Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Na Čartáku uvěříte, že jste v letadle nad zeleným mořem

Novinky, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboké, málem nekonečně lesy z takřka leteckého pohledu, malebná zákoutí odkrytá pěšími putováními, valašská architektonická roubená perla – taková je v kostce nabídka této výpravy s kamerou. Zavede nás na rozhraní Beskyd a Javorníků, do obce Velké Karlovice a jejího blízkého okolí.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Lysá hora z rozhledny na Čartáku

Článek

Na úvod míříme k osadě Bumbálka. Nedaleko známého rekreačního střediska i hraničního přechodu má své místo vrch Čarták. Od roku 1998 tu nadmořskou výšku kopce (952 metrů) o dalších třicet metrů vzhůru posouvá telekomunikační věž. Její součástí je vyhlídková plošina – nad vrcholem se vznáší v šestadvacetimetrové výšce a návštěvníkům poskytuje vskutku silný zážitek.

Na jedné (severní) straně hlavní beskydský hřeben se čtyřmi vrcholovými vládci (hezky v řadě od nejvyšší Lysé hory, přes Smrk a Kněhyni až ke čtvrtému v pořadí, tajemnému Radhošti), přímo pod námi Vsetínské vrchy a na opačné (jižní) straně hřeben Javorníků. A mezitím i všude jinde zelená záplava, smrkové hřbety ostrých vln, s přibývající vzdáleností mírně modrající. Dokonalé lesní moře. Jen několik nepatrných stop po civilizaci, jinak jednoznačné království přírody.

Z vyhlídky je vidět i daleko ke slovenským sousedům – na Malou i Velkou Fatru, za příznivých klimatických podmínek jsou zřetelné i tatranské štíty.

Video 01 Karlovice AVideo: Novinky

Dlouhá, předlouhá je obec Velké Karlovice. V údolí, kterým své vody posílá Vsetínská Bečva, se táhne na kilometry daleko. Jedete pět kilometrů, šest kilometrů, deset kilometrů a stále jste ve Velkých Karlovicích. Což ovšem není ten nejpodstatnější důvod, proč se tu zastavit.

Typická valašská obec zaujme stavbami moderními i letitými. K těm prvním patří moderní hotely vybavené wellness centry, sportovně-relaxačními centry či termálními bazény (např. hotely Horal a Lanterna), k těm druhým se zcela určitě řadí farní kostel Panny Marie Sněžné. Ne neprávem se o něm hovoří i píše jako o valašské architektonické perle.

Ve stylu lidového baroka byl postaven v roce 1754 na půdorysu řeckého kříže. Ze stejného roku je i nedaleká roubená fara. Nejen zvenčí, ale i uvnitř si kostel člověka získá malebností a krásou. Jelikož právě skončila nedělní mše, nahlédněme do interiéru a potvrďme právě vyřčená slova.

A krátce na to opět zavítejme do přírody. Také v blízkém okolí Velkých Karlovic je co obdivovat, také zde je kde duševně relaxovat. Kolem pasoucích se stád míříme s kamerou proti proudu říčky Rybjanky (pravostranného přítoku Vsetínské Bečvy) do lesů na tzv. Zelený okruh.

Sedmikilometrová okružní trasa vede od hotelu Galik nejprve podél říčky, pak se stočí doleva a brzy turistu dovede k osadě Jestřabí. Do míst dřevěných stavení a krásných výhledů. Cesta vedoucí v relativní blízkosti hory zvané Vysoká (1024 m. n. m.), v okolí Velkých Karlovic kopce nejvyššího, začíná obkružovat další vrchol, Miloňovou (846 m. n. m.). A návštěvníka noří do dalších poetických zákoutí i vyvádí na nová místa dalekých výhledů.

Video 02 Karlovice BVideo: Novinky

PŘÍŠTĚ setrváme v blízkosti Velkých Karlovic. Mj. se zastavíme v nedalekém Raťkově u souboru staveb lidové architektury a projdeme se v okolí oblíbeného a hojně navštěvovaného vrchu Soláň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám