Komu šplouchá ve věži ke 100. výročí jablonecké přehrady.

Liberecká radnice otevře svou věž návštěvníkům od 9 do 15 hodin v pátek a v sobotu mezi 9 a 11 hodinou. Na radniční věž se odchází každou celou hodinu z Městského informačního centra, pouze za příznivého počasí.

Skotské hry na Sychrově

V pátek a v sobotu bude patřit zámek Sychrov skotským slavnostem. Kromě tradičních sportovních a dudáckých soutěží se můžete těšit na whisky festival, ale i na hudební doprovod kapel hrajících irskou a skotskou hudbu. Podrobný program najdete zde.

Karlovarský kraj

Slavkovský les nabízí poznávací výlety po zaniklých obcích

Slavkovský les, dříve Císařský les, se rozkládá na západě Čech mezi lázeňským trojúhelníkem tvořeným Karlovými Vary a Mariánskými i Františkovými Lázněmi.

Historie Slavkovského lesa a jeho osídlení je pohnutá. Po skončení druhé světové války byl vyhlášen vojenským újezdem, ze kterého se musely vystěhovat tisíce obyvatel. Kvůli tomu zanikly desítky malebných měst, obcí, osad a samot. (celý článek)

Ústecký kraj

Specialita Ústeckého kraje: Biovišňový džem od zámecké paní

Při našem ochutnávání narážíme na zajímavé lidské příběhy. Malé rodinné firmy nás provázejí poměrně často. Zejména ty, kde se tradice dědí už řadu generací. Jedno nevšední setkání nás čekalo i v Chrámcích u Mostu. Vyrazili jsme tam za biovišňovým džemem, který získal ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje. Čekaly nás rozlehlé sady, tři stovky oveček a navíc zámeček. A samozřejmě nás vyhlíželi i „zámečtí páni“, kteří se pustili do podnikání, a docela jim to jde. (celý článek)

Tématem letošní akce Cihelna bude Ostravská operace

Tématem letošních bojových ukázek vojensko historické akce Cihelna bude takzvaná Ostravská operace z jara 1945. Boj o významnou průmyslovou oblast představoval počtem jednotek nasazených na obou stranách největší bojovou událost v českých zemích za druhé světové války.

Pořadatelé chtějí návštěvníkům předvést souvislý sled vybraných bojových scén typických pro tu fázi bojů, která se odehrávala již na československém území v prostoru, kde byly v letech 1936 až 1938 vybudovány objekty pohraničního opevnění.

Akce Cihelna začíná v pátek demonstrační jízdou kolony vojenské historické techniky s osádkami v dobových uniformách. Odpoledne bude možné zhlédnout generální nácvik akce, na večer je připraven kulturní program na Velkém náměstí v Králíkách.

Hlavní program je naplánován na sobotu. V 11.30 hodin začne první bojová ukázka z Ostravské operace, během dne se bude opakovat. Pro návštěvníky bude připravena přehlídka současné moderní výzbroje, vojenské pozemní a letecké techniky české armády a ukázky výcviku vojenských profesionálů. V neděli budou mít zájemci možnost navštívit Muzeum čs. opevnění Králické pevnostní oblasti a Vojenské muzeum Králíky. Podrobný program najdete zde.

Plzeňský kraj

Po červené páteřní stezce Šumavy, kde můžete přespat v divočině

Letní Šumavu asi každý zná ze sedla kola a kratších procházek. Národní park se otevírá návštěvníkům ale i v noci. Na červené páteřní stezce se otevřelo sedm nouzových nocovišť, kde můžete strávit jednu noc v srdci divoké Šumavy. (celý článek)

Noční prohlídky na Švihově

V pátek a v sobotu od 18 hodin se můžete vydat na oživené noční prohlídky na vodním hradu Švihov. Podíváte se pod pokličku příběhů z historie a pověstí švihovského hradu. Možná potkáte i legendární obyvatele hradu. Dopředu se raději rezervujte na emailu svihov@plzen.npu.cz, případně telefonicky: 376 393 378 nebo 606 666 419. Více najdete zde.

Pohádkové odpoledne na hradu Velhartice

Nedělní odpoledne bude na hradu Velhartice patřit pohádkám. Od 14 hodin začne pohádka o Šípkové Růžence, o dvě hodiny později se mohou děti těšit na prince Bajaju. Navštivte novou hravou interaktivní expozici pro děti i dospělé, která vás provede kouzelným světem významného českého filmového tvůrce, autora legendární Cesty do pravěku.

Navíc si mohou návštěvníci projít interaktivní výstavu přibližující filmy Cesta do pravěku, Ukradená vzducholoď, Vynález zkázy, Na kometě, pana Prokouka i celou řadu filmů a filmových postaviček, rekvizit z divácky oblíbených filmů režiséra Karla Zemana. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

V planetáriu začala výstava o geocachingu

Zlatý, stříbrný či bronzový poklad zdobený obrazy nebeských těles, hvězdami v souhvězdích, symboly znamení zvěrokruhu, portréty astronomů a kosmonautů, poklad v podobě měřících přístrojů či malých raketoplánků, to všechno mohou vidět návštěvníci českobudějovické Hvězdárny a planetária. Začala tam výstava Cosmo-Astro-Geo-Coins aneb Největší česká a středoevropská výstava geocoinů s kosmonautickou, astronomickou a geodetickou tématikou.

"Současnou variantou hry na hledání pokladů je geocaching - celosvětová hra využívající navigační GPS zařízení a internet pro hledání ukrytých pokladů. Hráči se pomocí souřadnic dostanou na určité místo, kde se ukrývá krabička - cache (keš). Geo-keše jsou ukryty po celém světě," řekla spoluautorka výstavy a ředitelka hvězdárny Jana Tichá.

Geo-keše jsou většinou umístěny na zajímavých nebo významných místech. Mohou být v místním parku, na konci dlouhého výšlapu do přírody nebo v rušných ulicích města. Geocaching kombinuje moderní techniku se zážitky v přírodě a jejich vzájemným sdílením. Hrají ho lidé všech věkových kategorií.

"Kromě geocoinů samých najdou návštěvníci na výstavě základní informace o geocachingu. Třeba tak získají inspiraci jak strávit poslední týdny prázdnin," zve na výstavu Tichá. Výstava je přístupná do 23. září, a to v pracovní dny od 9 do 15 hodin. Na výstavu je vstup zdarma. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zemský ráj to na pohled aneb Kam do Českého ráje

Každý nějak hledá ráj a představuje si pod tímto výrazem právě to, co jemu dělá dobře. Krom soukromých však máme i jeden kolektivní - Český ráj. Každý školou prošlý výrostek, který by dostal úkol ten bájný ráj navštívit, by dnes zamířil k Jičínu. (celý článek)

Kraj Vysočina

Slavnosti tří kápí

Od pátku do neděle se v Třebíči konají historické slavnosti, které oslaví založení benediktinského kláštera historickými průvody. V historickém městečku nebudou chybět řemeslníci, tribuna, pranýř, gotická a renesanční hudba s tanečnicemi. Potkáte zde i heroldy, žongléry, plivače ohně a medvědáře. Podrobný program najdete zde.

Telč v době Františka Josefa I.

V pátek a sobotu se Telč ponoří do doby počátku vlády Františka Josefa I. Konají se zde historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna, kteří zde přivítají Františka Josefa I., předposledního císaře rakouského a českého a uherského krále, s manželkou princeznou Alžbětou Bavorskou zvanou Sissi.

Na návštěvníky budou čekat pouliční divadla, vojenská ležení a ohňová show. Na náměstí potkáte jednotky rakouské CK armády, Privilegované, uniformované a ozbrojené sbory občanů z Waidhofenu an der Thaya. Kompletní program najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Telč

Stromolezci budou soutěžit v Jihlavě

Pětadvacet stromolezců z různých míst Česka se v neděli v Jihlavě zúčastní 11. ročníku Mistrovství České republiky ve stromolezení. Ve Smetanových sadech budou soutěžit v pěti disciplínách - práci v koruně stromu, záchraně zraněného lezce, instalaci lana do koruny stromu, rychlostním výstupu po větvích a jištěném šplhu. V Jihlavě se šampionát koná poprvé. Celý program je zde.

Pardubický kraj

Pevnostní turistika v Orlických horách je zábava pro celou rodinu

Ponuré osvětlení, klenuté úzké podzemní chodby, kapající voda ze stropu a všudypřítomný chlad. Jen pro málokoho představa rodinného výletu. Ale právě tak vypadá to, čemu se říká pevnostní turistika. Cílem bývá často atlantické pobřeží Belgie a Francie, ale ty skutečné skvosty máme přímo u nás doma, v Orlických horách. (celý článek)

Desáté pivní slavnosti

V Chocni se v sobotu konají desáté pivní slavnosti. Na programu nechybí i skupiny Choceňačka, Kantorský dixieland, Znouzectnost, Lety Mimo, Wohnout a další.

V pátek začíná večírek pro nedočkavé také v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli a ve Svitavách. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Do Zlatých Hor se opět sjedou zlatokopové na rýžování zlata

Novodobí zlatokopové z tuzemska i zahraničí se v sobotu sjedou do Zlatých Hor na Jesenicku, kde se uskuteční 18. ročník klání v rýžování zlata O putovní zlatou pánev starosty města. Do akce se mohou zapojit i lidé, kteří rýžovací pánev v rukou dosud nedrželi. Připraven je doprovodný kulturní program, řekla organizátorka akce a vedoucí Městských kulturních zařízení Gabriela Kotasová.

"Každý účastník do limitu 20 minut musí přerýžovat kýbl s pískem. V něm se nacházejí zlatinky, které rýžovník musí najít. Za každou ztracenou zlatinku soutěžící dostává trestné body, takže ne vždycky ten nejrychlejší musí být vítězem. Nejlepší je, když závodník najde všechny zlatinky. Jejich počet ale předem nezná," popsala podmínky soutěže Kotasová.

V doprovodném programu zahrají například kapely Poutníci a Holátka, pro děti jsou připraveny skákací atrakce, jízda na koních, střelba z luku a další hry. Uskuteční se i malý rytířský turnaj, v areálu bude postaveno malé rytířské ležení. Večer program završí ohňová show. Další podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Slušovice zažijí atmosféru Velkých dostihů

Městečko Slušovice na Zlínsku se chystá na Velké dostihy – slávu v duchu tradic připravenou na počest 30. výročí založení dostihů zemědělským družstvem JZD AK Slušovice. Bohatý program v retrostylu populárního slušovického družstva se uskuteční v neděli od 10 hodin.

„Už zahájení bude slavnostní, k poslechu a podívané bude vyhrávat dechová a cimbálová hudba a pochodovat budou mažoretky. Na velkoplošné obrazovce budou promítány filmy o Agrokombinátu Slušovice. V prostoru Derby centra budou probíhat Dožínkové oslavy. Zároveň budou zahájeny Farmářské trhy se širokým sortimentem výrobků od potravin až po zlato a diamanty,“ uvádí v pozvánce pořadatelé Velkých dostihů.

Zároveň upozorňují, že stravování bude zabezpečeno na deseti místech. K vidění budou luxusní závodní auta a zemědělské stroje. Nedělní akcí chtějí Slušovičtí připomenout, že zejména v 80. letech minulého století se zde pořádaly špičkové dostihy. Více najdete zde.

Trnkobraní bude zážitkem i pro fanoušky Route 66

Za dobrým jídlem a pitím, zábavou a proslulou soutěží v pojídání švestkových knedlíků se vydejte na oslavy 750 let Vizovic. Od pátku do neděle v areálu místní likérky Rudolf Jelínek se bude konat tradiční Vizovické Trnkobraní. Letos zde vystoupí Aneta Langerová, Buty, Nightwork, Divokej Bill, Anna K., No Name nebo Fleret a Jarmila Šuláková.

Letošní Trnkobraní bude jedinečným zážitkem pro fanoušky americké Route 66. V areálu bude vyhrazená speciální zóna, určená pro prezentaci tohoto fenoménu. Návštěvníci v něm najdou stan České asociace Route 66 s tématickou výstavou i s prodejním stánkem, plným klasického amerického zboží z nabídky oblíbeného Route 66 Store. Velkou podívanou nabídne plocha, kde budou zaparkované americké automobily a motocykly. Podrobný program najdete zde.

Mezinárodní klání nad kotlíkem

V sobotu zavoní nad Stráním guláš. Proběhnou zde totiž II. Kotlíkové slavnosti a také soutěž o Mistra kotlíkového guláše. Organizátoři umístili akci do areálu Chalupy Levandule ve Strání, kde se od 14 hodin rozhoří ohně pod kotlíky. Pro soutěžní týmy z Moravy i Slovenska, ale i pro návštěvníky je akce příležitostí k porovnání kuchařského umění a nalezení té vítězné receptury.

Jihomoravský kraj

Kostýmované prohlídky v zámku Rájec

Romantický zámek Rájec nad Svitavou si na víkend připravil kostýmované prohlídky. Průvodci budou nejen oblečení v dobových šatech, ale návštěvníci se mohou těšit i na divadelní a šermířské výstupy. Více najdete zde.

Pohoří Pálavy oplývající vinnými sady je osídlené přes třicet tisíc let

Pálava má neuvěřitelně dlouhou a bohatou historii, jakou se nemůže pochlubit žádný jiný kout naší země. Lidé pod Pálavou zakotvili díky bohaté přírodě, která jim dávala větší šance na přežití. Ze svahů vápencových kopců byla vidět migrující stáda mamutů po pravěkých stezkách, ramena řek poskytovala dobrý úlovek ryb. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Zvěřinové hody na Hukvaldech

Gurmáni si mohou mnout ruce nad sobotními zvěřinovými hody na Hukvaldech. Krom kančího guláše, biftečků, srnčí pečeně a dalších pokrmů se můžete těšit na rytířské souboje udatných šlechticů z Huckeswagen, scénky a pověsti. Rytíři vystoupí v 11, 13,15 a v 17 hodin. Více informací najdete zde.

Praha

Čtvrteční cyklojízda zavede Pražany k Trojskému koni

Z náměstí Jiřího z Poděbrad po 18 hodině startuje další cyklojízda z iniciativy sdružení Auto*Mat. Cílem bude Trojský kůň na břehu Vltavy v Troji, kde pak večer proběhne projekce naslepo z filmových archivů. Další podrobnosti najdete zde.

Beachvolejbalový turnaj o pohár starosty

O víkendu se koná beachvolejbalový turnaj o pohár starosty Prahy 8 pro amatéry v Beach klubu Ládví. Sobota bude patřit mixům, zatímco neděle mužům a ženám. V sobotu navíc bude paralelně probíhat turnaj rodinných týmů (trojice s maximálně 2 hráči nad 16 let). Turnaj začíná v 9 hodin ráno. Účast na turnaji je potřeba nahlásit do pátku 19. srpna do 12 hodin emailem na seftrener@beachklubladvi.cz.

Výstava exotického ptactva

Od pátku začíná v Botanické zahradě u Karlova náměstí výstava s názvem Ptáci šesti kontinentů. Letošní 72. ročník exotického ptactva předvede i řadu vzácností. Mezi nimi i holuba podkovního (Ducula carola), jehož odchov v Zoo Praha je jeden z mála odchovů v Evropě i na světě. Otevřeno budou mít mezi 10 a 18 hodinou až do 4. září. Více najdete zde.

Petřínská rozhledna oslaví 120. narozeniny

V sobotu to bude přesně 120 let, kdy se Petřínská rozhledna poprvé otevřela veřejnosti. Od 10 do 17 hodin zde proběhnou oslavy, a to nejen před rozhlednou, ale po celém kopci. Připraveny budou historická vozidla a bicykly, historický hasicí vůz, atrakce pro děti jako je dobová houpačka, kolotoč a střelnice, malování na obličej, balónková dílna, skákadla, malování křídami a mnoho dalšího.

Foto: ČTK

Ve 14 hodin vystoupí Hangover Painters a od 16 hodin Laura a její tygři. Ochutnat můžete staročeské cukrovinky, bramborové placky, pečené brambory, pražskou šunku nebo pálenky ze Slovácka a další speciality. Mezi 10 a 17 hodinou budou mít návštěvníci v historickém kostýmu z 19. století vstup na Petřínskou rozhlednu zdarma. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám