Hlavní obsah

Tipy na víkend: Mistrovství v motokrosu, večerní prohlídky hradů nebo Kozí slavnosti

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se bude v Lokti konat mistrovství světa v motokrosu. Na Kozí slavnosti můžete jet na Helfenburk u Bavorova. Na večerní prohlídky pak můžete zajít na zámek Velhartice nebo Letohrad. V Opočnu se koná řemeslný jarmark -Porcinkule a v Kroměříži se sejdou kmotrové a možná se objeví i samotný Al Capone.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu se v areálu Loketské serpentiny v Lokti bude konat Mistrovství světa v motokrosu ve třídách MX1 a MX2.

Článek
Středočeský kraj

Zmáčkni kance! Řve v Nižboru rozježený Kelt

Ze sršatého bojovníka jde chvílemi strach, ale vědomosti z vás za chvíli dostane. V Keltském informačním centru nižborského zámku najdete odpovědi na řadu otázek o Keltech, kteří v pradávnu obývali nejen českou kotlinu. V nedalekých Stradonicích zbudovali jedno z nejdůležitějších oppid u nás. (celý článek)

Naučná stezka Klokočná

Pokud budete chtít s dětmi vyrazit do přírody, vezměte je na naučnou stezku Klokočná u Říčan, která se opět otevřela. Najdete ji v rozlehlém lesním komplexu nedaleko města Říčany, mezi obcemi Tehovec, Tehov, Klokočná a Svojetice, asi 20 km jihovýchodně od Prahy. Stezka měří přibližně 4,5 kilometru a děti se dozví, jak vypadá a proč je dobrá těžba dřeva a jak se dál pečuje o les.

Do Ladova kraje na pouť i za řemesly

Ve Velkých Popovicích se chystají v neděli od deseti hodin na tradiční srpnovou pouť. K programu přispívá jako obvykle i místní pivovar, kde si můžete vyzkoušet své výtvarné dovednosti. Návštěvníci pouti si otestují šikovnost v Kozlích dílnách umístěných před návštěvnickým centrem v dřevěné Kozlí hospůdce. S mottem „Kdo umí, umí“ si bude moct každý kutil vyzkoušet drátkování, potisk látek a další výtvarné dovednosti.

Do Křivoklátských lesů na Velíz

Veles - dávný slovanský bůh, ochránce stád a pastýřů, ale rovněž i bůh podsvětí, bohatství a magie. Právě jeho jméno zní v názvu tajemného vrchu nad obcí Kublov. Míříme na Křivoklátsko, na vrch Velíz. (celý článek)

Liberecký kraj

Oslavy ozubnicových lokomotiv

V sobotu vypraví Železniční společnost Tanvald pro trať z Tanvaldu do Kořenova a Harrachova dva páry zvláštních vlaků vedených ozubnicovou lokomotivou T426.003 a motorovým vozem M240.056. Připraven je doprovodný program. Letos si tu připomenou 110 let, respektive 50 let od vyrobení těchto unikátních strojů. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Mistrovství světa v motokrosu

O víkendu se v areálu Loketské serpentiny v Lokti bude konat Mistrovství světa v motokrosu ve třídách MX1 a MX2. V sobotu dopoledne se pojedou tréninky, odpoledne pak v 16 hodin začínají kvalifikační závody. Sobotní večer opepří ohňostroj. Další podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

O pevnost v Terezíně se nikdy nebojovalo, přesto stála císaře celé jmění

Ve druhé polovině 18. století se Habsburská monarchie utápěla ve sporech s Pruskem. Musela proto řešit problém, jak ochránit severní část říše. 10. října roku 1780 přijel císař Josef II. na staveniště v Terezíně, aby položil základní kámen nové pevnosti. Ta měla zabránit Prusům v postupu do vnitrozemí. (celý článek)

Plzeňský kraj

Večerní prohlídky na hradě Velhartice

Až do soboty probíhají na hradě Velhartice večerní divadelní prohlídky s názvem Prokletí Velhartických pánů. Každý večer od 19 hodin se návštěvníci potkají se všemi významnými vlastníky velhartického hradu. Letos netradičně trasa povede hradem i zámkem zároveň. Počet míst je omezený, proto je nutné se dopředu rezervovat na čísle 376 583 315. Více najdete zde.

Rabský festival loutek

V sobotu se od 15 hodin koná Rábský Floutek II.: Loutky bez hranic na hradě Rabí. Pro zájemce je připravená Jabloňová pohádka. Vypráví o jedné jabloni, králi, jedné srnce, dvou svatbách, dvou holubicích a jednom velkém prokletí. Podaří se králi zachránit svou jabloňovou lásku? To se dozvíte v sobotu. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Jindřichohradeckou bílou paní chrání těžké kulomety a pušky

Hrady mocných Vítkovců ovládajících jižní Čechy jsou všechny spjaty s postavou bílé paní, původně Perchty z Rožmberka. Nejinak je tomu i na Jindřichově Hradci. Její zjevení na zámku nyní chrání moderní zbraně z období první republiky v expozici o předválečné čs. armádě. (celý článek)

Po koutku smrti narazíte v netolickém muzeu na Klause

Jihočeské Netolice jsou kvůli nedalekému renesančnímu letohrádku Kratochvíle trochu stranou zájmu. Kratochvíle jsou magnetem, prošly náročnou rekonstrukcí. Netolice mají také své – exponáty nabité muzeum, jemuž vévodí "Klaus". Ona je to ve skutečnosti figura zakladatele muzea JUDr. Otakara Kudrny, ale ta podoba. (celý článek)

Na Helfenburku chystají Kozí slavnosti

Na zřícenině hradu Helfenburk u jihočeského Bavorova chystají na sobotu Kozí slavnosti. Rohaté krasavice se zde podruhé utkají o titul Miss koza. Chovatelé by je měli zaregistrovat předem telefonicky nebo na místě do 10 hodin. V programové nabídce nechybí farmářský trh, ukázka řemesel či šermířské vystoupení a koncerty.

Soutěžit bude kozí dorost, to znamená kozičky do šesti měsíců. Kritérium poroty bude jediné - umělecký dojem. Na hradě současně žije šest koz a do soutěže se zapojí ty, které se nechají chytit. Promenáda bude v 11 hodin, vyhlášení výsledků po poledni. Více najdete zde.

Na Šumavě ožijí stará řemesla

Na Šumavě se letos oslavuje, a tak ti, kteří sem tento čtvrtek vyrazí, mohou zažít pravé středověké odpoledne. Informační centrum ve Stožci slaví své 10. narozeniny a NP Šumava dokonce už 20. výročí svého založení. V rámci oslav proto proběhne ve čtvrtek od 11 do 17 hod v areálu infocentra ve Stožci.

"Během návštěvy krásné šumavské přírody budou zájemci moci sledovat, jak se zde zpracovávala ovčí vlna, dřevo, včelí vosk i malovalo na sklo. Znovu uvidí, jak pod hbitými prsty přadleny vzniká z chomáčů ovčí vlny tenká příze,“ zve návštěvníky Jiří Mánek, náměstek ředitele Správy NP Šumava. U kovářské kovadliny předvede své umění i šumavský kovář a štípané holubičky ze dřeva na přání vykouzlí dřevorytec. Ti, kteří neradi jen přihlíží, mohou si mnoho těchto aktivit sami vyzkoušet a odnést si z výletu třeba ručně vyráběnou svíčku z včelího vosku.

Královéhradecký kraj

Porcinkule

V Opočnu se o víkendu konají Porcinkule - řemeslný jarmark. Na Trčkově náměstí se můžete těšit na stánky s řemesly, ale i na sobotní vystoupení rytířské vystoupení Black Buriňos Dixland. Ve stejný den se koná i koncert skupiny Pink Floyd Revival od 21 hodin. Vstupné je dobrovolné. Více najdete zde.

Tavení skla v Deštném v Orlických horách

V peci sv. Máří Magdalény v Deštném v Orlických horách se rozhoří oheň. Uskuteční se tu totiž XX. ročník Tavení skla dřevem. Navíc uvidíte další řemesla spojená se sklářstvím jako leptání, broušení nebo podmalby na skle. Další informace najdete zde.

Kraj Vysočina

Dny královen v Telči

Na zámku Telč se z Popelek stanou jako mávnutím kouzelného proutku královny. Profesionální vizážistky a kosmetické poradkyně budou radit a líčit kolemjdoucí dámy. Další informace najdete zde.

Kostýmované prohlídky Náměště nad Oslavou

O víkendu se zámek Náměšť nad Oslavou ponoří do historie. Tajemství velkého pergamenu poodhalí návštěvníci během netradičních kostýmovaných prohlídek, které se konají od 9 do 17 hodin. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Strašidelné prohlídky zámku Letohrad

V pátek poodhalí svou temnější stránku zámek Letohrad. Během večera se pět skupin po dvaceti osobách vydá z informačního centra do parku, k umělé jeskyni a skončí na zámku. Provázet je bude Bílá paní, ale možná potkáte i vodníka, mořskou pannu, ježibabu či kostlivce. Prohlídky trvají hodinu a začínají ve 20.45, 21.00, 21.15, 21.30 a 21.45 hodin. Dopředu je nutné se objednat na telefonu 465 622 092.

Olomoucký kraj

Do Přerova zamíří Přemysl Otakar II. s doprovodem

Do Přerova zamíří o víkendu Přemysl Otakar II. se svou družinou. Do středověku se město vrátí kvůli tradičním Svatovavřineckým hodům, které se letos ponesou v duchu oslav 755. výročí založení města. Lidé se mohou těšit také na krojovaný průvod měšťanů s loučemi na náměstí, na středověké hry, jarmark či ohňovou show. Program hodů se odehraje na centrálním náměstí TGM, v přilehlých ulicích, pod hradbami a na Horním náměstí.

Městské slavnosti vypuknou v pátek na náměstí TGM koncerty jednotlivých skupin a zpěváka Michala Davida. Hlavní program je poté naplánován na sobotu a neděli. V sobotu se mohou lidé těšit na vystoupení souborů i sólistů při Koncertu přátelství.

Na Horní náměstí najdou lidé historický jarmark, ale uvidí i vystoupení šermířů, skupin historického tance, pouličního divadla či kejklířů. Večerní program zahrne slavnostní průvod měšťanů s loučemi po náměstí TGM, příjezd Přemysla Otakara II, který roku 1256 povýšil Přerov na královské město, a symbolické předání městských práv Přerovu. Sobotní program završí ohňová show s rytířskými souboji a ohňostrojem.

Druhá stěžejní část městských oslav se odehraje v neděli. Dopoledne bude zasvěceno mši, malí i velcí návštěvníci se mohou znovu těšit na průvod kostýmovaných účinkujících v čele s Přemyslem Otakarem II. na Horním náměstí a řadu hudebních vystoupení. Přichystány jsou i dobové hry a atrakce pro nejmenší a dospělé v historickém duchu i pokračování jarmarku.

Zlínský kraj

Hostýn - maják nad starověkou dálnicí, který obsadili Keltové

Hostýn (735 m. n. m.) je skutečným majákem Moravy a jako třísetmetrové čelo vystupuje z moravské nížiny. Z místní rozhledny je možné přehlédnout celou Hanou a střední Moravu. Hostýn patří k nejstarším osídleným horám u nás. Už v době, kdy rozkvétala starověká Troja, žili na opevněném Hostýně lidé. (celý článek)

Rožnovská přehlídka Jánošíkův dukát představí slovenské tradice

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm ožije o prvním srpnovém víkendu slovenským folklorem. Potřinácté se tam uskuteční festival Jánošíkův dukát. Během tří dnů se na pódiích skanzenu vystřídá kolem 550 účinkujících z 19 souborů z Česka i Slovenska, které se věnují slovenským lidovým písním, tancům a zvykům. Organizátoři tak mimo jiné chtějí posílit otázku česko-slovenské vzájemnosti.

"Základní ideou je, aby se na jednom místě potkaly soubory, které se věnují slovenskému folkloru. Na jejich vystoupení se přijíždí podívat řada Slováků žijících v České republice, odhadem činí až 45 procent publika," poznamenal ředitel festivalu Vlastimil Fabišík.

Program zahájí v pátek v 19:30 slovenské folklorní soubory, následovat bude vernisáž koláží Ernesta Svrčka. V sobotu dopoledne se všechny soubory představí na rožnovském náměstí, odkud vyjde zpívající a tančící krojovaný průvod do rožnovského skanzenu. Na pódiu v komorním amfiteátru se pak budou střídat až do neděle.

Součástí festivalu bude také jarmark lidových řemesel, která si zájemci budou moci sami i vyzkoušet, nebo malá škola hry na pastýřské hudební nástroje, fujaru, píšťalky a takzvané koncovky. Kompletní program festivalu lze nalézt na internetových stránkách zde.

Den medu a medoviny v Archeoskanzenu

Med – to bude hlavní téma programu, který se chystá na sobotu v Archeoskanzenu Modrá na Uherskohradišťsku. Akce začíná ve 13 hodin Medovým jarmarkem. V nabídce bude nejen med, ale i medové pivo, medovina, medové oplatky nebo keramika. Od 14 hodin začne Košt medovin a medů, který nabídne více než 50 druhů medovin a medy lipové, medovicové, lesní, akátové, malinové či třeba řepkové.

Ve stejný čas potěší svým vystoupením Loutkové divadlo Kašpárek z Bzence, které předvede pohádku Perníková chaloupka. V 15 hodin se začne soutěžit, a to ve stloukání másla, zájemci budou moci ochutnat výsledky namazané na čerstvém chlebu a ve spojení s medem. V 16 hodin budou vyhlášené výsledky koštů a uděleny tituly Král medoviny 2011. Více najdete zde.

První oficiální sraz kmotrů v Kroměříži

Dobu věhlasného kmotra Al Capona si s trochou nadsázky připomenou milovníci historických vozidel v Kroměříži. Právě proto, že Chicago a vůbec celá Amerika se ve 20. letech minulého století proslavila nejen nechvalně proslulou mafií, ale i luxusními vozy, jedinečnou módou a neopakovatelným prostředím. Alespoň část této atmosféry se v sobotu pokusí členové tamního Veterán klubu přenést do Kroměříže. Uskuteční se zde už 4. ročník srazu majitelů historických vozidel Veteránem nejen Kroměřížskem s podtitulem První oficiální sraz kmotrů.

Aktivní účastníci se začnou do městského centra sjíždět v sobotu už v 9 hodin dopoledne tak, aby v 10 hodin mohla přehlídka oficiálně začít. Od jedenácti do 16 hodin se historické vozy vydají na zmíněnou orientační jízdu regionem a hned po návratu předvedou spanilou jízdu městem.

A kdo navíc přijde oblečen ve stylu mafiánů či módy 20. let, získá zajímavé odměny. V 16.30 pořadatel vyhlásí výsledky soutěže veteránů a k závěrečné přehlídce vozů ještě zahraje Academic jazz band z Přerova. Podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Za oskerušemi do Tvarožné Lhoty

Sice jižní Moravu proslavila hlavně vinná réva, ale pojďme se podívat na mnohem méně známý, ale neméně zajímavý poklad kraje. Jmenuje se oskeruše, přesně jeřáb oskeruše a nejvíc doma je na Slovácku. Tyhle stromy dorůstají do hodně velkých rozměrů a soupeře těžko hledají i v dlouhověkosti. (celý článek)

Nová turistická trasa Moravského krasu

Osm březinských zastavení je nová a zajímavá turistická trasa v Moravském krasu. Nultým (či devátým) zastavením je totiž Jeskyně Výpustek patřící mezi nejvýznamnější jeskynní systémy Moravského krasu. Jeskyně Výpustek je připravena v nově instalované expozici seznámit návštěvníky se svou dlouhou, bohatou a mnohdy pohnutou historií celoročně. Při prohlídce není opomenuta ani doba nedávno minulá, kdy byla jeskyně využívána armádami. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Jablunkov znovu ožije horalským svátkem

Jeden z nejstarších folklorních festivalů v Česku se bude konat již po čtyřiašedesáté v Jablunkově na Frýdecko-Místecku. Na tradiční akci nazvanou Gorolski Swieto, kterou pořádá polská národnostní menšina, přijede o víkendu více než 30 souborů, zejména z Česka, Slovenska a Polska.

Festival začíná již v pátek od 17.30 v přírodním amfiteátru v Městském lese v Jablunkově. Jak bývá každým rokem zvykem, i letos ho zpestří vystoupení zajímavých souborů ze vzdálenějších zemí.

Součástí festivalu je také přehlídka lidových zpěváků, kapel a hudebníků hrajících na archaické a unikátní hudební nástroje, věnovaná původní hudbě Beskyd. Návštěvníci rovněž uvidí obrázky ze života beskydských Gorolů, krojový průvod s alegorickými vozy, večerní lidovou veselici nebo romantické noční muzicírování u vatry. Obecenstvo pobaví i lidoví vypravěči nebo tradiční běžecký závod O džbánek mléka. Více najdete zde.

Praha

Pečení pro děti

V sobotu se v pražské pasáži Myslbek bude konat charitativní pečení pro děti pod patronací Patrika Eliáše.

Pečení pro děti má formu veřejné sbírky. Spočívá v tom, že pekaři, pekárny, dobrovolní spolupracovníci UNICEF, známé osobnosti, pod jejichž patronací se vždy akce konají, upečou nějaké sladké či slané dobroty (koblihy, koláče, záviny, perníčky, preclíky apod.) a kolemjdoucí si je mohou koupit za libovolný příspěvek, vhozený do kasičky.

Na Vyšehrad za divadlem

V sobotu od 20 hodin začíná na Letní scéně Vyšehrad divadelní představení Prší. V hlavních rolích této komedie se představí Jana Krausová, Karel a Marian Rodenovi. Více najdete zde.

Krmení zvěře v zoologické zahradě

Máte rádi zvířata? Tak se vydejte do pražské Zoo Troja. Pokud bude hezké počasí, můžete se podívat na komentovaná krmení 19 různých druhů zvířat, od tučňáků, přes gorily, lachtany, vlky, žirafy a mnohé další. Pokud se nebojíte tmy, můžete si rezervovat noční prohlídku zoo, které se konají v srpnu každý pátek a sobotu od 20.30, 21.00 a 21.30 hodin. Více najdete zde.

Přečtěte si také
Vydejte se do zámku Chropyně, kde až do 25. září můžete kromě stálé expozice navštívit výstavu Svět dětí na šlechtických sídlech. Více se o zámku i akcích nejen na léto dočtete v páteční příloze deníku Právo Víkend v článku Do zámku Chropyně za Ječmínkem a starými hračkami. Vychází jako součást deníku Právo v pátek 5. 8.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám