Příběh manželů Syrovátkových a kombinace moderní výrobny se starobylým sídlem na nás ale nakonec zapůsobila víc, než jsme si uměli představit. V zámečku se rodina Čermáků, předků paní Syrovátkové, zabydlela  před více než sto lety. Díky babičce a dědečkovi dobrodruhovi. Cestoval prý po celém světě, rýžoval na Kavkaze zlato, létal přes kanál La Manche a pak si pořídil zámeček. Ten si zamilovali i rodiče paní Olgy, kteří v něm žili. A taky o něj samozřejmě po druhé světové válce přišli.

Když dostali šanci vrátit se, bylo jim oběma přes sedmdesát. Ale neváhali a šli do toho. Starostí ale bylo dost, netrvalo dlouho a začaly přerůstat přes hlavu. Dcera a její manžel žili v Praze, kde si oba dva vybudovali úspěšnou kariéru. A to všechno takřka ze dne na den opustili, aby převzali štafetový kolík. Iniciátorem byl prý Jiří Syrovátka, dáma z rodu Čermáků se bránila. Dneska na to vzpomíná s úsměvem, už pěkných pár let je v malé vesničce na severozápadě Čech doma.

V zámečku to dýchalo starými časy a Syrovátkovi byli skvělými průvodci po historických komnatách. Jenže stačilo popojít směrem ke špýcharu, navléknout si bílý plášť a byli z nich stejně zdatní zpracovatelé metráků ovoce. Skoro všechnu práci v sadech a ve výrobně zvládají sami, i když v sezóně nějaké ty pomocníky potřebují. Připravili nám džem, dali ochutnat šťávy i pálenku a rozpovídali se o svých plánech do budoucna.

Zámek a zámecké sady nejsou sice volně přístupné, ale můžete se dopředu na  prohlídce domluvit. Marmelády z místních sadů si můžete koupit v malém obchůdku ve stylu francouzské Provance. Více o zámku se dozvíte zde.

Kromě Chrámců v pátek 19. srpna večer navštívíme starý litoměřický hrad a taky ráj  chmelařů Žatec. A pak se přesuneme do Jeseníků, kde ochutnáme tradiční játrový sýr,  Staroměstské máslové trubičky a staré regionální pokrmy, které se tam letos vaří při letním gastronomickém festivalu.

Vysílání pořadu Toulavá kamera
Pátek 19. srpna ve 21:20 na programu ČT1 (premiéra)
Stránky pořadu a informace z předchozích dílů naleznete zde.