Hlavní obsah

Tipy na víkend: Homo sapiens v zoo, pivní speciality a soutěž o nejlepší buchtu

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Ať už bude o víkendu počasí jakékoliv, aktivit je tolik, že se nudit nebudete. V pražské zoo se otevře krátkodobá expozice s druhem Homo sapiens nightworki. Pivní speciality ochutnáte v sobotu na pražské Markétě. V Holašovicích budou soutěžit o nejlepší jihočeskou buchtu. Nebo se můžete vydat prozkoumat znojemské podzemí, které je největší ve střední Evropě.

Článek
Středočeský kraj

Historické slavnosti Albrechta Valdštejna

Na zámku Mnichovo Hradiště se v sobotu budou pohybovat jen urozené dámy a pánové. Dobová zahradní slavnost k poctě Albrechta z Valdštejna a Václava Budovce z Budova potrvá od 10 do 17 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky života šlechty z období renesance a raného baroka. Více najdete zde.

V neděli se v Mnichově Hradišti koná slavnostní zahájení tradiční svatoanenské a svatojakubské poutě. Program potrvá od 9 do 17 hodin, začíná mší kostele sv. Jakuba a pokračuje procesím. Nebudou chybět kostýmovaní herci a dobový jarmark se zahradní slavností. Více najdete zde.

Festival středověké hudby

Na hradě Točník se v sobotu rozezní středověká hudba. Od 14 hodin zde začíná festival nejen středověké hudby Nebe a dudy. Zatím potvrdily účast české kapely Krless, Gnomus, Gothien, Braagas a německá kapela Varius Coloribus. Na návštěvníky festivalu čeká i relaxační zóna v podobě tržiště, lazebny, taveren, potulné čajovny Čajchan a samozřejmě prohlídky hradu Točník. Další podrobnosti hledejte zde.

Rytíři na Brechtoldu

Nedaleko Prahy se ve sportovním a zámeckém areálu Berchtold v obci Kunice-Vidovice sejdou rytíři a šermíři z dalekého okolí. Od 10 do 16 hodin jsou připravena šermířská vystoupení, scénky, ale i balónová bitvička pro děti. Při nepřízni počasí zajištěny velkokapacitní stany, sály v zámku, a pro nejmenší k soutěžení a hrám kryté místnosti sport centra.

Čertovy hlavy se pozvolna rozpadají u Liběchova

Pískovec je přímo předurčen, aby se do něj tesalo, rylo, škrábalo a drápalo. Zatímco jedno může být uměleckou činností hodnou Matyáše Brauna, druhé pouhý vandalismus. Braunovy sochy jsou světově uznávaným a chráněným skvostem, o mnoha výtvorech v poddajné hornině se moc neví. (celý článek)

Liberecký kraj

Krkonoše nás naučili milovat Krakonoš s Trautenberkem

Máme je rádi všichni. Už dávno před večerníčkovskými Krakonošovými pohádkami byly Obří hory, jak se dříve nazývaly, v popředí lidského zájmu. Krkonoše odvodily svůj název od slova Krak nebo Krk, což je název pro kleč. Protože jí hory byly porostlé a horalé si ji nosili na topení, Krkonoše se vylouply jako mlha z Kotle. (celý článek)

Anenská sklářská pouť na Jizerce

V sobotu od 10 do 17 hodin se na Jizerce nad Kořenovem koná 7. ročník Anenské sklářské poutě. Připraveny jsou různé soutěže, ukázky řemesel, loutková divadla, rýžování drahých kamenů, výprava historických kol z polského Orle a mnoho dalšího. Podrobné informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Nová expozice muzea becherovky nabízí pohled do historie výroby likéru

Interaktivní a netradiční pohled do více než dvě stě let dlouhé historie, ale i současnosti jednoho z našich nejznámějších likérů - karlovarské Becherovky - nabízí nová expozice Jan Becher Muzeum v Karlových Varech. Návštěvníkům nabízí mimo jiné tajemného doktora Frobriga i ukázku výroby od prvotního míchání bylin až po expedici. (celý článek)

Ústecký kraj

Radobýl - osudová hora Karla Hynka Máchy, kde napsal poslední báseň

Přestože je Radobýl (399 m. n. m.) poměrně nízká čedičová homole, z holého vrcholu máme doslova na dlani panorama Českého středohoří: Lovoš, Milešovku, kaňon Labe s „ bránou Čech“ - Portou Bohemicou, Sedlo, Bezdězy, ale i polabské roviny s pomyslným středem Čech - Řípem. Za charakteristickou, zpola vykousnutou siluetu vděčí Radobýl kamenolomu, který v několika etážích odkryl západní část kopce. (celý článek)

Plzeňský kraj

Vodní imprese šumavské Vydry

Mění se vám před očima, s roční dobou, s časem, minutou, vteřinou. Kouknete se na chvíli do nebe, a když obrátíte zrak dolů, je zase jiná. Pokaždé krásná, svá. Vydra, jedna z nejhezčích našich řek. (celý článek)

Poitín a dravci na hradu Rabí

V pátek se na Rabí rozezní koncert kapely Poitín, která hraje irskou lidovou hudbu. Jejich vystoupení začíná ve 20 hodin. V sobotu pak začíná Den s dravci na hradě. Letové ukázky v hradním příkopě se uskuteční v 11, 14 a v 15.30 hodin. Vstupné na produkce je 50 Kč pro dospělé a děti 40 Kč.

Festival na vodním hradě Švihov

Od pátku do soboty se na vodním hradě Švihov koná festival České hrady -

letní kulturní festival na českých a moravských hradech. Areál hradu bude otevřen od 18 hodin. Program začíná karnevalovým zahajovacím večírkem v hradních prostorách.  Publikum se může těšit na Tata Bojs, Tomáše Kluse, Jiřího Schmitzera, Kryštofa, Divokého Billa a další. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Soutěž o nejlepší buchtu na Selských slavnostech

Na nejrůznější druhy řemesel, vystoupení folklorních souborů či tvůrčí dílny pro děti lákají 14. Selské slavnosti v Holašovicích na Českobudějovicku. Začnou na místní návsi už v pátek odpoledne a potrvají do neděle.

Děti si budou moci vyzkoušet v rámci tvůrčích dílen tisk na trička, malbu na dřevěné předměty či keramiku, budou zdobit perníky nebo razit mince. Soutěžit se bude také o nejlepší jihočeskou buchtu.

Základem programu lidové slavnosti je jarmark s ukázkami tradičních i netradičních řemesel. Letos se lidem představí téměř 230 řemeslníků. Dalších 350 účinkujících zajistí kulturní program. Na pódiu se vystřídají dechové a country kapely i folklorní soubory. Lidé se mohou těšit například na ukázky židovských tanců. Organizátoři zajistili i letos pro návštěvníky kyvadlovou dopravu z Českých Budějovic. Další podrobnosti najdete zde.

Muzeum vystavuje staré rádia nebo gramofony

Více než stovku hracích strojků, rozhlasových přijímačů, gramofonů, magnetofonů, telefonů nebo přenosných tranzistorů nabízí ve strakonickém Muzeu Středního Pootaví výstava s názvem Cestou zvuku. Ta má mapovat vývoj zvukového záznamu od konce 19. století až po 70. léta minulého století. Všechny exponáty pocházejí ze sbírky Jiřího Kloboučníka, který žije na Písecku. Návštěvníci mohou vidět mimo jiné i první československý tranzistorový přijímač. Expozice nenabízí jen přístroje. Její součástí jsou také obaly gramofonových desek. Výstava bude denně otevřena do 30. října.

Sportovně hudební festival

Od pátku do soboty se v Želči u Tábora koná sportovně–hudební festival. Letošní sedmý ročník odstartuje v pátek v 18. hodin koncertními bloky skupin Garant a českobudějovickými Seven. V sobotu úderem deváté hodiny ranní vypukne Želečský pohár neboli turnaj v malé kopané. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Adršpašsko-teplické skály lákají desítkami skalních útvarů a plavbou po jezírku

Plánujete, kam vyrazíte na výlet a chcete jej strávit příjemně v krásném přírodním prostředí skalních měst? Právě pro vás bude zajímavou oblastí Teplicko a Adršpašsko v severních Čechách. (celý článek)

Rostou! Skalní hřiby na Slavném

Tohle lesní bohatství byste nenarvali ani do největší nůše. Pískovcové útvary podobné hřibům najdete v Broumovských stěnách nad obcí Slavné. Další jsou u Božanovského Špičáku a v Polsku u Hejšoviny. Od Slavného je nádherná procházka skalními roklemi až ke kapli na Hvězdě a do Police nad Metují. (celý článek)

Kraj Vysočina

Mohelenská hadcová step láká k výletu bohatou flórou a faunou

Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step je chráněné území o rozloze 48 hektarů nacházející se v sousedství obce Mohelno v okrese Třebíč. Je unikátní svou flórou a faunou. Z vrcholku hadcové stepi jsou vidět reaktory jaderné elektrárny Dukovany. (celý článek)

Pardubický kraj

Festival Orlická brána

V Žamberku probíhá kulturní festival Orlická brána, kde si najde své celá rodina. Připraven je nejen hudební program, ale i kabaret, divadlo, řada nekomerčních filmů i dětský koutek. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Vyzkoušejte si ruční sklizeň obilí v Hanáckém skanzenu Příkazy

Žně bez moderní mechanizace budou moci v sobotu sledovat zájemci v souboru staveb lidové architektury v obci Příkazy na Olomoucku při tradičním Rolnickém dnu. Ruku k dílu budou moci přiložit i sami návštěvníci, s kosou se mohou vrhnout na zralé žito. Cílem akce je přiblížit zvyky a dovednosti našich předků.

Příchozí budou ve skanzenu kromě žní sledovat i práci mistrů kolářů. Zavítat mohou i na výstavu Haná v díle Josefa Mánesa. Program začne v 11 hodin. Soubor staveb lidové architektury je jedinečným souborem hliněného lidového stavitelství z oblasti Hané, kterou představují zejména čtyři špaletové stodoly z první poloviny 19. století a kompletní hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí z roku 1875. Více najdete zde.

Josefkol láká na stará řemesla

"V tomto znamení zvítězíš". To je motto čtvrtého ročníku Josefkolu. Dvoudenní víkendový festival starých řemesel, plný koní, kočárů a zručných rukou je zasvěcený slávě starých mistrů. Pořadatel a duše celé akce, Václav Obr, je zároveň majitelem unikátního Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem. (celý článek)

Zlínský kraj

S kamerou na cestách: Na Čartáku uvěříte, že jste v letadle nad zeleným mořem

Hluboké, málem nekonečně lesy z takřka leteckého pohledu, malebná zákoutí odkrytá pěšími putováními, valašská architektonická roubená perla – taková je v kostce nabídka této výpravy s kamerou. Zavede nás na rozhraní Beskyd a Javorníků, do obce Velké Karlovice a jejího blízkého okolí. (celý článek)

Tři vyhlídky v Beskydech, které rozhodně stojí za návštěvu

Kdo by se rád nepokochal vyhlídkou z kopce či rozhledny do malebné okolní krajiny? Je ale třeba vědět, kam se vydat. Místa, která jsme vybrali v Chráněné krajinné oblasti Beskydy na Valašsku, patří k nejkrásnějším vyhlídkám do krajiny. (celý článek)

Letní filmová škola Uherské Hradiště

V pátek začíná v Uherském Hradišti Letní filmová škola. Největší nesoutěžní filmový festival potrvá do neděle 31. července. Filmový program nabídne desítky celovečerních, středometrážních i krátkometrážních snímků, které mapují historii i současnost domácí i světové kinematografie. Je rozdělený do šesti sekcí - Fokus, Inventura, Spektrum, Visegradský horizont, AČFK uvádí a Zvláštní uvedení – v jejichž rámci dojde k uvedení řady děl v české a světové premiéře. Podrobný denní program lze nalézt zde.

Zábavné odpoledne aneb Zprávy z ptačí říše zámeckého parku

V neděli proběhne zábavné odpoledne na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Akce se koná pod názvem Zprávy z ptačí říše zámeckého parku. Účastníci programu se můžou těšit na Vyprávění ptačí babičky a na Ptačí pohádku. Od 14 hodin je připraven program pro předškolní děti a od 15 pak pro školáky. Děti se seznámí s některými ptačími obyvateli zámeckého parku, Valašského Meziříčí a jeho okolí. Pokud počasí dovolí, vypraví se i do zámeckého parku.

Jihomoravský kraj

Čížovské ostnáče připomínají 60 let od zadrátování republiky

Před 60 lety vyrostlo během několika měsíců stále zdokonalované zabezpečení státní hranice. Dráty, strážní budky, nástražná zařízení, poté elektřina, nikdo nesměl dovnitř, nikdo nesměl ven. U jihomoravské vsi Čížov zbylo jako memento část hraničního pásma i se strážní budkou. (celý článek)

Zámek Chropyně zve do světa malých aristokratů

Hrady a zámky v létě lákají návštěvníky nejen na obvyklé prohlídky komnat, ale vylepšují je různými doprovodnými akcemi. Nejinak je tomu v zámku Chropyně na Kroměřížsku. Tam se nyní můžete vydat do světa malých aristokratů. (celý článek)

Léto otevřených sklepů v Pavlově

V Pavlově jsou pro veřejnost otevřené historické vinné sklepy v rámci akce Léto otevřených sklepů v Pavlově. Po celé léto má v Pavlově každý týden otevřeno jedno vinařství. Otevírací doba je pátek odpoledne (16–20 hodin), sobota (10–18 hodin) a neděle (10–14 hodin). Podrobnější informace najdete zde.

Pověst o Suchém Čertovi je v Jevišovicích stále živá

Jevišovice zaujmou nejen svou obsáhlou historii, ale hlavně množstvím památek. Můžete zde vidět Starý zámek, Pustý hrad, perlu coby Nový zámek, kostel sv. Josefa, budovu Komenia. Dále jednu z nejstarších přehradních nádrží ve střední Evropě, kterou stavěli inženýři až z Itálie nebo historickou sýpku. (celý článek)

Největší podzemní labyrint ve střední Evropě je ve Znojmě

Spletitá podzemní síť chodeb pod Znojmem dodnes udivuje důmyslně budovanými větracími šachtami, kouřovody a studnami. Jejich délka se odhaduje na 27 km. Je zde instalována i hororová expozice Tajemné podzemí, ve kterém mj. uvidíte alchymistickou dílnu, oživlé skály, netopýry, skřety a vězeňské kobky. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Osoblažskem ve Slezsku se posedmé prohání parní vlak

Další sezónu uhájily Slezské zemské dráhy pro provoz vláčku, který táhne parní lokomotiva po unikátní úzkorozchodné jednokolejce na Osoblažsku. Již posedmé si tak během letních měsíců mohou tisíce turistů prohlédnout zdejší malebnou neposkvrněnou přírodu Slezska z oken historického vláčku za pískotu parní lokomotivy. (celý článek)

Praha

Letní slavnosti staré hudby

Sedm koncertů s hudbou připomínající noblesní atmosféru panovnických dvorů a církevních slavností nabídne festival Letní slavnosti staré hudby, který začne už tento pátek a potrvá do 8. srpna. Rozezní historické sály a kostely od Pražského hradu přes Staré Město až po Trojský zámek. Program 12. ročníku mezinárodní přehlídky renomovaných hudebníků a souborů zaměřujících se na poučenou interpretaci staré hudby.

Na festivalu vystoupí například i belgický vokální soubor Capilla Flamenca, trio Laterna Magica, soubor Música Temprana složený z hudebníků jihoamerického původu působících v Evropě nebo Les Lunaisiens z Francie.

Homo sapiens nightworki v Zoo Praha

V neděli bude v zoo Praha do výběhu vypuštěn druh: Homo sapiens nightworki. Krátkodobá expozice potrvá do pondělí 25. července. Reprezentovat jej bude všech šest členů skupiny Nightwork. V neděli i v pondělí v 10.30, 13.30, 15.00 hodin se dozvíte, jak se zabaví zpěvák Vojta Dyk, kytarista Jakub Prachař, klávesisté František Soukup a Jan Maxián, bubeník Ondřej Sluka a basista Jakub Antl.

Večerní procházky za nočním životem Homo sapiens nightworki se konají jen v neděli od 20.00, 20.30, 21.00, 21.30 a 22.00 hodin. Prohlídka potrvá 80 minut, povede spodní částí zoologické zahrady a bude zakončena u krátkodobé expozice Homo sapiens nightworki. Cena vstupenky na večerní vycházku činí 400,- Kč pro dospělého a 200,- Kč pro děti. Vzhledem k omezené kapacitě návštěvníků je nutné se předem objednat na tel. 296 112 230.

V pondělí 25. července v 17 hodin vyvrcholí celá akce speciálním, velmi tichým koncertem Nightwork. Skupina Nightwork v krátkodobé expozici chce podpořit záchranu ohrožených druhů.

V sobotu se v Praze koná festival pivních speciálů

V sobotu se Pražané mohou příjemně osvěžit na prvním ročníku festivalu pivních speciálů Beerketa 2011. Program začíná od 11 hodin na baseballovém stadionu v Praze na Markétě. (celý článek)

Reklama

Související témata:

Související články

Vodní imprese šumavské Vydry

Mění se vám před očima, s roční dobou, s časem, minutou, vteřinou. Kouknete se na chvíli do nebe, a když obrátíte zrak dolů, je zase jiná. Pokaždé krásná, svá....

Výběr článků

Načítám