Hlavní obsah

Tipy na víkend: Strašidelné prohlídky na Lukově, Letohradu a Husitské slavnosti

Novinky, Lucie Poštolková

Víkend slibuje příjemné teplé počasí. Vydejte se na hrad Lukov či Letohrad na večerní strašidelné prohlídky nebo na středověké hry na Rotštejn. Sobotní večer bude patřit prohlídkám také v ostravské zoo. Na Olomoucku budou skákat světoví skokani na lyžích na evropském poháru. Milovníci historie se mohou podívat za husity do Horních Počernic na Husitské slavnosti.

Článek
Středočeský kraj

Posázavským expresem za zlatem u Žampachu

Když máte štěstí a narazíte zrovna na některý ze dnů, kdy z Braníka vyjíždí stará parní mašina na cestu podél Sázavy, je iluze starých časů téměř dokonalá. Trati se říká Posázavský pacifik, na březích řeky a v přilehlých údolích vznikly v počátcích minulého století trampské osady. (celý článek)

Malé tiché nádražíčko, kde se natáčel film Ostře sledované vlaky

Filmový fanda nezaváhá, ostatním napovíme. Ta malá železniční stanice stojí nedaleko Berouna v Loděnici a úzce souvisí s americkými filmovými Oscary. Pořád nic? Tak další vodítko. Právě tady razítkoval pan výpravčí Hubička nejen úřední lejstra, ale i kyprý zadeček Zdeničky Svaté. (celý článek)

Krajinou chmelnic historickým vlakem

Zavzpomínat na staré časy chmelových brigád můžete při jízdě historickou parní lokomotivou z Krupé do Kolešovic. Prochází řadou chmelnic a Kněževsí, která byla o sklizních domovem tisíců česáčů chmele. Lokomotiva jezdí každou sobotu. V Kněževsi můžete navštívit výstavu historických železničních vozidel KHKD a v Lužné u Rakovníka si prohlídněte Železniční muzeum ČD. Podrobný rozpis jízd najdete zde.

Liberecký kraj

Oslavy Ještědu s pivními sudy

O víkendu se konají oslavy Ještědu v hudebním stylu. V sobotu vystoupí řada regionálních kapel. Poběží se závod s pivními sudy na vrchol Ještědu. V neděli si návštěvníci prohlédnou jízdu veteránů a budou si moct prohlédnout instalace mladých umělců. Podrobný program najdete zde.

Letní setkání s divadlem

Naivní divadlo Liberec připravilo na sobotu večer představení Janek a kouzelná fazole. Od 21 hodin zájemci zdarma shlédnou divadlo na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci. Akce se koná jen za příznivého počasí.

Karlovarský kraj

Řezbářské symposium

Na nádvoří Horního hradu probíhá Řezbářské a všeobecně umělecké symposium. Sešly se čtyři desítky mistrů umění řezbářského, keramického, sklářského, kamenořezačského i jiných. Návštěvníci tak mohou sledovat vznik díla od stromu až po hotovou plastiku. Všechna díla je možné si i zakoupit. Celý výtěžek sympozia je umělci věnován na obnovu Horního hradu. V sobotu od 19 hodin při slavnostním ukončení symposia sehraje Divadelní scéna při DK Ostrov historickou komedii Františka Ringo Čecha Dívčí válka. Další podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Střekov, romantický symbol Ústí nad Labem

Hrad Střekov, patří k nejromantičtějším hradům u nás. První zmínky o hradu jsou z roku 1319. Tehdy se král Jan Lucemburský rozhodl postavit nad řekou Labe strážní stanici. Objekt vlastního hradu je velmi dobře zachován, zejména proto, že nebyl válečnými útrapami nijak zvlášť poničen nebo vypálen. (celý článek)

Třetí nejkrásnější výhled na světě je z Milešovky

Z Milešovky je třetí nejkrásnější výhled na světě, napsal v roce 1819 svému příteli o Milešovce Alexander von Humboldt. Tento přírodovědec a zakladatel moderní geografie se na Milešovku každý rok vracel a dokonce několikrát na vrchol Milešovky provázel i pruského krále. (celý článek)

Plzeňský kraj

Keltské víkendy v Prášilech začaly

Archeopark v Prášilech připravil pro letní měsíce ukázky keltských řemesel a zajímavosti ze života Keltů. Ve dnech 5. a 6. července a o víkendu 9. a 10. července je v prášilském Archeoparku připravena akce zaměřená na zpracování a odlévání bronzu. (celý článek)

Rábský floutek

Pro malé návštěvníky připravili na sobotu od 15 hodin první představení Rábského Floutka. Kouzelný pohádkový příběh Zlatá husa zahraje oblíbený pražský soubor Buchty a Loutky. Představení se hraje na nádvoří hradu Rabí, v případě nepříznivého počasí v hradní konírně. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Magie rožmberského Krumlova konkurovala rudolfinské Praze

Jedno z mála měst, o které kromě Prahy cizinci jeví zájem, je Český Krumlov. Kompaktní památková rezervace s unikátní architekturou završenou obrovskou hmotou zámku vyráží dech nejen cizincům, ale i tuzemským návštěvníkům. Rožmberkové, jejichž byl sídelním městem, ho proměnili ve stavební klenot. (celý článek).

Královéhradecký kraj

 Templáři na Starých Hradech

Od 10 do 18 hodin potkáte každou prázdninovou sobotu na Starých Hradech templáře. Nebudou chybět zbrojnoši, čarodějnice, žebráci a další sebranka. Připravena je také středověká kapela Grál, středověké pokrmy a řemesla. Návštěvníci ocení i rytířské souboje. Více informací najdete zde.

Kraj Vysočina

Středověké hry na Rotštejně

V sobotu se hrad Rotštejně konají středověké hry. Připraveny jsou souboje, tržiště, šermířské vystoupení, ale i různé soutěže. Návštěvníci vyzkouší střelbu z luku, prohlédnou si ukázku sokolnictví - dravce i sovy. Program je připraven pro celou rodinu. Program začíná v 10 hodin a končí ve 23 hodin. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Noční strašidelná prohlídka

Bojíte se tmy? Tak asi pro vás noční strašidelné prohlídky nejsou. Pokud chcete postrašit malé ratolesti, vezměte je na prohlídku na zámek do Letohradu. Během pátečního večera je vždy vypraveno pět skupin po 20 osobách, v časové posloupnosti 20.45, 21.00, 21.15, 21.30 a 21.45 hodin. Odchází se od informačního centra do parku, k umělé jeskyni a končí se na zámku, kde provází Bílá paní. Během cesty účastníci plní úkoly a setkávají se s nadpřirozenými bytostmi jako je vodník, mořská panna, kostlivec, zakletý hrabě, ježibaba, víly, a další. Prohlídka trvá hodinu a je nutné se předem objednat, tel.: 465 622 092.

Olomoucký kraj

Freestyle Czech Open - evropský pohár 

V sobotu se koná závěrečný souboj finalistů skokanů na lyžích Freestyle Czech Open. V Acrobat Parku Štíty se sejdou nejlepší světoví akrobaté: olympijští vítězové, mistři světa a vítězové světových pohárů. Připraven je bohatý doprovodný program stejně jako večerní after party s koncerty a DJs, Freestyle Motocross, Fire a Laser show, Dance show a Trampolínová show. Podrobnější informace najdete zde.

Zlínský kraj

Strašidelná prohlídka

V sobotní podvečer se na hradě Lukov budou pohybovat hradní strašidla a návštěvníci potkají i rytíře Arnošta. V 17 hodin se půjde první prohlídka, další budou probíhat po dvaceti minutách, podle počtu zájemců. Další podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Česko-rakouské stěhování národů

Český svaz ochránců přírody Kněžice zorganizoval příjemnou procházku lesem v těsné blízkosti Dyje z Hardeggu do Merkersdorfu se závěrečným piknikem za zdmi zříceniny hradu Kaja, středně náročným terénem cca 10 km. Zájemci se projdou po jedné z nejhezčích stezek v Národním parku Thayatal. V neděli v 9 hodin je sraz v Hardeggu, na parkovišti u mostu přes Dyji (z obce Čížov pěšky asi 4 km nebo autem ze Znojma přes Hnanice a Niederfladnitz). Návrat je plánovaný do 14 hodin.

Hudební festival Znojmo

V pátek začíná hudební festival Znojmo, který se letos ponese v duchu hudby Josefa Myslivečka. Letos je podtitulem festivalu „Il div(í)no Znoyemo“ a festivalem bude převážně znít hudba Josefa Myslivečka. Festival se také zaměřuje na spojení hudby a vzácné historické architektury Znojma s nezaměnitelným vínem znojemského regionu.

Nad festivalem převzal patronát houslový virtuóz Pavel Šporcl, který každoročně na festivalu vystupuje. Festival potrvá do 24. července. Více najdete zde.

Mikulov zve na netradiční prohlídky

Letní turistické menu nabízí v Mikulově hned několik specialit. Je libo hrobku rodu Dietrichsteinů v jihomoravské tmě s varhanní hudbou? Nebo Bílou paní na zámecký způsob? (celý článek)

Foto: Profimedia.cz

Historické centrum Mikulova

Dobývání dobšických sklípků

V sobotu začíná ve 12.30 hodin akce Dobývání dobšických sklípků v Dobšicích u Znojma. Kromě ochutnávání dobrého vína se budou konat pietní akty u památníku bitvy u Znojma roku 1809. Nebude chybět cimbálová muzika a jazz. Podrobnější informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Večerní prohlídky v zoo

Zoologická zahrada Ostrava se otevírá pro návštěvníky i ve večerních hodinách. Dozvíte se, co dělají zvířata v noci. Během letních prázdnin budou komentované večerní prohlídky probíhat každou prázdninovou sobotu od 20 hodin. Délka prohlídky je asi 2,5 až 3 hodiny. Zájemci budou moci zažít, jak vypadá zoo po zavírací době, a hlavně pozorovat chování zvířat, které je navečer jiné než během dne – zejména zvířata soumračná a noční bývají v tuto dobu daleko aktivnější, např. kočkovité šelmy, pandy nebo dikobrazi.

Návštěvníci zaplatí cenu běžného vstupného, dospělí 100 Kč a děti do 15 let, které musí přijít pouze v doprovodu dospělé osoby, pak 70 Kč. Kapacita je omezená, proto je nutné se telefonicky objednat na tel. čísle 596 241 269.

Praha

 Muzeum současného mladého umění

Artbank Museum of Young Art najdete v centru Prahy – na Karlově ulici v barokním paláci Colloredo-Mansfeld, hned u Karlova mostu. Ze zanedbaného paláce v centru Prahy se stalo centrum současného mladého umění, které pomáhá mladým umělcům nastartovat jejich kariéru. Artbanka chce poskytnout mladým umělcům prostředky na to, aby mohli ukázat, co umí. Více najdete zde.

Husitské slavnosti

Podívejte se do slavné české historie na období, kdy husité bojovali za svou víru. Husitské slavnosti připravili pro oči návštěvníků na tvrzi Hummer v Horních Počernicích. V sobotu od 10 do 18 hodin bude programem provázet herold, který bude vyprávět o husitském období. Můžete se těšit na spoustu soutěží a her v doprovodu bohatého divadelního programu. Podrobnější informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám