Hlavní obsah

Toulavá kamera: Na beskydské Pustevny za Maměnkou a Libušínem

Novinky, Světlana Tvrdíková

Pokud jsme chtěli poznat tradice východní Moravy, pak se přímo nabízela návštěva Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm nebo Pusteven. Protože v Rožnově jsme loni pekli frgály, letos jsme vyjeli na jedno z nejznámějších turistických i lyžařských středisek Beskyd. Nejtypičtější pro něj jsou dvě takřka pohádkové stavby – Libušín a Maměnka.

Článek

Tyhle útulny nechali vybudovat na konci 19. století členové turistického spolku Pohorská jednota Radhošť. Stavbu svěřili slovenskému architektovi Dušanu Jurkovičovi. A nutno říct, že to bylo docela odvážné rozhodnutí, protože Jurkovičovi bylo tehdy teprve 30 let a byla to jeho první velká práce, navíc ve dřevě. Ale risk se vyplatil.

Přes svou unikátnost měly obě budovy hned dvakrát za svou stoletou historii namále. Poprvé po druhé světové válce, kdy členové spolku zvažovali, jestli má smysl pouštět se do nákladné opravy. Tehdy se prý osobně přijel za přežití svého díla přimluvit už stařičký autor Dušan Jurkovič.

Foto: Profimedia.cz

Libušín a Maměnka

Podruhé to vypadalo bledě v devadesátých letech. To prý byl už dokonce vypsán demoliční výběr. Pak ovšem vstoupilo do hry už zmiňované Valašské muzeum v přírodě. Obě zchátralé stavby dostalo do péče. Odborníci dohledali podklady a mohla proběhnout rekonstrukce. Z Maměnky prý při ní zůstala jen kostra, všechno ostatní se muselo měnit.

Nocleh a chabašťová polévka na posilněnou

Dnes jsou opět bývalé útulny chloubou Pusteven a samozřejmě lákadlem pro turisty. Od roku 1995 také národní kulturní památkou. V Maměnce mohou návštěvníci přenocovat a v Libušíně ochutnat nějakou tradiční specialitu. Což jsme samozřejmě udělali i my. Na doplnění energie je prý vynikající chabašťová polévka. Jestli bychom po ní zvládli horskou túru, to jsme nezkoušeli. Ale cestu k soše pohanského boha Radegasta jsme absolvovali bez újmy. Tak, kdo ví.

Foto: Profimedia.cz

Pustevny

Z Pusteven jsme se pak přesunuli do „ hlavního města slivovice“, tedy do Vizovic a stihli jsme ještě ochutnat jehněčí klobásky, které vyrábějí ve Valašských Kloboukách.

Dále vás v sedmém díle pozveme do sousedního Moravskoslezského kraje. Představíme vám goroly, ukážeme historické mlýny a ochutnáme plněný bachor.

Vysílání pořadu Toulavá kamera
Pátek 2. září ve 20.35 na programu ČT1 (premiéra)
Stránky pořadu a informace z předchozích dílů naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám